Sinds 1993 kan je op de Witte de Withstraat op visite bij opa. Niet bij mijn opa, en ook niet die van jou – tenzij jouw opa toevallig in deze straat woont natuurlijk – maar bij een opa voor iedereen. Al ruim 25 jaar, in slechte en tegenwoordig weer goede tijden, kun je bij deze opa terecht voor een maaltijd. Ondertussen alweer 5 jaar met mede-eigenaar Jan aan het roer vind je bij Eetcafé OPA Rotterdamse nuchterheid en typische eetcafé gerechten, maar dan met een twist. Het werd tijd om weer eens bij opa langs te gaan.
Vers en huisgemaakt

Als ik aan een eetcafé denk, dan denk ik aan biefstuk, hamburgers en saté. Deze gerechten kun je ook gewoon vinden op de kaart bij eetcafé OPA. Alleen doen ze het hier nét even anders dan het gemiddelde eetcafé. Alles is namelijk vers en huisgemaakt. De groenten, het vlees, de vis. Alles is dagvers. Geen kant-en-klare burgers of -saté van de groothandel, maar alle gerechten worden huisgemaakt en voorzien van het, zoals ze het zelf noemen, ‘moderne Opa-sausje’.
Over saus gesproken. Ook alle sauzen, inclusief de mayonaise, en de dressings worden in eigen keuken gemaakt. En goed ook. In de stijl van de Rotterdamse nuchterheid, noemt mede-eigenaar Jan het: “restaurantje spelen in een eetcafé”.
Delen met Opa

Biefstuk, hamburger en saté is trouwens niet het enige wat er op de kaart staat. Bij lange na niet. Zowel bij de voorgerechten als de hoofdgerechten is er veel keus tussen vlees-, vis- en vegetarische opties. Voor de mensen die niet kunnen kiezen (zoals ik), of gewoon verschillende gerechtjes willen proeven, biedt Eetcafé OPA, zowel bij de voor- als hoofdgerechten ‘Delen met Opa’ aan. En dit is ook precies wat wij krijgen bij ons bezoek. Jan geeft aan dat het best veel is, en als we het niet op kunnen, dat we het dan mogen laten staan. Maar ik neem graag de uitdaging aan.
De gerechten
Het is inderdaad veel, maar we laten ons uiteraard niet kennen en krijgen alles op. Is ook niet zo moeilijk als alles lekker is. De voorgerechtjes die er voor ons echt uitspringen zijn de carpaccio met pestomayonaise en Rotterdamse kaas, de garnalen spiesjes met aioli en de huisgemaakte hummus met verse tomaatjes, radijsjes, komkommer en witlof om te dippen. Zo simpel, maar zó lekker dat ik met m'n vork het laatste beetje hummus uit het schaaltje heb zitten schrapen. Bij de hoofdgerechten zijn de biefstuk met paddenstoelen saus, de hamburgertjes van super mals Black Angus rund en de saté van kippendijen – daar zijn ze weer – top. Maar ook de geitenkaas soufflé is heerlijk. En ik ben niet eens zo'n fan van geitenkaas. Bij de alle hoofdgerechten krijg je OPA's dikke frieten. En je raadt het al; ook deze zijn huisgemaakt van handgesneden aardappelen.
Opa's toetjes
Bij de nagerechten is er geen optie voor ‘Delen met OPA’, maar omdat Jan toch graag wil laten zien en proeven wat er op de kaart staat, krijgen we een samengesteld bord met een aantal verschillende gerechtjes. Waaronder Opa’s Snickerbar die misschien nog wel lekkerder is dan het origineel. En de Blondie Brownie die, volgens mij, met één hap je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid calorieën overschrijdt. Maar f*ck it, hij is het meer dan waard.
Persoonlijk vind ik ‘restaurantje spelen in een eetcafé’ – zoals Jan het noemt – niet volledig de lading dekken voor wat er bij Eetcafé OPA gebeurt. Het stadium ‘spelen’ zijn ze allang voorbij.
Niet alle opa's zijn even leuk, maar Eetcafé OPA is er eentje die ik regelmatig een bezoek zou brengen.