Stilletjes opende afgelopen periode een nieuw restaurant aan de Westewagenstraat: Euskadi. Euskadi is een ander woord voor Baskenland, niet geheel toevallig dus dat de eigenaren met Euskadi Rotterdam kennis willen laten maken met de Baskische keuken, gastvrijheid en relaxte sfeer. Wij gingen langs en maakten kennis met deze keuken.
Eigen plan

De eigenaren van Euskadi, Kevin Chow en Dennis Martherus, kennen elkaar al sinds de kleuterklas. De heren zijn geen onbekende in de Rotterdamse horeca. Zo hebben zij ook samen BasQ Kitchen in de Markthal. “In de Markthal zitten we aan veel meer regels en standaarden gebonden. Nu gaan we voor ons eigen plan, regels en openingstijden. Eindelijk ons eigen ding.” De nieuwe locatie brengt veel vertrouwen met zich mee, het streven is nu zelfs naar een Bib Gourmand. “Het zou een prachtige bekroning zijn, vooral voor de koks. Deze zaak is precies wat we wilden en wat bij onze identiteit hoort. We passen veel beter op deze locatie, midden in de stad.”
Baskische keuken

Kevin Chong, Dennis Martherus en Jimmy Romeyn (manager van Euskadi en BasQ Kitchen)
De Baskische keuken komt niet veel voor in onze stad. “De Basken zijn namelijk een stuk introverter dan Italianen die overal schreeuwen dat ze met hun pizza’s en pasta’s de wereld veroveren.” Dennis en Kevin laten graag zien wat voor mooie keuken de Basken hebben. “Dennis praatte altijd al over de Baskische keuken en ik dacht eigenlijk altijd een beetje het zal wel. Op een dag kreeg ik een sms of ik langskwam voor een promotie event waar verschillende chefs uit Baskenland aanwezig zouden zijn. Ik was echt direct verbluft door de ongekend mooie keuken”, vertelt Kevin ons. “San Sebastian is de culinaire hoofdstad van Europa en heeft de grootste dichtheid van Michelinsterren. Een echte culinaire parel”, sluit Dennis daarop aan.

Waarom dan geen zaak in Baskenland zelf? De familie van Dennis heeft veel horeca en kroegen daar. “Het klopt daar gewoon helemaal. Het is relaxed, je hoeft niet stijf rechtop te zitten met twaalf obers om je heen, heel ongedwongen. Het heeft de kwaliteit van sterren, maar dan normale porties en een vibe die ik bij Baskenland vind horen. Dat is daar al, maar wilde ik nu graag naar Rotterdam brengen”, vertelt Dennis. Vriend Alvaro Martinez, die zijn sporen onder andere bij El Bulli*** heeft verdiend, heeft geholpen bij het opstarten van de zaken.
Naar binnen lepelen

Na alle mooie woorden over de Baskische keuken, zijn wij uiteraard razend benieuwd geworden naar de gerechten. Op tafel staat bieslookboter, Euskadi’s variant op brood met ‘standaard’ boter, die zij zelf maken. Boter die je ‘gelijk kunt smeren’, en nee dat is echt niet zo vanzelfsprekend als het klinkt, wint bij ons sowieso altijd punten, maar van deze zouden we ook graag een bakje mee willen naar huis. Is het raar om een lepel te vragen en de boter hiermee naar binnen te werken? Vervolgens worden er garnalen-hamkroketjes en biet tartaar geserveerd, de variant op de steak tartare. Die overigens net zo oogt als zijn niet vegetarische versie.
Hemelse sopa de ajo

Over de spicy croutons, champignons en het ei wordt aan tafel de soep geschonken. “We twijfelden of hij niet te dik is, maar we doen het gewoon op onze manier. Standaard soep vind je overal.” Een tip van ons: STOP MET TWIJFELEN. We moeten onszelf tegenhouden om niet het hele bord uit te likken. We weten dat er meer komt, maar toch willen we door blijven eten. Deze soep is écht ongekend lekker.

Tussen de gangen door nemen we even stiekem boven een kijkje in de keuken en laten we ons vertellen dat de ruimte hier in de toekomst voor private dining gebruikt gaat worden. De geconcentreerde chefs communiceren met elkaar in het Spaans en vinden het tijdens de drukte geen probleem dat we even een kijkje in de keuken nemen.
Eetverhalen

Weer aan tafel is het tijd voor de secreto iberico met huisgemaakte jus, geroosterde ossenhaas met zoete aardappel crème en pulpo met groene asperges en aardappels. De gerechten zijn goed op smaak, maar kunnen niet tippen aan de soep. We twijfelen of we nog ruimte over hebben voor het dessert, maar bij het zien van de cheesecake zijn we om. Er is áltijd ruimte voor dessert. Naast de cheesecake worden er nog torrijas (Baskische broodpudding) en kazen geserveerd. Van de torrijas zijn we minder fan, maar dat kan een kwestie van smaak zijn. Over de kazen kunnen ze je alles vertellen: “De kaas van het gebied is schapenkaas. De kazen komen uit Baskenland, onder andere via mijn beste vriend en broer. De niet gerookte variant wordt gebruikt voor de cheesecake.”
Euskadi is dagelijks geopend vanaf 17.00.