Geweldige gamba's, calamares en cookies bij Bar Pulpo

Bar Pulpo in het Scheepvaartkwartier is een paradijs voor wie van zeevruchten houdt. De calamares en zelfgebakken koekjes moet je geprobeerd hebben.

19 Jan 2022 Flora Bakker

blogger Flora is een geboren Rotterdamse en echte Bourgondiër. Haar liefde voor eten & drinken én de stad deelt zij graag met anderen en kan zij perfect combineren bij de Buik..

Restaurant toevoegen aan favorieten

Bar Pulpo

Scheepstimmermanslaan 15A, Rotterdam Maaltijd: DinerLunchBorrelen Stadsdeel: Centrum Keuken: InternationaalPortugees Prijsniveau: Betaalbaar Bekijk restaurant
  • 19 Jan 2022

Geweldige gamba's, calamares en cookies bij Bar Pulpo

Wie houdt van zeevruchten is bij Bar Pulpo in het Scheepvaartkwartier aan het goede adres. Nadat ze drie jaar een plekje hadden in de Foodhallen, openden Pegah en Jelmer in het voorjaar van 2021 de deuren van hun seafoodrestaurant aan de Scheepstimmersmanslaan. De Buik is inmiddels terugkerend bezoeker en we vertellen graag waarom. 

Eerste indruk 


De tweede keer dat we een bezoek brengen aan Bar Pulpo, enkele weken na het eerste bezoek, vraagt Pegah terwijl ze ons achterin een tafel wijst: "Zaten jullie vorige keer niet aan hetzelfde tafeltje?" Ondanks dat we toen een paar tafels verder plaatsnamen naast de enorme octopus die als een poortwachter bovenaan de trap staat, voelt het als een warm welkom dat ze ons herkent. Het interieur van Bar Pulpo is een vrolijk geheel. De muren in het restaurant zijn voorin roze en bordeaux en achterin knalrood met een plantenmotief. Elk deel van het restaurant heeft een eigen showpiece, van de citroenplant achterin, tot de kleurrijke schilderrijtjes in de het midden en voorin de octopus. De stoelen zijn knalrood of bruin met gekleurde zitkussens en zijn een mooi contrast met de marmeren tafelbladen, net zoals de feloranje menukaarten. Die laatste zijn ook nog eens brandschoon alsof ze die avond nieuw uit de doos gehaald zijn (fijn!) en nodigen uit een kijkje te nemen. 

Voor herhaling vatbaar  


Je bestelt bij Bar Pulpo gerechtjes om met elkaar te delen; voor een gemiddelde eter zit je met 2-3 gerechten per persoon goed. Wij starten met de gemarineerde rauwe zalm, pulpo, calamares, dagspecialiteit vongole en gegrilde asperges. De kleur die je in de zaak ziet, komt ook terug in het eten en spat de – verschillende – borden af. De schelpjes zijn goed maar mogen qua smaken iets spannender, en de zalm en gestoofde octopus zijn heerlijk zacht. De absolute ster van de avond (en ook voorgaande en ongetwijfeld toekomstige bezoeken) is echter de calamares. Verwacht hier geen gefrituurde inktvisringen, maar malse pijlstaartinktvis van de plancha. Er zit een goede rooksmaak aan van de grill en een lookmayonaise waar je de inktvis in kunt dippen. Zorg dat je het brood wat je erbij krijgt bewaart om het vocht wat overblijft mee op te dopen. Hier moeten we beslist nog een portie van nemen. 

De tweede ronde 


We gaan voor een kleinere tweede ronde en bestellen nogmaals de calamares, met daarnaast gamba’s en Franse frietjes met spiering. Dit is een klein visje met zoute smaak, die je in zijn geheel op eet. De dunne friet smaakt goed, maar wordt snel wat slapper vanwege het vettige visje. De gamba’s weten deze avond een mooie tweede plek te bemachtigen in onze ranking. Ze worden geserveerd met ui en cherrytomaat en omdat ze opengesneden worden geserveerd, hoef je zelf niet te hannesen om bij het vlees te komen. Je kunt de gamba gemakkelijk met een vork of je handen uit de schaal halen. Bij het eten drinken wij witte wijn Campi Flegrei, gemaakt van de falanghina-druif. Het is een lichtere wijn met subtiele tonen van groene kruiden en perzik, die goed samengaat met de zeevruchten. Gedurende de avond wordt het warme welkom doorgevoerd in de service: vriendelijk en amicaal, maar wel correct. 

Hemelse koekjes 


Voor de minder grote fans van vis en zeevruchten, heeft Bar Pulpo ook een geheim vleesmenu. Je komt bij Bar Pulpo echter voor het seafood, dus deze kaart is beperkt. Ook is het mogelijk nog af te sluiten met een dessert, maar wij hebben ruim genomen van de andere gerechtjes en bestellen alleen nog een kopje JING Tea. De grootste verrassing, en met recht een plek in onze top 3 van heerlijkheden bij Bar Pulpo, zijn toch wel hun heerlijke zelfgebakken chocolate chip cookies die je erbij krijgt. Heerlijk smeuïg van binnen en flink aan de maat. Alleen daarvoor komen we graag terug bij Bar Pulpo. 

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Frisse wind voor Osteria Liz met Miranda en Robert

Osteria Liz heeft nieuwe eigenaren: De Buik sprak hen over hun plannen voor het Italiaanse restaurant in het Liskwartier.

Uit ons magazine: interview met Maksut Aşkar

We geven een voorproefje uit de nieuwe editie van de Buik Magazine, met dit keer een interview met Anatolische chef Maksut Aşkar.

Alles over de eerste Rotterdamse Kroegenparade

Lees hier alles over de allereerste Rotterdamse Kroegenparade op 29 november 2025.