In een schitterend pandje op de grens van de Oudedijk en de Vlietlaan in Kralingen vind je Calaboose, een cocktailbar annex modern-Indonesisch restaurant. De Buik ging langs om te proeven van de cocktails, de Indonesische gerechten in de remix én van enkele klassiekers.
Het pandje op de Vlietlaan

Jeugdbibliotheek, politiebureau, wijnbar en sinds 2019, is het oude pandje aan de Vlietlaan in Rotterdam Kralingen de plek waar Calaboose is gevestigd. Geen nieuw restaurant dus. Wel een goed restaurant en ze hebben een nieuwe kaart. Oftewel; genoeg reden om weer eens langs te gaan.
De volledige naam van Calaboose is: “Calaboose Craft Drinks Indonesian Kitchen”. Het is dus geen verrassing wat voor cuisine we vandaag voorgeschoteld krijgen. Chefkok Ruben vertelt echter wel dat hij niet per se van de traditionele gerechten is. Dus maakt hij, als een soort culinaire DJ, remixen van Indonesische gerechten. De traditionele smaken, maar dan nét even anders. De Indonesische keuken herontdekt.
Indonesische keuken in de remix en soms gelukkig niet

Dit blijkt al direct bij de eerste gerechten die we krijgen. Zoals de Sambal Telor. Normaal een gekookt ei in sambal saus. Bij Calaboose een gepocheerd ei, aan beide kanten nog even aangebakken, met daaroverheen geraspte, gepekelde eidooier.
Maar ook de Sajoer Lodeh. Normaal een soort soep op basis van kokosmelk en groentes. Hier een mooie kokoscrème met verschillende seizoensgroentes en een lekkere kruidenolie.
Niet alle gerechten gaan trouwens in de remix. De verschillende soorten saté zijn traditioneel gebleven en, geloof ons, dat is alles behalve erg.
Restverwerking

Restverwerking staat hoog in het vaandel bij de chef. Als voorbeeld, er wordt veel gebruikgemaakt van bosui. En dan vooral van het groene deel van de bosui. De witte stelen bleven over. In het kader van duurzaamheid en de gedachtegang; “weggooien is zonde” maakt chef Ruben hier een gerecht mee. “Bawang Daum” genaamd. Een puree van bosui, gebarbecuede bosui, prei en een hangop van kokos. Wat kan restverwerking toch mooi zijn.
Als een soort Lucky Luke’s eten we sneller dan onze schaduw en is het bord, tot verbazing van de chef, binnen een scheet en een zucht leeg. Na zijn verbaasde blik beantwoord te hebben met de zin “ja, dat is jouw schuld”, beloven we dit ook op papier te zetten. Bij deze.
Cocktails met karakter, gepaird met de gerechten

We wisten al dat Calaboose, naast de Indonesische keuken, bekend stond om de cocktails. Die doen ze namelijk goed. Heel goed. Maar vergeet de esma’s en de poma’s (espresso-martini’s en pornstar martini’s, red.). Je kunt ze vast krijgen, je berooft jezelf dan alleen wel van de creativiteit die de cocktail wizards van Calaboose in hun eigen karaktervolle creaties stoppen.
Ga liever voor een “Cala-boozey” of de “Smokey Garden”. En als je het echt goed wil doen, vraag dan gewoon of ze de cocktails met de gerechten kunnen pairen. Ook dat doen ze namelijk heel goed.
O, en probeer zeker de huisgemaakte punch! Die is elke keer anders, maar op basis van de punch die wij dronken durven we te voorspellen dat hij altijd lekker is.
Buikspek, eend, inktvis en mais

Naast de eerder genoemde gerechten hebben we nog veel meer mooie dingen geproefd. Ook allemaal even eigenzinnig. Het gerecht met de buikspek, de "Babi Mete”. Het gerecht van eend, “Bebek”, maar ook de “Cumi Cumi”, het gerecht van inktvis met mais. Ze zouden allemaal een eigen verhaal verdienen.