Aan de Bergse Plas, diep in Hillegersberg, ligt Wine Bar Mendoza. Wat je daar kan verwachten? Prachtig uitzicht, gemoedelijke sfeer en vriendelijke bediening.
Aan de Bergse Plas, diep in Hillegersberg, ligt Wine Bar Mendoza. Wat je daar kan verwachten? Prachtig uitzicht, gemoedelijke sfeer en vriendelijke bediening.
Met beste vriendin Kim stap ik op vrijdag 8 april in de tram naar Hillegersberg. Het is even goed zoeken waar we uit moeten stappen, want wij zijn beiden niet uit het centrum te slaan. We zijn aangenaam verrast door de weidse omgeving. Was het vanmorgen nog grijs en regenachtig, om 18:00 uur schijnt het zonnetje. Het moest zo zijn.
De enorme BBQ-opstelling van Smokey Goodness valt direct op. Tussen terras en bbq staat een vriendelijk uitziende meneer met een Mendoza-schort. Op de mededeling dat wij een tafeltje hebben gereserveerd, kijkt hij me wat moeilijk aan. ‘Ah, dan ben jij vast Maran van De Buik! Ik ben Paul en aan reserveren doen we niet, iedereen kan gewoon binnenlopen en aanschuiven.’ Dat doen we dan ook, vol in het zonnetje achter een glazen scherm: heerlijk.
Paul Bol, de eigenaar, kreeg in 2005 de mogelijkheid om franchiseondernemer van Gauchos (aan de Plas) te worden. Dus trok hij in 2004 naar Argentinië, want ja, je moet er toch iets van weten als je een Argentijns restaurant runt? En daar begon de liefde voor dit Zuid-Amerikaanse land. De kans om in het naastgelegen pand Mendoza te openen kwam in 2010. ‘Ik wilde graag een dagconcept naast het populaire Gauchos, dus zo ontstond Mendoza. We schenken zo’n 100 wijnen uit Argentinië, dat vind je bijna nergens in Europa.’
Het eerste glas rosé (Norton, Luján de Cuyo, uit de Argentijnse streek Mendoza) verschijnt op tafel, samen met een kaart. In verband met het evenement dat er vanavond is, voeren ze een beperktere versie van de ‘normale’ kaart. Er staan vier gerechten op, alleen van de BBQ uiteraard, die voor 35 euro geproefd kunnen worden. Dat doen we! Al willen we vooraf eerst de tapas Mendoza: Kalamata olijven, manchego kaas (topfavoriet van vriendin K.) en jamón serrano.
Na de tapas komen eerst de chicken lollypops, MOINK-balls en gegrilde chorizo met limoen-yoghurtdip (Smokey’s Snack Platter) op tafel. Vooral de MOINK-balls (Moo van het rundvlees van de balletjes, Oink van het spek dat eromheen is gewikkeld) vallen in de smaak. We zijn allebei niet zo dol op kluiven, dus de lolly’s blijven wat achter. Bijna gelijktijdig komt de Burger van Schots Aberdeen Angus rundvlees met merg, geserveerd op een getoast brioche broodje, jalapeno-coleslaw, cheddar, bacon, augurk en Bold en Beefy BBQ saus, geserveerd met nacho chips en huisgemaakte salsa saus (Smokey’s Famous Bone Marow Burger) voor onze neus.
Het volgende wijntje wordt besteld (Chateau Pigoudet, Cótes de Provence, Frankrijk) en dan kunnen we ons vergrijpen aan de briochebol die rijkelijk belegd is met traag gegaard Heyde Hoeve Buikspek, crème van zoete aardappel, frisse groenten en chipotle-mayonaise, geserveerd met nacho chips en huisgemaakte salsa-saus (Peruaans Buikspek Brioche).
We hebben ons lichtelijk vergist in de hoeveelheid van alle gerechten. Wat een enorme porties, verzuchtten wij. Zelfs met z’n twee. ‘Willen jullie het laatste gerecht nog?’, vraagt Paul ons lachend, ‘het komt er zo aan.’ Nou, vooruit dan. Aberdeen Angus Picanha Steak geserveerd met gegrilde polentacake, huisgemaakte chimichurri en gegrilde maïssalsa (Flame Grilled Picanha Steak) willen we niet overslaan. ‘Ja, ik was zelf ook aangenaam verrast door de grootte van de gerechten. De voorgaande twee jaar was het meer formaat proeven.’ Absoluut een goede afsluiter.
Het is vrij druk op het terras en ook binnen ziet het er vol uit, het is dan ook erg gezellig hier, als de zon eenmaal verdwenen is, gaat de parasol uit en de heaters aan. Als we toch lichtelijk beginnen te klappertanden, krijgen we twee kleedjes van de ober. Aardig! Zo kunnen we nog even blijven plakken. Komt goed uit ook, want Doc King (een tweekoppig bandje, zanger c.q. gitarist en drummer) speelt al de hele avond fijne bluesmuziek. Met een tribuut aan de BBQ’ers van Smokey Goodness: sweet home Rotterdam-o.
Rond half 11 is het tijd om weer huiswaarts te keren. Gracias, Mendoza. Wij zijn met deze BBQ helemaal klaar voor de zomer.
Welk terras verdient jouw stem in de zoektocht van Ondernemen010 en de Buik naar het mooiste terras van 2025?
Het monumentale pand van Station Noord krijgt nieuw leven ingeblazen: De Raaf. De Buik spreekt eigenaren Melvin Oostrum en Mickey Fentross.
De Buik ging langs bij Madame Saigon, de dromerig gedecoreerde Vietnamees, net om de hoek van de Witte de With-straat.
Geniet van de volgende voordelen: