Op een zonnige voorzomeravond worden we uitgenodigd om aan te schuiven op het terras van eetcafé Facet in Hillegersberg. Met de wind in de haren fietsen we de snelweg onderdoor om even later het vakantiegevoel te vangen dat je krijgt als je over de Straatweg toert. Met de Bergse Plassen aan weerskanten, een hoop groen om ons heen en villa’s om van te dromen lijkt in de stad even ver weg.
Leve de koningin

Facet zit al sinds 1990 in Hillegersberg en is inmiddels niet meer weg te denken uit de wijk. Buurtbewoners, van jong tot oud, komen hier naartoe voor een bak koffie en een praatje, een glas wijn met uitzicht op de bootjes die voorbij tuffen op de plas, of om de nieuwste seizoensspecialiteit te bestellen.
Dat laatste is precies wat wij gaan doen. Het is namelijk aspergetijd, en op het aspergemenu staan vier hoofdgerechten met de koningin van de groente als middelpunt. Als je goed uit wilt pakken, dan bestel je ze met een halve kreeft – hartstikke Hillegersberg natuurlijk. Maar liefhebbers van de klassieke combinatie met beenham zitten hier ook goed.
Italië en Spanje in de mix
Eerst is het tijd voor een aperitief. Het Aperol Spritz-seizoen is in volle gang, dus daar doen we graag aan mee. Om dat Italiaanse tintje vast te houden, bestellen we er een plankje met bruschetta bij. De serranoham en de manchego die we op de sneetjes brood geserveerd krijgen zijn dan weer niet Italiaans, maar daar doen we verder niet moeilijk over. De bruschetta met tonijnsalade is een tikkie te zout, maar smaakt verder goed.
Ga voor goud

Dan wordt de hoofdprijs uitgereikt en komt het witte goud op tafel, begeleid door een flinke moot op de huid gebakken zalm. Om de boel extra op smaak te brengen een bakje gesmolten boter en Hollandaisesaus erbij, en flink wat gekookt ei. De zalm is zonder poespas bereid, goed gaar, maar niet droog. Hij mist misschien wat sjeu zonder Hollandaisesaus, maar aan die saus is gelukkig geen gebrek, dus daar schenken we rijkelijk mee.
Aan de overkant van de tafel een eetcafé-klassieker: varkenshaassaté, geserveerd met pindasaus, kroepoek en gebakken uitjes. En friet natuurlijk, want ja, de combinatie friet met satésaus is in Nederland al net zo ingeburgerd als stamppot met rookworst. De saté is heerlijk mals, en de twee prikkers zijn qua portiegrootte precies goed.
Dorstlessers

We hebben twee goede wijntjes op tafel staan om de dorst te lessen. Bij de asperges een Weissburgunder uit Zuid-Tirol. Een wijn met een bescheiden smaak, die juist daardoor goed past bij de vette vis, de smaakvolle asperges en de rijke saus. Mijn tafelgenoot gaat verder op de zomerse tour en nipt van een Gris Blanc, de favoriet van de ober. Een blush rosé, lichtdroog van smaak en met een mooi kleurtje.
Voor het dessert verhuizen we naar de bar. De stijl van het eetcafé vinden we lastig te typeren. Er hangt een verzameling dierenhoofden aan de muur, maar ook een enorme print van Het Laatste Avondmaal, afgewisseld met foto’s van vaste gasten en vrienden en familie van de eigenaar. We dopen het ‘modern Bourgondisch’. De stemming is gemoedelijk, en Max, een van de obers die opvalt deze avond, zet echt een stap extra om het iedereen naar de zin te maken met zijn persoonlijke aandacht en aanstekelijk enthousiasme.
Warme gevoelens

Max vertelt ons dat de cheesecake een vaste waarde – en een publiekstrekker – is, die ieder seizoen wisselt. De kok leeft zich telkens weer uit met een nieuw recept: frambozencheesecake en een variant met Licor 43 werden al eens uit de hoge koksmuts getoverd, maar deze zomer is het er eentje met kokos-limoensmaak. De bol mango-ijs en gepofte rijstkorrels die erbij geserveerd worden maken de zomerse vibe helemaal af.
Voordat we vertrekken, kijken we nog even rond in het nieuwere deel van de zaak. Nu snappen we die serranoham en manchego beter: het lijkt hier net een hippe, Spaanse bodega in Sevilla, met prachtige bakstenen muren, een hoop groen en stierenhoofden aan de muur. Zomer of winter, Facet verlaat je ongetwijfeld telkens weer met een warm gevoel, net zoals wij deze avond doen.