De kleurrijkste binnentuin van Rotterdam-Noord vind je bij De Kok en de Tuinman

In de voormalige kantine van de huishoudschool in Rotterdam is restaurant De Kok en de Tuinman te vinden, tussen ateliers van kunstenaars. Sinds kort is de binnentuin geopend, aangelegd door ‘de tuinman’ Anna.

10 Aug 2020 Kim Longwood

blogger Gepubliceerd (online) auteur en dichter Kim Longwood ademt de kunst van het woord. Ze duikt graag in haar (soms spreekwoordelijke) pen om de verhalen van culinaire wonders en creatievelingen te delen.

  • 10 Aug 2020

De kleurrijkste binnentuin van Rotterdam-Noord vind je bij De Kok en de Tuinman

Restaurant De Kok en de Tuinman, gerund door ‘de kok’ Ceciel en ‘de tuinman’ Anna, heeft er twee nieuwtjes bij. Sinds kort is de binnentuin geopend. Anna heeft deze met liefde aangelegd. En Ceciel kookt voor liefhebbers van vers en authentiek eten elke vrijdagavond een driegangenmenu.


Verborgen in het gezellige woongedeelte van Rotterdam-Noord is De Kok en de Tuinman te vinden. Je hebt er Google Maps voor nodig om de weg te vinden, maar het is de moeite waard om het doolhof aan straten te trotseren. Het prachtige gebouw waar dit restaurant zich in bevindt is de voormalige huishoudschool, dat nu huis biedt aan kunstenaar ateliers. In de voorheen nog kantine van de school kookt ‘de kok’ Ceciel met liefde verse gerechten die zij helemaal zelf maakt. Van de bodem van de hartige taartjes tot aan de vegetarische jackfruit rendang. 

Tuin in volle bloei 

Vorig jaar is ‘de tuinman’ Anna gestart met het aanleggen en zaaien van de binnentuin, die nu in volle bloei staat en een waar paradijs is geworden. Kleurrijke bloemen schieten tussen meterslang groen vandaan en er is zelfs een rustgevende vijver aanwezig om op te turen tijdens een smakelijk ontbijt.
De tuin is circulair aangelegd. Regenwater loopt vanaf de daken in bakken. Dit water wordt gebruikt om de tuin te voorzien van bevochtiging. Ook is er een bijenkolonie aanwezig die voor de bestuiving van de planten en bloemen zorgt. 


Vertoeven in de tuin is net zo fijn als binnen in het sfeervolle restaurant met een mix van meubelen, met als pronkstuk de gezellige lange tafel. De zon staat gedurende de hele middag op de tuin. Wij schuiven aan om niet alleen van het weer, maar ook van de menukaart te genieten. 

Selectie van de kok 


Ceciel brengt ons een selectie gerechten waar ze trots op is. Het vegetarische patatje met rendang gemaakt van jackfruit is volgens haar het meest toegankelijke gerecht op de kaart voor zowel vleeseters als vegetariërs. Deze wordt dan ook het meest besteld. 


De Tunesische vissoep met witvis, garnalen en een beetje pit valt goed in de smaak. Hij is vol van kleur en rijk aan invloeden vanuit het buitenland. Ceciel houdt zelf enorm van spicy eten en bereidt graag gerechten geïnspireerd op verschillende wereldkeukens en culturen. 


Als derde gang krijgen we een hartige taart voorgeschoteld, met een curry vulling met groene groenten. We zouden de korst de ster van dit gerecht kunnen noemen vanwege de kruimeligheid en de zachte maar rijke smaak, maar eigenlijk is de vulling net zo indrukwekkend. Een curry is vaak vol en romig, maar op de één of andere manier krijgt Ceciel het voor elkaar om wel de smaak, maar niet de machtigheid in de hartige taart te verwerken. Het taartje is fris, past perfect bij het zomerse weer en doet verlangen naar nog een punt. 

Zon op een bord 


Als laatste delen we een stuk sinaasappel-chocolade taart, ook helemaal zelf gemaakt. Alleen al de geur die er vanaf komt is om van te watertanden. Het is als de zon op een bord, maar dan met een chocolade coating. De Kok en de Tuinman heeft een vaak wisselend aanbod van zoetigheden, soms wekelijks, soms maandelijks. Ceciel experimenteert graag met haar baksels. 

Naast de mooie nieuwe tuin is er sinds kort nog iets leuks te ontdekken in het restaurant. Elke vrijdagavond kun je aanschuiven voor een driegangendiner voor €35 per persoon. Het diner start om 19:00 uur. Ceciel en Anna verwelkomen buurtgenoten, Rotterdamse fijnproevers… eigenlijk iedereen die van vers, eerlijk en spannend eten houdt.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Joelia: meesterlijk impressionisme aan het Hofplein

Bij Joelia proef je van verrassende gerechten en ervaar je een ontspannen, pretentieloze bediening die altijd in is voor een gezellig praatje.

De signature dishes van Cees Helder en François Geurds op een avond: tarbot versus piccalilly

Driesterrenchef Cees Helder kookte nog een keer zijn klassieke topgerechten, samen met François Geurds. Een vergelijking tussen hun signature dishes.

Tante Nel wordt een cocktailbar: ‘We gaan terug in de tijd met SOHO’

Aan de Pannekoekstraat, waar ooit de cocktailscene in Rotterdam begon, opent nu Soho by Jigger. Verwacht klassieke cocktails en creatieve uitspattingen.