Vegan, plant based, geen dierlijke producten, hoe je het ook wil noemen, dat maakt niet uit, het is trendy en daar is niks mis mee. Of je nou wel of niet vatbaar bent voor de hype of dat je er wel of niet rebels van wordt omdat je alleen maar de hele dag dode dieren wilt eten, moet jezelf weten. Het is uiteindelijk beter voor alles en iedereen als we in ieder geval minder vlees eten en dat was vroeger een stuk lastiger dan tegenwoordig.
Evolutie

Waar je vroeger verplicht een hand zaden, noten en tofu moest tolereren is de plant based wereld een stuk verder geëvolueerd en kan je tegenwoordig heerlijk eten krijgen, niet alleen thuis en in de supermarkt, maar er zijn ook genoeg restaurants om te bezoeken. Sommige doen aan fine dining, sommige maken hamburgers, anderen maken broodjes en wij bevinden ons vandaag in de Vegan Junk Food Bar.
Het eerste wat opvalt is het interieur, er is grafitti (throwups om precies te zijn, voor de kenners), een bar met drank, hippe twintigers en het voelt allemaal losjes en ongebonden. Gewoon ff ergens zitten en wat te eten in je gezicht schuiven, met of zonder vrienden. Er komt een groot glas ijskoude en tintelfrisse kombucha op tafel. Natuurlijk met papieren rietje, een goede dorstlesser is altijd een prima manier om een gerecht te starten.
Creatief met saus

Omdat ik van variëteit hou, heb ik de sumo-platter besteld. In mijn geval een aangepaste kleine, omdat ik alleen ben. Er verschijnt een plank met diverse bitterballen en hapjes, wat ik leuk vind, want de inhoud van een bitterbal is altijd een verrassing. Elk hapje heeft zijn eigen sausje en daar word ik persoonlijk vrolijk van, want je kan wel overal mayo op smeren, maar je kan zoveel meer creativiteit kwijt als je je sausjes aanpast aan de hapjes.
Vlees-imitatie
Er is een bitterbal met iets met doperwtjes, een giga-garnaal met iets wat lijkt op surimi, de standaard lijkende bitterbal met mosterd en een supersmooth falafelbal. Zijdezacht voor uw vermaak. Eigenlijk was ik altijd tegen vegan wat zich voordeed als vlees, maar nu ik steeds vaker goede vegan dingen eet die op vlees lijken, moet ik toegeven dat het waarschijnlijk alleen de gore smaak van vroeger was die me tegenstond.
Dat dit eruit ziet als tapas en bitterballen en garnalen boeit me eigenlijk niks, sterker nog, ik denk dat je dit prima kan voorschotelen aan nietsvermoedende vlees-lovers en dat die niet eens doorhebben dat ze plant-based eten. Niet dat het daar om draait, maar we’ve come a long way wilde ik maar zeggen.
Vegan kapsalon
Voor het hoofdgerecht is hier echt een enorme keuze, maar mijn oog valt op het Rotterdamse icoon: de kapsalon. Je weet wel, dat gerecht dat je eet als je midden in de nacht honger hebt en je eigenlijk al thuis had moeten zijn, maar omdat je toch slechte beslissingen stapelt kan je er net zo goed een 1.000 calorieën tellende koolhydraat en proteïne bom inrammen zodat je per ommegaande in een foodcoma belandt, ter voorbereiding op je kater in de morgen.
Ik gooi de vork mijn kapsalon in en ben half op mijn telefoon aan het kijken en besef me pas na wat gekauw dat ik in één keer drie jalapeños in mijn maalmachine heb gepropt, gelukkig heb ik nog kombucha. De patat is lekker, de saus is goed en ik weet niet wat de vervanger voor de shoarma is. Het lijkt er visueel op, maar is een stukje malser. Geen gekauw op taaie stukjes shoarma bij deze kapsalon. Waar ik regelmatig wat veganistisch eet en niet heel snel vol raak, qua opgeblazen gevoel zeg maar, moet ik je zeggen dat de vegan kapsalon er wel gewoon ook echt keihard inslaat. Ik heb de kleine besteld maar na twee-derde is het wel mooi geweest, grens bereikt, u wint oh kapsalon.
Altijd een plekje

Met een bailey infused stukje cheesecake achter de kiezen, besluit ik dat het mooi is geweest. Mocht je zin hebben om ongedwongen een hapje te doen en is het nu even geen tijd voor vlees, of mocht je gewoon het hele vegan ding willen negeren en denken, ik lust wel wat lekkers, dan ben je bij Vegan Junk Food Bar aan het juiste adres. Zowel in de middag als in de avond, nuchter of aangeschoten, er is vast een plekje voor je en een keuze op de kaart die bij je past. Eet smakelijk alvast.