Delen is meer waard bij het Schiedamse De Markies

Op de grens met Rotterdam-West ligt in Schiedam het restaurant De Markies. Hier kom je voor shared dining voor een kleine prijs in gezellige sfeer.

17 Sep 2023 Madelon van der Tol

blogger Madelon is een ervaren eter voor wie nieuwe tenten magnetisch werken. Moeder van drie, recent vlees- en drankvrij, houdt ze in de gaten waar je alcoholvrij, vegetarisch en kindvriendelijk aan je trekken komt.

Delen is meer waard bij het Schiedamse De Markies

Schiedam staat bekend om jenever, sterke drank, nog sterkere verhalen en de historische havens. Maar wist je dat je hier ook nog eens meer shared dining-genot voor je geld kunt krijgen dan in pak ‘m beet Kralingen? 

Met het ov ben je bovendien vanaf Centraal Station tien minuten sneller aan de Schiedamse wateren dan aan de Kralingse Plas. Hoog tijd dus om naar De Markies te gaan. Daar heeft een horecapand met historie net twee gepassioneerde nieuwe eigenaren gekregen. 

Delen als je durft 

"De mensen in Schiedam zijn nog niet zo bekend met gerechten delen, maar als ik zeg: 'Eet je wel eens een rijsttafel?' dan is het duidelijk. Iedereen vindt het lekker om van alles wat te proeven." Aan het woord is Ruud van Noordennen, geboren en getogen in Schiedam - dus hij mag dit zeggen. Hij is een ervaren horecaondernemer met nog twee andere zaken in Schiedam. 

Het motto van zijn nieuwe restaurant is Dare to Share en dat staat dan ook prominent op de menukaart. Wij hebben het gevoel dat je in Rotterdam al bijna niet meer om shared dining heen kan, maar dat was hier in Schiedam nog niet het geval. Het idee wordt hier op papier toegelicht met een flinke lijst goede redenen om je eten te delen. Niet overtuigd? Er staan ook wat grote gerechten op de kaart die je voor jezelf mag houden. 

Oud en nieuw samen 


De Markies is pas sinds november 2022 open, maar huist in een pand met een rijke geschiedenis. Op de gevel zie je nog Café Hoek staan en ook ‘t Sterretje zat hier, bekend om saté en spareribs. Binnen hangen de foto’s van weleer. Nog steeds ademt het pand historie, maar de smaken zijn veranderd en weer helemaal van deze tijd. 

Smaken uit de hele wereld 


Na een drankje op het ruime en zonnige terras, gaan we binnen aan tafel en slaan meteen aan het proeven. De okonomiyaki vinden we weergaloos. Het is een Japans-geïnspireerde pannenkoek van spitskool die is afgemaakt met Katsuobushi flakes: tonijn die beweegt door de hitte van de pannenkoek. 

Ook genieten we van knoflookchampignons met een zoete tijmsaus en van de Surinaams geinspireerde mini-bara. Daarna zetten we onze tanden in een pulpo-aardappelsalade met een perfect pittige chimichurridressing en lekker grote stukken paprika. En het smaakfeest blijft maar doorgaan. De zachte, door henzelf gerookte zalm heeft drie kwartier op de eikenhouten snippers gelegen. Het ingelegde uitje zorgt voor een frisse balans. 

Spekkie voor het bekkie 


Dan komen de knapperige zoete aardappelfrietjes er bij, gegarneerd met witte kaas en lekker pittige srirachamayonaise. Een hit. Voor de vleesliefhebber wordt het buikspek aangeraden en dat snappen we: knapperig mals en vol van smaak met een sojamarinade, bosui en sesam. Het vlees is mooi dungesneden en door de Aziatische twist is dit gerecht licht en op voor we bedenken een foto te nemen. 

Schiedamse proeverij 


Tijdens het diner laten we ons verrassen door een aantal dranken waarmee we voor het eerst kennismaken. Samenwerkingen gaat De Markies graag aan met lokale, veelal Schiedamse toppers en die zijn er volop. De wijnen komen van Wijnhuis Oranje even verderop. Er is een likeur waar je erg 'bij' van wordt van Serious Bee Distillers, alsook een zijdezachte Oude Zeehelden Jenever. 

Natuurlijk kunnen Loopuyt en Nolet niet ontbreken, naast de cocktails van het verderop aan de vaart gehuisveste De Kuyper. Zelfs thee kun je hier kiezen in je favoriete sterke dranksmaak: gin-, whiskey- of mojito-thee, natuurlijk wel alcoholvrij. Leuk detail: de warme dranken komen met een stukje zelfgebakken broodpudding. En ook de ijsjes, zoals de niet te missen dame blanche, zijn hier overdadig. 

Bewegen of nagenieten? 

Als je na al dat zittend consumeren toe bent aan een beetje avontuur dan kun je een van de groene waterfietsen huren die naast het restaurant liggen. Maar wij genieten lekker na in de tram terug naar centrum Rotterdam, helemaal voldaan. Wil je veel horeca voor je geld (denk 40 euro per persoon), dan kun je bij De Markies terecht. Onze ervaring sluit naadloos aan bij de filosofie hier: 'Leef, geniet en verlaat onze zaak met een glimlach'.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
De beste kapsalon van Rotterdam volgens de lezers van de Buik

Friet, shoarma, gesmolten kaas, salade en knoflooksaus: dit zijn de beste kapsalons van Rotterdam volgens de lezers van de Buik van Rotterdam.

Lake Seven: eten en avontuur aan het water

Voor wie even wil ontsnappen uit de stad, maar wel beleving en eten op maat wil, is Lake Seven aan de Zevenhuizerplas de juiste eatertainment plek.

Mango lassi, pani puri en meer: een avond bij Bombay Curry House

Ontdek Bombay Curry House: klassieke en verrassende Indiase gerechten, verse naan, tandoori en heerlijke mango lassi.