Van heinde en verre trekken mensen naar de Westzeedijk om de gerechten van Balkan Deli te proeven. Hoewel de eigenaren Servisch zijn, kun je hier allerlei verschillende gerechten uit de Balkan proeven. ‘Het is de traditionele Balkankeuken in een hip jasje’, vertelt Milan Jovanovic, die het restaurant samen met zijn vader runt.
Niet langer in het donker

“Donker, tafellakens en bijna alleen maar grillgerechten.” Zo ziet Jovanovic een klassiek Balkanrestaurant voor zich. “Ik wilde juist van dat beeld af. En geloof me, met de verbouwing was het hier twee maanden lang oorlog tussen mijn vader en mij. Maar nu zijn we er allebei blij mee.”
Met als eindresultaat een kleine supermarkt midden in de winkel, met een knap georganiseerde voorraadkast en kleine boodschappenmandjes die voor een gezellige, chaotische uitstraling zorgen. De grote, abstracte muurtekening met daarop Nikola Tesla, een Balkanheld, is een echte eyecatcher.
Speenvarken van het spit

Jovanovic vindt het belangrijk dat er bij Balkan Deli van alles te eten is. “In de Balkan wordt veel varkensvlees gegeten. Met speciale gelegenheid is het traditie om een heel speenvarken van het spit te serveren, dus dat doen we hier ook. Niet overal is een heel speenvarken verkrijgbaar, dus daarom komen mensen vanuit heel Nederland, maar ook België en Duitsland, naar ons om een speenvarken te kopen.”
Vega, broodjes en kroketten

Toch wil Servische eigenaar af van dat vleesimago. “We bieden ook vis- en vegetarische gerechten. Als hier in de zomer studenten op het terras komen zitten, wil je ze ook een bittergarnituurtje of een borrelplank kunnen bieden. En voor de kantoormedewerkers hebben we in de middag ook gewoon belegde broodjes en kroketten, daar is echt niets Balkan aan”, lacht hij.
Voor de winterperiode serveert Balkan Deli een speciaal kerstmenu met onder andere hertengoulash en brodet van vis, een Kroatisch stoof- en soepgerecht.
Machtige, zware en toch frisse hoofdgerechten

Terwijl we een licht zuur Nicksiko biertje uit Montenegro en een jonge, frisse rode wijn uit Kroatië drinken, worden twee voorgerechtjes - die Jovanovic voor ons heeft uitgekozen - neergezet. Een is een huisgemaakte kaassouflé: een gefrituurde jongbelegen kaas die geserveerd wordt met sinaasappel en een zelfgemaakte cocktailsaus. Het fruitige van de sinaasappel weet de kaassoufflé op de een of andere manier fris te maken.
Vooral de hoofdgerechten springen eruit. We krijgen een tipje van de sluier van een nieuwe, vegetarische witte bonenschotel die nog zijn intrede op het menu moet doen. In plaats van grillworst wordt het met zachte feta geserveerd die een licht scherp van smaak is. Jovanovic vertelt dat het acht uur duurt om de bonenschotel te maken. De romige witte bonen werden geserveerd met een bijzonder zacht steenovenbrood dat je in de saus kunt dopen.
Dat brood kunnen we gelukkig ook voor het andere hoofdgerecht gebruiken: kalfsvlees in stroganoffsaus met aardappelen en groenten. Het vlees is zo mals dat het helemaal uit elkaar valt en de kastanjechampignons die erbij geserveerd worden zijn rijk aan smaak.
‘We zijn er voor iedereen’

Het valt op dat alle gerechten zwaar en machtig zijn. “In de balkan eten we ‘s ochtends, ‘s middags en ‘s avonds het liefst warme en zware gerechten. Met het ontbijt vaak eieren, worstjes en gevulde broodjes. Als mensen uit de Balkan hier overdag langskomen, bestellen ze geen belegd broodje, maar goulash.”
Met veel gasten spreekt Jovanovic Servo-Kroatisch. “Het team komt merendeels uit Servië, maar het draait hier niet om Servië. Een van de grootste prestaties van onze zaak is dat iedereen hier samen eet, ondanks alle shit die gebeurd is in de Balkan. Mensen uit Servië, Kroatië, Macedonië, Albanië: iedereen komt hier eten. Daarom heet het ook Balkan Deli en is het geen Servisch restaurant. We proberen er voor iedereen te zijn.”