De Matroos en Het Meisje vaart een nieuwe koers: minder opsmuk meer smaak

Sinds juni zijn Co Kossmann en René Cogenbach de chefs van De Matroos en het Meisje. Ze werken met weinig ingrediënten om topsmaken te creëren.

19 Dec 2022 Tahira Kik

blogger Tahira werkt in de mediawereld. Door haar passie voor verhalen en liefde voor eten, ontdekt ze graag nieuwe eettentjes waarover ze met net zoveel plezier schrijft.

  • 19 Dec 2022

De Matroos en Het Meisje vaart een nieuwe koers: minder opsmuk meer smaak

Al jaren is De Matroos en Het Meisje een begrip in Rotterdam. Sinds de zomer waait er een nieuwe wind door de keuken. Chefs René Cogenbach en Co Kosmann hebben het roer overgenomen met hun eigentijdse visie: alles draait om de ogenschijnlijk eenvoud van goed uitgevoerde gerechten met een aantal seizoensgebonden producten in de spotlight. Niet alleen de ingrediënten, maar ook de wijnen die hierbij geserveerd worden zijn met liefde uitgekozen en maken samen de culinaire beleving tot een geheel.

Nieuwe kapiteins 


Foto - Kick Vogel: Co Kosmann (links) en René Cogenbach mogen het sinds deze zomer 'cheffen' bij De Matroos en het Meisje 

In juni nam chef Sergio Kross na bijna vijf jaar afscheid van De Matroos en Het Meisje om een nieuwe uitdaging aan te gaan bij cocktailbar Botanero. René Cogenbach en Co Kosmann, bekend van onder meer Héroine en Renilde, sprongen met veel enthousiasme in dit ontstane gat. Voor René was het als thuiskomen, want zeven jaar geleden begon hij als leerling in dezelfde keuken waar hij nu samen met Co de menukaart naar een nieuw niveau mag tillen. De Matroos en Het Meisje stond bekend om hun schilderachtige gerechten, maar nu draait alles om eenvoud. Al is dat schijn, legt René ons uit: "Bij elk gerecht is er een hoofdrol voor twee tot drie ingrediënten weggelegd, waardoor er geen ruimte is om fouten te maken. We kunnen ons nergens achter verschuilen." Zoals de hertenbiefstuk, waaraan we meteen kunnen zien dat het de perfecte garing heeft, en de pasta met kokkeltjes en pistache die heerlijk romig is.  

Wijn en spijs 


Foto: de heilbot met schuim van gefermenteerde tomaat laat zich goed combineren met de chardonnay uit de Bourgogne die we erbij drinken 

Het concept van De Matroos en Het Meisje blijft ondanks alle veranderingen nog wel hetzelfde: eten wat de pot schaft. Je hoeft alleen te kiezen hoeveel gangen je wilt eten. Welke gerechten dit vervolgens zijn, dat bepalen de chefs. Als je het jezelf nog gemakkelijker wilt maken, kun je ook kiezen voor een bijpassend wijnarrangement. Hierdoor worden wijnen die perfect passen bij de gerechten met liefde voor je uitgekozen door Taco de Vos, al langer werkzaam bij De Matroos en sinds anderhalf jaar bedrijfsleider, gastheer en sommelier. Wij krijgen een chardonnay uit Bourgogne van wijnhuis Vincent Latour bij de vettige heilbotfilet geserveerd, die door zijn kleine botertje en frisse zure tonen een ideale match bij deze gang is. 

Biet, eekhoorntjesbrood en chocolade


Foto - Ruth Nije Bijvank: Ook bij het dessert met biet, chocolade en eekhoorntjesbrood spreekt de creativiteit van de chefs  

Ondanks dat elke gang ons laat genieten van verschillende verfijnde bereiding van de verse seizoensproducten, springt het nagerecht er uit door de bijzondere combinatie. Het is dat we de biet op ons bord herkennen door de opvallende kleur, want doordat het eerst gekookt, vervolgens gedroogd en daarna gehydrateerd is, smaakt de biet naar salmiak en heeft het de structuur van een gel. Onder dit laagje van dungesneden biet ligt de volgende verrassing: ijs van chocolade en eekhoorntjesbrood. Door de nootachtige smaak is het ijs niet te zoet en neigt het bijna naar hartig. Dit wordt aangevuld door de zoete smaken van het honingkrokantje en de dessertwijn die hierbij geschonken wordt. Doordat het dessert en de wijn zo goed in evenwicht zijn, wil je bij iedere hap weer een slokje nemen.  

Om de zes weken verandert het menu van De Matroos en het Meisje, zodat de hoofdingrediënten met het seizoen mee kunnen veranderen en ook de frequente bezoeker regelmatig iets nieuws op zijn bord heeft.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
‘Als één tafel een kan hard lemonade bestelt, wil het hele terras een kan’

In dit verhaal bespreken we Hard lemonade, een ‘jenever mixed drink' bedacht door Nolet Family Distillery in Schiedam, bij de Pui, Bokaal en Biergarten.

Uit eten om de hoek: 14 x leuke restaurants in een woonwijk

Uit eten gaan kan ook gewoon om de hoek, in je woonwijk inplaats van in de drukke stad. Ontdek hier 14 leuke restaurants verstopt in een rustige woonwijk.

Op dit hoekje tref je Rotterdam op z'n MAASbest

De Buik bracht een bezoekje aan Restaurant MAAS in Feijenoord en streek neer op hun zonovergoten terras voor een diner.