Restaurant en cocktailbar Didot34 opende in 2019 zijn deuren. De horecagelegenheid is gevestigd in hotel The Slaak, aan de gelijknamige straat aan het begin van Kralingen. Het Slaakhuys waarin het hotel, restaurant en de bar zitten heeft een rijke historie, maar de menukaart is alles behalve ouderwets en heeft gerechten van over de hele wereld. Het interieur is daarentegen erg 'art deco' en nodigt vanwege de kleuren en verschillende vormen uit om naar binnen te lopen.
Roemrijk verleden

Het Slaakhuys is inmiddels een rijksmonument en is een typisch voorbeeld van de wederopbouw van Rotterdam na de Tweede Wereldoorlog. Hier had van 1954 tot 1976 dagblad Het Vrije Volk zijn burelen. Nu zit er een hotel in het pand met op de begane grond Didot34. De naam van het restaurant refereert direct aan het roemrijke verleden van het pand, Didot34 was namelijk het font dat de krant voor zijn artikelen gebruikte. Om de roemrijke historie van 'Het Slaakhuys' luister bij te zetten, hangen overal foto's van het verleden van het pand. Het restaurant beslaat bijna de gehele begane grond aan de rechterzijde. Het is een grote, hoge ruimte met een vide aan twee kanten en een open keuken aan de achterzijde. Langs de hoge ramen aan de straatkant zijn gezellige zitjes gecreëerd en organisch gevormde banken geven het geheel een speelse sfeer. Toch oogt Didot34 modern, mede dankzij de hippe kroonluchters en tapijten met geometrische vormen. Bovendien heeft het restaurant een prettige akoestiek en geen alleroverheersende muziek, wat een gezellig gesprek aan tafel zeer zeker ten goede komt.
Keuzestress

Na binnenkomst worden we vriendelijk begroet en naar ons tafeltje geleid. We zijn hier al vaker geweest voor het lekkere gepocheerd eitje als een goede start van de zondag, maar nu Didot34 een nieuwe menukaart heeft zijn we ook wel benieuwd naar het diner. We bestellen een drankje en krijgen daar een heerlijke amuse, eendenlevercrème met vijgencompote, bij geserveerd. Ondertussen bekijken we de kaart: dat wordt nog lastig kiezen. We besluiten voor het driegangenmenu te gaan, dat voor de liefhebber nog kan worden uitgebreid met een tussengerecht tot vier gangen. De menu's bestaan per gang uit twee keuzes van het a la carte menu. De gast die liever meer keuze heeft, kan ook een geheel eigen menu samenstellen met de gerechten van de kaart. Om het geheel af te maken gaan we tevens voor het bijpassende wijnarrangement. De wijn staat al dan niet gekoeld op een tafel in het restaurant (en gelukkig niet ver van onze tafel), klaar om geschonken te worden. Nadat we onze bestelling hebben opgegeven komt alvast het brood op tafel, met verse boter van koe- en geitenmelk begeleid door za'ater, een zeer smaakvolle Arabische kruidenmix.
Sappig en mals

We beginnen met makreel en krokant buikspek. De makreel is gepekeld en huisgerookt. Heerlijk fris door de komkommer, confituur van zeewier en geserveerd met romige mayonaise gemaakt met sambai-azijn. Het buikspek doet zijn omschrijving eer aan: lekker krokant en van binnen goed gegaard, met pompoencrème en gefermenteerde wortel en ui. Bij het voorgerecht krijgen we een Vini San Lorenzo Sirio en bij het buikspek een Rocca Delle Macia, beide uit Italië. De gerechten en wijn zijn een goede start van de maaltijd en maken dat we nieuwsgierig worden naar de volgende gang: rogvleugel en rundersukade. De rogvleugel wordt geserveerd met zelfgemaakte sepia spaghetti en beurre blanc, met kappertjes als frisse bite. De rundersukade smaakt als oma's draadjesvlees, sappig en mals, en samen met de gestoofde prei, pastinaak en aardappelmousseline krijgen we een heerlijk 'net als vroeger'-gevoel. Ook hier weer een bijpassende wijn: de rogvleugel wordt gepaard met een Chenin Blanc van Delaire Graff Estate Swartland, en de sukade wordt begeleid door een rode wijn gemaakt van Cabernet Sauvignon en Merlot van het wijnhuis Chateau de Rieufret. Voor het dessert besluiten we niet voor zoet (mokka sabayon) te gaan, maar voor het kaasplateau. Dat blijkt een uitstekende keuze: vier uiteenlopende stukje kaas, zowel qua smaak en textuur als land van herkomst. We krijgen een Franse geitenkaas en schapenkaas, Duitse blauwaderkaas en een Hollandse oude kaas, met daarbij vijgenchutney en bijzonder geslaagde zelfgemaakte crackers van verschillende soorten pitten.
Didot34 gaat op ons lijstje van 'hier gaan we vaker naartoe': heerlijk eten, vriendelijke bediening, gezellige sfeer. En voor de prijs hoef je het zeker niet te laten: het driegangenmenu kost 39 euro.
