Met de komst van Flower Burger op de Hoogstraat behoort het stoffige geitenwollensokkenimago van het veganisme definitief tot het verleden. Deze burgers zijn hip, honderd procent plantaardig en verkrijgbaar in alle kleuren van de regenboog.
Met de komst van Flower Burger op de Hoogstraat behoort het stoffige geitenwollensokkenimago van het veganisme definitief tot het verleden. Deze burgers zijn hip, honderd procent plantaardig en verkrijgbaar in alle kleuren van de regenboog.
Het gebeurde vorig jaar mei tijdens een weekendje Rome. Om de drukte bij het Vaticaan te ontvluchten schoten franchisenemer Caroline de Bruin en haar vriendin een rustig straatje in. Prompt liepen ze tegen Flower Burger aan. De Bruin: "Een kleurrijk, veganistisch concept dat we beiden nog niet kenden. Mijn vriendin en ik bestelden ieder een burger en aten hem vervolgens in het park op. Het smaakte superlekker." De Rotterdamse wist meteen: hier móét ik iets mee doen. Bij thuiskomst zocht ze contact met de eigenaar, waarna een dagtrip naar Milaan snel volgde. Plannen voor de eerste Flower Burger buiten de Italiaanse grenzen werden gemaakt.
Een jaar later opende Flower Burger in het hoekpand op de Hoogstraat, waar tot voor kort toevallig genoeg nog een bloemist was gehuisvest. Het plafond van Flower Burger is zo mogelijk nog kleurrijker dan de burgers zelf en de muren zijn opgesierd met spreuken. De hele zaak is geïnspireerd op bloemen. "Bloemen zijn een symbool voor positiviteit, vreugde en liefde. Het gaat om delen met anderen en een lekker gevoel hebben", legt De Bruin uit. "Vegan eten wordt steeds populairder, de plantaardige hotspots schieten tegenwoordig als pad-denstoelen uit de grond. Ik had niet later moeten openen."
De menukaart is bescheiden. Het fastfoodconcept biedt zes kleurrijke burgers die het hele jaar door te bestellen zijn, en ieder kwartaal een ‘special burger’. "De burgers worden op geheel natuurlijke wijze gekleurd. Zo dankt de roze burger haar kleurtje aan kersen en bietjes en kleurt de Spicy Chickpea Burger geel door kurkuma. Vlees maakt bij Flower Burger plaats voor kikkererwten, linzen, bonen en seitan. Er wordt bovendien niets gebakken of gegrild, alles komt uit de oven. Ook de aardappelwedges. Dat maakt Flower Burger gezonder dan de meeste fastfoodzaken", aldus De Bruin.
"Flower Burger past perfect bij Rotterdam, want Rotterdam durft nieuwe dingen te doen. Je ziet het aan de gasten die bij ons binnenstappen. Er komen niet alleen maar vegans hier, de vleeseter blijkt ook heel nieuwsgierig", vertelt De Bruin enthousiast. "Het is fantastisch om vleeseters en vegans op deze manier samen te zien komen."
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met de Uitagenda. Het verscheen reeds in het oktobermagazine van het blad.
Veganistische burgers in alle kleuren van de regenboog. Als Italiaans concept nu als eerste in Rotterdam.
Voor de lezers van de Buik zetten we hier zeven tips voor de Markthal op een rij, met diverse smaken van over de hele wereld.
De Buik licht samen met wijnbeurs.nl drie geweldige zomers wijnen uit de komende weken. Als tweede de witte, eigenwijze Damasco Pecorino.
Geniet van de volgende voordelen: