Podium, club en restaurant: BIRD Rotterdam is meer dan een gezellige plek om te dineren

Wij schuiven aan bij BIRD voor een verrassingsmenu van de chef, ook wel de ‘Chef’s Table’.

7 Nov 2019 Kim Longwood

blogger Gepubliceerd (online) auteur en dichter Kim Longwood ademt de kunst van het woord. Ze duikt graag in haar (soms spreekwoordelijke) pen om de verhalen van culinaire wonders en creatievelingen te delen.

Podium, club en restaurant: BIRD Rotterdam is meer dan een gezellige plek om te dineren

Hoe mix je casual met chique? Stel die vraag maar aan jezelf wanneer je binnenloopt bij BIRD en je krijgt geheid een antwoord puur en alleen door rond te kijken. Het pand – gevestigd in de iconische Hofbogen – heeft een geheel eigen sfeer die omschreven kan worden als urban, uitdagend, industrieel, maar ook gezellig, huiskamer-achtig en laagdrempelig. En toch hangt er in de avond, wanneer alle tafels netjes zijn gedekt en de kaarsjes branden, een bepaalde ambiance in het restaurant die doet denken aan een speciaal avondje uit.

​Laat je verrassen door BIRD


Wij schuiven aan voor een verrassingsmenu van de chef, ook wel de ‘Chef’s Table’. Dit is een selectie van verschillende voor- en hoofdgerechten die je samen kunt delen. Het menu bestaat uit vijf zeer uiteenlopende gerechten die één ding met elkaar gemeen hebben: ze zijn allemaal heerlijk.

Ons persoonlijke menu bestaat uit vegetarische opties. De eerste gang is een salade van zoetzure groenten, babyspinazie, kruidige bulgur, grove notengranola (huisgemaakt!) en bietenmayonaise. Dit gerecht wordt zeer toepasselijk voor foodies zoals wij de Foodie Vega genoemd. Denk aan een gigantisch bord met verse ingrediënten die fris en niet al te vullend zijn en naar een hoger niveau worden getild door de verschillende soorten noten verstopt tussen de spinazieblaadjes. Normaal gesproken zouden we zo’n bord als een gehele maaltijd beschouwen, maar BIRD heeft nog veel meer voor ons in petto.

Soep is altijd een goede keus


De tweede gang is een aangename verrassing, iets wat wij nog niet eerder hebben geproefd, namelijk de Potato Patato. “De wat?”, vraag je. Een aardappel-witlofsoep met truffel, oude-kaascroutons en bladpeterselie. Deze soep is heerlijk romig, maar niet té. En vult redelijk, maar niet té, door de kleine portie. Algeheel een top gerecht, maar het allerlekkerste aan dit soepje zijn stiekem toch wel de oude-kaascroutons. Knapperige kleine bolletjes die wanneer je ze openbijt een zachte stroom aan kaas loslaten over de tong. Moeten we nog meer vertellen?

​Overvloed aan eten


Bij de derde gang hebben we de keus gemaakt om dit tevens ook de laatste gang te laten zijn, want onze ogen zijn zoals bij de meesten vaak het geval is groter dan onze maag. De serveerster moest een beetje gniffelen, omdat nummer twee en drie dus blijkbaar kleine voorgerechtjes, of tussengerechtjes, zijn. Nog geen minuut later komt ze aanwandelen met een pizza die er in onze ogen erg smakelijk én best groot uitziet. Gezien dit het laatste gerecht is vallen we ongegeneerd aan en ja, we verslinden de pizza belegd met verse groenten en gesmolten mozzarella.

Er horen dus eigenlijk nog twee hoofdgerechten te volgen, maar die mogen ze bewaren voor gasten met een eindeloze eetlust en meer ruimte in hun stretch broek. Ook een beetje onder het mom van duurzaamheid en om voedselverspilling tegen te gaan. Natuurlijk balen we dat we niet weten wat er nog meer op het menu staat, maar de serveerster merkt heel wijs op dat het genoeg reden is om nog eens terug te komen. En daar zijn wij het mee eens.

Om de Chef’s Table toch officieel af te sluiten, delen we een dessert bestaande uit een selectie van kleine zoetigheden, zoals een kruimelige chocolade brownie, ijs en andere opgeklopte perfectie met de smaak van citrusvruchten. Want er is altijd plek voor een toetje.

Muziek na de maaltijd

Gezien de fijne sfeer vinden wij het niet gek als je na te hebben genoten van een uitgebreid diner lekker uit wilt buiken in BIRD. Op woensdag en donderdag nodigen ze iedereen uit om te blijven hangen, dan staan er namelijk bijzondere dingen op het programma.

De woensdagen zijn voor Homegrown. Hier ontdek je in een ongedwongen sfeer het geluid van morgen, terwijl je een biertje wegtikt of aan een wijntje slurpt. De beste jonge muzikale talenten uit Rotterdam en omstreken staan op het BIRD-podium om te laten horen hoe de muziek van de toekomst klinkt.

En op de donderdagen ben je welkom bij BIRDsessions, hun zelfgenoemde ‘weekly hang’. Een muzikale speeltuin voor muzikanten en muziekliefhebbers waar doorgewinterde professionals eveneens als prille talenten elkaar ontmoeten in de pit. Ze vermorzelen improviserenderwijs de barrières, verschillen, labels en genres van het huidige tijdsbeeld.

​Van zomer naar winter


Misschien ben je bekend met de Garden of BIRD die gedurende de zomer ruimte biedt aan zon liefhebbende, cocktail drinkende en pizza etende levensgenieters. En misschien weet je ook dat de tuin helaas gesloten is gezien de koudere seizoenen weer voor de deur staan. Wees niet getreurd. BIRD is namelijk nét zo gezellig binnen als dat het buiten is. Nog niet overtuigd? Ga het zelf maar eens checken. Tip: ze hebben in ieder geval een erg lekker kerstmenu op de planning staan!

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
A5 Yama: topniveau sushi in Naarden-Vesting

In december opent in Naarden-Vesting A5 YAMA, een Omakase-restaurant onder leiding van Hiroaki Yamamoto en gastvrouw Angela Oosterling.

Pastrami in de Pannekoekstraat bij Lemon’s Deli

Lemon's Deli heeft bekende favorieten zoals (huisgemaakte) pastrami, maar je kan er ook take-away maaltijden of culi-cadeaus halen

Reistip: ‘In Bilbao eet je zelfs bij een simpel café bizar goed’

Onze reistip voor de nazomer is Bilbao, lees alles over pintxos, sterrententen en mooie musea en ga erheen met Buitenlandsche Zaken.