Proost: Oer-Hollands café met een Schots randje

Het nieuwe Café Proost op de Hoogstraat voorziet je van allerlei speciaalbiertjes en 'de beste Guinness van Rotterdam'.

4 Mei 2016 Jaino Mohammedamin

blogger Jaino is een Geschiedenis student op de Erasmus Universiteit. Komend uit een klein pittoresk dorpje in Gelderland heeft hij de rust omgeruild voor een stads bestaan om in Rotterdam te studeren.

Proost: Oer-Hollands café met een Schots randje

Aan het begin van de Hoogstraat vind je sinds februari Café Proost. En 'het café' is niet langer een standaard bruine kroeg met Feyenoord vlaggen en liters pils. Maar een rustig buurtcafé, met diverse speciaal bieren op zowel fles als tap.

Henk en Jacquie Zwaan leerden elkaar een aantal jaar geleden kennen in het Schotse Aberdeen. Het koppel werkte samen op de werkvloer in de horeca en van het een kwam het ander. Samen reisden ze de hele wereld over voor het werk van Henk. Zo heeft het stel naast Aberdeen ook in Qatar gewoond. De oorspronkelijke volgende stap was een hotel openen in Malawi met een mooi stuk strand, maar door de terroristische dreigingen in de regio besloot het koppel om een nieuw avontuur aan te gaan in Rotterdam.

Hoogstraat in opkomst


‘Rotterdam is echt in opkomst,’ vertelt Henk trots in het pas geopende café. Jacquie staat achter de tap en babbelt gezellig met de klanten die aan de toog zitten. ‘Deze straat is erg in opkomst en biedt ons veel kansen. Andere zaken in de straat - bijvoorbeeld Memory Lane - verwelkomen ons met veel enthousiasme!’

De zaak heeft tijdens de verbouwing vier nieuwe tappen aangeschaft. Proost heeft als enige zaak in Nederland het IPA bier van Schotse speciaal bierbrouwerij BrewDog op de tap. De Guinness aan de tap is ook een groot succes. Zo kreeg het stel complimenten van rasechte Ieren die het bier de beste Guinness van de tap noemden. Verder is er een rijk aanbod aan speciaal biertjes op fles, waarvan het merendeel van Nederlandse brouwers is. Maar Café Proost biedt meer dan alleen bier. Zo kun je er ook terecht voor Duitse Flammkuchen, huisgemaakt door Jacquie, maar ook een kaasplankje en oer-Hollandse bitterballen. 

Gezelligheid voorop



Gezelligheid staat voorop in Café Proost. Henk en Jacquie zien het als hun taak om mensen samen te brengen. Ondanks de horecaervaring van het stel stond het openen van een café niet op de planning: ‘Wij hadden nooit gedacht dat we een café zouden hebben. En ik zal je eerlijk zeggen, het is nog leuker dan verwacht!’ 

Momenteel bestaat de klantenkring nog voornamelijk uit locals, maar in de toekomst hoopt het stel een nog breder publiek te trekken. Zo is er iedere donderdagavond een studentenavond met goedkoper bier. De buurtbewoners vonden het wel even spannend toen hun vertrouwde café een nieuwe eigenaar kreeg: ‘Er is een vrouw, die komt hier al vijfenveertig jaar. We zeggen weleens, die is met het meubilair gekomen. In het begin wist zij nog niet zo goed wat ze ervan moest denken, een Nederlands en Schots koppel in haar vertrouwde café. Nu is zij er helemaal weg van. Ze spreekt zelfs Engels met Jacquie!’

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Van taco’s tot paloma’s: Botanero brengt kleur in de stad

Bij Botanero komt het beste van Rotterdam en Mexico samen. De Paloma steelt daar de show, maar de menukaart staat er harmonieus naast.

Trandem opent zondagse wijnbar boven Hofplein

Een pop-up wijnbar op de 10e verdieping boven het Hofplein, daar moet je bij zijn. Ga naar Trandem, maar wees er snel bij.

By Ami Café: de nieuwe brunchplek in de Wijnhaven waar je nooit meer weg wil

De derde in de rij van een reeks opvallende zaken. By Ami Café kiest deze keer voor een middagconcept, aangekleed in savanne-thema. Opent eind oktober.