Een avond bij Kunstfabriek | Unit699 is als een warm weerzien

De Buik bracht een bezoekje aan de Kunstfabriek | Unit699, waar je naast de galerie culinair kunt genieten in de (natuur)wijnbar in het Groothandelsgebouw.

24 Apr 2024 Lieke van Wilpen

blogger Als hospitality consultant maakt Lieke van haar grootste passie haar werk. Inspiratie opdoen, de trends volgen en concepten ontwikkelen waarbij gastvrijheid de belangrijkste waarde is.

Een avond bij Kunstfabriek | Unit699 is als een warm weerzien

Na zes jaar samenwerkend in de creatieve sector als productiebedrijf ‘Together & Dedicated’ maken André Marques en Tim Wes een gedurfde en verrassende entree in de horecascene van Rotterdam. Nog geen twee maanden geleden opende de (natuur)wijnbar en galerie in het Groot Handelsgebouw. Toch weten velen al hun weg naar de eerste fysieke locatie van de Kunstfabriek te vinden.

​The New Avant Garde


Op het eerste oog lijkt het bij De Kunstfabriek | Unit699 voornamelijk om kunst te draaien. Bij binnenkomst vanaf het Weena stap je binnen in een onberispelijke galerie, waar je kennis kunt maken met de N.A.G. (nieuwe ‘avant garde’) – een hedendaagse kunstbeweging die naar eigen zeggen het waardevolle nalatenschap van Nederlandse meesterkunstenaars weerspiegelt.

De eerste expositie wordt ingekleurd door Marlou Fernanda, Sebastian Boon en Tim Wes zelf. Zij geven alle drie hun vormvrije interpretatie aan ‘The Butterfly Effect’: het fenomeen dat laat zien hoe een ogenschijnlijk kleine gebeurtenis kan zorgen voor een levensveranderend effect op grote schaal.

​Verschil van dag en nacht


De boogvormige doorgang naar de wijnbar heeft een nieuwsgierig makende aantrekkingskracht. De Kunstfabriek heeft dan wel meerdere functies onder één dak, maar van blurring is nauwelijks sprake. De galerie en wijnbar zijn overduidelijk twee verschillende belevingswerelden.

Wanneer je onder de boog doorloopt naar de speakeasy achterzijde van het pand, kom je terecht in warme omgeving met een uitnodigend karakter. De gemarmerde wandpanelen en kaarsjes op tafel zorgen voor sfeervolle verlichting.

Een plek voor creatie en interactie


We nemen plaats aan een tafeltje in het midden van de ruimte, van waar we de hele zaak goed kunnen overzien. Er lijkt een duidelijke rolverdeling tussen Tim en André: daar waar Tim zo nu en dan bij verschillende tafels aanschuift voor een vlot gesprek, verwelkomt André van achter de bar de gasten die binnenkomen vanuit het binnenplein van het GHG.

Op tafel ligt een notitieblokje met een potlood. Tim legt uit dat ze hun gasten uitnodigen om met elkaar in gesprek te gaan om mooie ideeën te laten ontstaan. “We stimuleren ook om mobiele telefoons niet te gebruiken en het notitieboekje maakt het makkelijker om samen te kunnen creëren.”

​Toegankelijke natuurwijn uit Portugal


Anna, een collega van Marques en Wes, komt bij ons aan tafel en schenkt ons eerste glas in: een pet-nat rosé uit Noord-Portugal. Een zowel fruitige als ziltige wijn, met een subtiele bubbel. Even vraag ik me af of deze wijn zich wel overeind weet te houden bij de krachtige truffelchips met Parmezaanse kaas, maar de sterk aromatische snack en het ziltige van de castelão en touriga nacional blend gaan eigenlijk heel goed samen.

De helft van de wijnkaart bestaat uit Portugese wijnen. “Door ‘Dré’ zelf bij wijnboeren in Portugal uitgezocht.”, vertelt ze. Omdat we nieuwsgierig zijn naar meerdere wijnen en ons oog valt op de ‘Unit 699 tasting mindfully created for your mood – besluiten ervoor te gaan en de keuze uit handen te geven.

​Geen doorsnee wijnselectie


Opgewekt verrijkt Anna ons met haar kennis over de wijnen die ze ons schenkt. Van de vier wijnen die we proeven, ben ik met name verrast door Tryptique van Domaine Pierre Guillon Peers. Doordat de Cabernet Franc en Cabernet Sauvignon snel worden geperst heeft deze wijn een vrij zachte dronk zonder al te veel tannine en is hij licht van kleur.

André vertelt ons later dat de selectie op de wijnkaart zeker niet doorsnee is, maar juist heel geschikt voor een publiek dat nog niet bekend is met natuurwijnen.

“Binnenkort zullen we ook meer complexere wijnen introduceren. Zodat zowel wijnkenners als ‘nieuwkomers’ verrast zullen worden.” Voor wie zich nu al aan iets verrassends wil wagen, worden er vijf bijzondere sakes op glas geschonken.

​'Bites to remember'


Net als de truffelchips met Parmezaanse kaas, hebben de meeste bites uit de koude keuken van Unit|699 indrukwekkende smaken. Op de kaasplank tref je een selectie krachtige kazen en bij de droge worst hoort de speciale variant met kurkuma ook tot de mogelijkheden.

Opvallend is de haringsalade naar recept van de vader van Tim, die zowel in mondgevoel als smaakervaring mij iets laat ervaren wat ik niet herken. Doordat de haring is ingelegd, neigt de textuur meer naar die van gerookte makreel.

Pas na een tijdje breekt de herkenbare ziltigheid van de haring er doorheen. De garnering zorgt voor een welkome tegenhanger van de romige vis. Voor de liefhebber wordt de haring geserveerd met een madame-jeanette-olie die het gerecht, wat ons betreft, door de extra pit zeker afmaakt.

​De eerste stap in een groter verhaal


De Kunstfabriek klinkt groots en dat is de ambitie van Tim en André ook. Unit|699 is de eerste fysieke vorm waarin De Kunstfabriek tot uiting komt en het 'unitnummer' leent zich voor vele aanpassingen in andere vormen. Alle uitingen van De Kunstfabriek zullen op hun eigen manier bijdragen aan de community.

Een mooie mix aan gasten is een essentieel ingrediënt voor de culturele broedplaats die Tim en André voor ogen hebben. Op het eerste oog lijkt dat zeker gelukt: wanneer we om ons heen kijken blijkt ook Unit|699 een heel gemêleerd publiek aantrekt.

​Binnenkort ook aan terras

Op korte termijn staat de natuurwijnbar al veranderingen te wachten. Nog dit seizoen mag worden uitgebreid met een terras op de binnenplaats van het GHG waar genoten kan worden van livemuziek en jamsessies.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Zelf je eten bereiden of afmaken: je doet het bij deze 14 restaurants

Uit eten en zelf je eten voorbereiden of afmaken? Ontdek de leukste hotspots in Rotterdam voor bistro, hotpot, skewers en meer. Proef, deel en geniet!

Dit is volgens jullie het beste terras van 2025!

Jullie hebben de hele zomer kunnen stemmen op jullie favoriete terras van Rotterdam. De winnaar met 443 stemmen: By Ami!

Met dit kookboek kan je in een ramp nog steeds zalig koken

Een nieuw kookboek, uitgebracht door vier veiligheidsregio's. Naast recepten die handig zijn in een tijd van nood, vind je ook praktische tips.