De Euromast: het is een van de meest romantische dinerlocaties van de stad - zo niet de meest romantische. Mán wat kun je hier de liefde vieren. Je liefde voor Rotterdam, voor avontuur en voor je tafelgenoot, en zeker ook je liefde voor lekker eten.
De Buik ging langs bij deze iconische Rotterdamse trekpleister met uitzicht over heel de stad.
Uitzicht over heel Rotterdam

De Brasserie van de Euromast bevindt zich op honderd meter hoogte, en vanaf ons plekje aan het raam kijken we - dankzij de taps toelopende ruiten - recht naar beneden. Da’s even wennen, maar met dank aan de voorbijvarende bootjes en de eerste slokken wijn, slaan de bibbers al snel om in een gelukzalig zengevoel.
Het restaurant is rondom de mast gebouwd, waardoor je tijdens een rondje lopen alle uithoeken van Rotterdam ziet. Eigenlijk is eten in de Brasserie van de Euromast een soort dinnershow. Bij aankomst is het een feest om al je favoriete plekken van bovenaf te spotten. Dan volgt - met een beetje geluk - een sensationele zonsondergang, en de voorstelling eindigt als een romantische zee van lichtjes.
Eerste dates en huwelijksaanzoeken

We begrijpen al snel waarom de zaak vol vers-verliefden zit. Het is de ultieme plek voor een date: origineel, avontuurlijker dan een standaard restaurant en gegarandeerd de hele avond gespreksstof door het uitzicht.
Voor andere romantische gelegenheden blijkt het ook dé plek te zijn. De man aan het tafeltje naast ons loopt even weg, keert terug met een enorme bos rozen, graait een doosje uit z’n borstzak en zakt op één knie. We vragen de bediening of dat nou vaker gebeurt hier. Ja dus. Het gebeurt geregeld.
Gegrilde tonijn en steak tartare

Maar goed, we kwamen voor het eten. Dat begint met een knabbeltje op tafel: pittig gekruide popcorn. Leuk! Daarna volgen de gegrilde tonijn met sojagel, taugé/bieslooksalade en koriandermayonaise en de steak tartare. Niet zo spectaculair als het uitzicht, maar lekker genoeg om onze nieuwsgierigheid naar de hoofdgerechten aan te zwengelen.
De Euroscoop: roterend richting 185 meter
Voor het zover is, nemen we nog een tussendoortje: we pakken de lift naar het platform van de Euroscoop en stappen in - op richting de top op 185 meter. De opzwepende muziek en de lichtshow in de donkere ruimte voeren de spanning lekker op.
Terwijl de lift stijgt, al draaiend rond de Euromast met uitzicht over Rotterdam, wordt ook de vloer doorzichtig. Ondertussen klinken quotes over de stad. Die combinatie zorgt ervoor dat dit voor vrijwel iedereen een toffe beleving is.
Surf & Turf en rogvleugel

Eenmaal terug op honderd meter begint de keuken aan onze hoofdgerechten. De bavette en gamba met tomatenrelish, aardappelmousseline en haricot verts blijkt een goede keus. De portie is netjes, het vlees is heerlijk mals en zoals gevraagd goed rood gehouden. Maar het kan niet tippen aan de rogvleugel op de graat, met doperwtenpuree, bospeen, asperge, pistache, appelgel en kappertjesboter - waar we vooral lekker veel knoflook in proeven.
Echt verwend

Tijd voor toetjes! Door de flinke pauze in de Euroscoop hebben we gelukkig genoeg ruimte. De crème brûlée met honing-yoghurtijs en de pavolova met rood fruit en proseccosorbet klinken verleidelijk, maar we kiezen ervoor de kaasplank en de stroopwafel-cheesecake te delen. Die laatste is zalig, net als het chocolade-karamelijs ernaast.
Bij de kaasplank is gekozen voor kwantiteit boven kwaliteit. De gemarineerde pruimen vormen een leuk accent, maar we missen wel een jammetje of ander fruitig smeersel.
Combinatie van succesfactoren

Op zo’n toplocatie kom je als brasserie bijna overal mee weg, maar gelukkig kiest de Euromast ervoor z’n gasten écht te verwennen. Vooral de bediening valt in de smaak: een leuke mix aan types, maar allemaal correct, aandachtig en gezellig Rotterdams.
In combinatie met het uitzicht en de ervaring in de Euroscoop is een etentje in deze brasserie gewoon een dikke aanrader. Zéker als je binnenkort een date of huwelijksaanzoek op de planning hebt staan!