Biologische kruiden en specerijen, een Ayurvedische meester en een volledig Indiase keukenbemanning: dat zijn de ingrediënten van het vernieuwde Indiase restaurant Atithi op steenworp afstand van de Erasmusbrug. Atithi zit al een aantal jaren op deze plek, maar heeft een nieuwe brigade laten aantreden en het Ayurvedisch eten omarmd: met aandacht een uitgebalanceerde maaltijd eten die past bij jouw lichaamsbouw en -werking.
Met de deur in huis

Op aanraden van Ayurvedische meester Hari Bhatt bestellen we de Tandoori Paneer Tikka, waarvan we serieus onder de indruk zijn. Dit voorgerecht bevat 4 blokjes smeuïge paneer die de hele nacht onwaarschijnlijk goed zijn gemarineerd in een yoghurt-kruidenmengsel, bereid in het houtskool van de tandoor (klei-oven). Ze worden op een aardewerken schaaltje geserveerd met daarnaast een flinke portie ingelegde groenten die een mooie zuurgraad hebben en lekker knapperig zijn, wat perfect gaat met de wat zoetere, zachte kaas. Het is een subliem samenspel. Alles wat het eten hier zo bijzonder maakt, zit in dit ene gerecht besloten. Zoet, zuur, pit, smeuïgheid, kruidigheid, knapperigheid, volheid, het is werkelijk perfect. En dat is ook juist waar het Ayurvedisch eten volgens Atithi voor staat: door het gebruik van bepaalde kruiden en specerijen die goed zijn voor lichaam en geest, worden sublieme smaken gecreëerd op je bord.
More is more
Waar we in de Westerse keuken vaak op zoek gaan naar balans op ons bord, of een perfect food-wine pairing, lijkt het er hier op dat men juist meer van alles wil geven. Het eten is plezierig pittig. Wel heet, maar niet te. Op verschillende plekken in je mond en achter op je tong voel en proef je dingen gebeuren. Komt het door het gebruik van verse kruiden? Een lange marinade? De kwaliteit van de ingrediënten? Het blijkt een combinatie van alle drie te zijn. Als hoofdgerecht kiezen we de Masala Dosa, een soort pannenkoek met aardappelvulling en twee chutneys, en de viscurry (Fish Tawa Masala) met boternaan. Voor iedereen die wel eens Indiaas bestelt en daar een naanbrood bij eet: je weet hoe lekker dit kan zijn. Maar hier lijkt er nog wel een extra dimensie aan te worden toegevoegd. Het brood is wat dunner en knapperiger en door de kleioven-bereiding erg smaakvol.
Mocktail of Ayurvedisch drankje?

De wijnklimaatkasten die tegen de lange wand staan, zijn leeg. Er wordt desondanks voldoende aangeboden op fles van rond de € 30,00 en er is ook keuze per glas, van € 5,50 tot € 7,50. Maar de ontdekkingsreiziger maakt hier een keuze uit de cocktails met een twist van Aziatische kruiden en specerijen; een andere troef van Atithi waarin ze hun Ayurvedische levensstijl doorvoeren. De dranken zitten allen bomvol specerijen die reinigend voor het lichaam moeten zijn. Neem bijvoorbeeld een Mojito met kruidnagel, een Margarita met tamarinde of een Jannat: verschillende sappen met kruidnagel. Alcoholvrij is er ook meer dan voldoende keuze. Wij kiezen voor huisgemaakte thee oftewel chai, de Masala met gember en kardemom en de Gulabi met roos, kardemom, saffraan, amandel en pistache. Wanneer je daarvan een slokje neemt, gebeurt er ontzettend veel in je mond, vooral bij de volle en vullende Gulabi. Een unieke ervaring die we niet meteen superlekker vinden, maar wel erg interessant, en die daardoor bijna de hele maaltijd mee gaat.
Ayurvedisch afsluiten
Als dessert krijgen we Rasmalai, wederom zuivel. Deze kan niet tippen aan het voorgerecht, maar een bijzondere ervaring is het wel. Rijke hartige smaken als kardemom en saffraan in zoete, gecondenseerde melk. Er blijft nog genoeg te ontdekken op deze kaart. Om de spijsvertering te helpen na de maaltijd, krijgen we nog een lekker kopje Natural Remedy, een soort warme thee met gember, honingpasta, zwarte peperkorrels. Of het nou komt door de helende kracht van alle kruiden of het eten wat hoog op smaak is: wij voelen ons na deze maaltijd in ieder geval weer een stuk meer opgepept. Gun jezelf een reis naar de verschillende culinaire delen van India en wellicht word je dan ook wel een vaste Atithi (gast)!
Vanwege de huidige coronamaatregelen is Atithi geopend voor afhaal en bezorging. Dit kan van maandag t/m donderdag van 12.00 uur tot 20.00 uur en van vrijdag t/m zondag van 12.00 uur tot 21.00 uur.