Op de plek die voor veel Nieuwerkerkers historie heeft, is het dorp sinds april een charmante Franse bistro rijker. Je eet er heerlijke uiensoep en andere klassiekers die het omrijden waard zijn.
Op de plek die voor veel Nieuwerkerkers historie heeft, is het dorp sinds april een charmante Franse bistro rijker. Je eet er heerlijke uiensoep en andere klassiekers die het omrijden waard zijn.
Bistro du Tap in Nieuwerkerk aan den IJssel is het werk van ondernemersduo Lex Hamelijnck en Pascal Hoogendoorn. Geen onbekenden in het dorp. “Mijn grootouders reden hier nog met paard en wagen door de straat om melk langs te brengen.”
De heren ontmoetten elkaar jaren geleden in Restaurant de Roode Leeuw. Eerst is er vriendschap, inmiddels zijn ze als compagnons drie horecazaken verder. Ze vullen elkaar goed aan. Zo makkelijk als Pascal praat, zo goed kookt Lex, ondervinden we later.
Toen de deal rond was en ze hun bistro-droom konden gaan realiseren, reden ze samen naar Frankrijk voor de inrichting. Van een meter onder de betonnen vloer tot het dak van het pand, alles is vervangen en vernieuwd.
“We hebben het gemaakt zoals we voor ogen hadden”. Het resultaat is een elegante bistro met antieke Franse tegeltjes op de vloer, houten lambrisering en Franse vintage schilderijen tegen de wand. Met Franse chansons op de achtergrond, waan je je hier in Parijse sferen. De eikenhouten bar zorgt voor reuring in de zaak.
“Mensen komen hier graag een apéritief drinken of doen na het diner nog een drankje aan de bar. Zo blijft deze plek een ontmoetingsplek in het dorp”, legt Pascal uit. Hij doelt hierbij op de rol die het café had dat voorheen gevestigd was in het schitterende pand.
Wat we proeven doet niet onder voor de beste Franse bistro’s die je in de regio Rijnmond kunt vinden. De credits gaan naar chef Lex, die zichzelf Francofiel noemt en zich ook zo gedraagt.
Lex volgde een traditionele Franse koksopleiding en maakte van sauzen zijn kracht. Verwacht perfect uitgevoerde Franse klassiekers tegen een eerlijke prijs, zoals huisgemaakte terrine van eendenlever, in roomboter gebakken zeetong en entrecote van de grill met bearnaisesaus en zelfgemaakte Franse frites.
Het patisserieteam zorgt voor goede desserts en dagelijks huisgemaakte taarten. De chauvinistische wijnkaart biedt een uitgebreide selectie wijnen uit de beste Franse wijnstreken. En met een keuze uit verschillende goede champagnes en prima mousserende alternatieven uit de Elzas en de Bourgogne kun je het diner meteen goed starten.
Het beste gerecht van de chef? Volgens de gasten is dat de krokant gebakken kalfszwezerik met pompoen en rode wijnjus. “Gasten zeggen dat ze het nog nooit zo lekker gegeten hebben.”
Iedere hap brengt ons dichter bij Frankrijk en de jus, Pascal had ons al gewaarschuwd, is uitzonderlijk goed. In het beetje overgebleven jus teken ik op het bord met mijn vinger een hartje, als feedback voor de keukenbrigade.
Oesters uit Frankrijk, gerookte zalm van het Belgische Vishuis en het beste kalfsvlees van lokale Hofleverancier Boer, maar liefst twintig leveranciers rijden hier wekelijks voor om de beste kwaliteit te leveren.
En ja natuurlijk, dat kan efficiënter, maar de chef-kok is er duidelijk over: “Ik wil alleen werken met de beste ingrediënten. Als je daarop concessies gaat doen, kun je beter wat anders gaan doen.”
“Als je ergens graag komt,” Pascal pauzeert even, “ja, dat doet zoveel." Dat gevoel wil ik onze gasten graag geven.”
Bistro du Tap is net een paar maanden open. Wij gunnen deze horeca-eigenaren een vliegende start. Voor liefhebbers van de Franse keuken is Bistro du Tap een must-go. En vanuit Rotterdam ben je er zo!
Ontdek Sumeyra in Oud-Mathenesse: een warme buurtplek vol unieke smaken in Rotterdam.
Kaapse Maria aan de Mauritsweg heeft meer in de mars dan alleen de 24 taps met bier en ciders: verrassende gerechten en een gastvrije sfeer voor iedereen.
Bij Botanero komt het beste van Rotterdam en Mexico samen. De Paloma steelt daar de show, maar de menukaart staat er harmonieus naast.
Geniet van de volgende voordelen: