De açai bowl. Als je fan bent van de mooi opgediende schaaltjes met het licht bevroren donkerpaarse goedje gemaakt van vermalen açaibessen, dan kun je inmiddels bij menig ontbijtrestaurant je hart ophalen. Maar dan zul je ook weten dat er vaak behoorlijk wat verschil zit in de kwaliteit en de originaliteit van açai bowls. In januari opende Oakberry in Rotterdam Noord. Zij zijn gespecialiseerd in het maken van de perfecte açai bowl. Je stelt deze zelf samen met de beste açai en een ongelimiteerde keuze uit meer dan 20 toppings.
Van Zuid-Amerikaanse oorsprong

Oakberry is ooit gestart als zaakje in Sao Paulo, Brazilië. Dit is het land waar de açai bowl gretig aftrek vindt en zijn oorsprong kent, aangezien de bessen hier in groten getale aan de açai palmboom groeien en de verfrissende maaltijd perfect past in het tropische klimaat.
Vanwege de gezondheidsbevorderende effecten van de bessen eet men dit goedje niet alleen als ontbijt, maar ook als lunch, snack of zelfs als avondeten door een hartige variatie met bijvoorbeeld kip te serveren. Na het lokale, Zuid-Amerikaanse succes van Oakberry is de franchise al snel uitgebreid, waardoor er in 6 jaar in meer dan 35 landen meer dan 600 winkels gevestigd zijn.
Açai bowl op een eigenwijze manier

De açai bowl ken je waarschijnlijk van de diepe ronde schaaltjes, die zijn opgemaakt met fruit en granola dat perfect in rechte rijen op de açai is gerangschikt. Bij Oakberry is de presentatie er niet minder mooi om, maar pakt men dat net even anders aan.
Je krijgt een beker waarin de bevroren bessen laagje voor laagje wordt afgewisseld door de verschillende toppings die jij hebt gekozen. Een kleurrijk genot voor het oog, én makkelijk om mee te nemen. Doe je dat niet, dan zijn er een paar knusse plekjes in de zaak waar je kunt zitten en genieten van de door jou zelf samengestelde maaltijd.
Açai als hoofdproduct met veel smaakopties erbij

Bij Oakberry is açai het hoofdproduct op het menu en daarom staat de kwaliteit hiervan hoog in het vaandel. De açai in hun bowls is erg hoog en dat leidt ertoe dat de bowl veel voller van smaak is dan we gewend zijn. Ook is er geen enkel bevroren stukje in de puree te vinden, door het continue en zorgvuldige malen van de puree.
Deze presentatie in laagjes zorgt ervoor dat wij deze bowl hoog op ons lijstje plaatsen. Doordat de açai wordt afgewisseld met de zelfgekozen toppings kom je steeds een nieuwe smaak tegen tijdens het eten. Zo gaat onze reis van verschillende fruitsoorten en mangopuree, naar pindakaas, chiapudding en ook wat granola om het geheel wat steviger te maken.
Er zijn ook veel toppings om uit te kiezen, waardoor je iedere keer een ander karakter aan je bowl kan geven. Wij genieten van de cacao nibs en gecondenseerde melk, die een wat zoetere smaak aan onze lunch geven. Een andere unieke topping is de verkruimelde paçoca, dat is een Braziliaans snoepje dat gemaakt wordt van pinda’s, zoetstoffen en zout. Deze wordt in de ‘zero sugar’ variant geserveerd bij Oakberry.
Bij Oakberry kun je de hele dag terecht

Elke dag kun je hier van 10 uur ’s ochtends tot maar liefst 8 uur ’s avonds terecht voor een bowl. En dat is ook nodig, vertellen de medewerkers ons. Zo zijn er veel vaste klanten die na een drukke werkdag kiezen voor een bowl als gezond avondeten en ook zijn er sporters die een stevige bowl komen eten met proteïnen, havermout of zaden. Vaak nemen ze dan ook nog een proteïne bar of smoothie mee.
Alles staat hier in het teken van een snelle, lekkere en voedzame maaltijd die past in het leven van de stadse mens.