"De huiskamer van de Drechtsteden, dat willen wij graag zijn", vertelt eigenaar en gastvrouw Nathalie Heezen. Drie jaar geleden opende zij het restaurant Jut & Jul, midden in het centrum van Papendrecht. In dit restaurant mag en kan iedereen zich thuis voelen, of je nu een bekende uit het dorp bent of een passerende toerist. Daarom is er een zeer toegankelijk en ook gevarieerd menu, dat voor ieder wat wils biedt op een betaalbaar prijsniveau.
Bekenden in een ander jasje

Naar Jut & Jul begeef je je voor een avondje genieten van klassieke bistrogerechten. Denk aan rib fingers of een drieluik van vis, geserveerd met gegrilde groenten en krieltjes. Jut & Jul staat voor een beetje tegendraads en eigenwijs, dat mag wel volgens Nathalie. De gerechten op de kaart zijn befaamd en populair, maar krijgen ieder een unieke draai door te kiezen voor een bijzondere opmaak of combinatie van ingrediënten.
Zo wordt de langzaam gegaarde kip geserveerd in Italiaanse stijl en is die gevuld met pesto, puntpaprika en mozzarella. De diamanthaas wordt in een kleurig, bijna schilderachtig palet geserveerd door oranje, roze, groene en rode groenten en sauzen erbij op te dienen. Het trio van vis wordt opgebouwd als toren, waarbij de zalm, tonijn en gamba’s van elkaar worden gescheiden door krokantjes van bladerdeeg met sesam. Iedere drie maanden wordt de kaart vernieuwd op basis van de nieuwe inspiratie die de chefs hebben opgedaan.
Gerechten à la Jut

Wij gaan van start met gamba’s die kunstig worden opgediend met krokante loempiavellen die rechtop staan in een chili-roomsaus. De room en het pittige van de rode peper geven de gamba’s extra smaak mee. De bapao's zijn ook een aanrader. De lekker kleffe broodjes worden gevuld met kruidig rendang vlees (naar grootmoeders recept) en wat truffelmayonaise.
Als hoofdgerecht proeven wij de pasta, die met een romige truffelsaus, Parmezaanse kaas en kastanjechampignons zorgt voor een goed gevulde maag. De aardse smaak van de truffel is goed herkenbaar, maar niet overheersend. De diamanthaas is perfect medium gebakken en dit malse stukje vlees wordt geserveerd met bietenmayonaise, truffeljus en geroosterde courgette, wortel en tomaat.
Dit past goed bij het patatje Jut, dat zoete aardappelfriet combineert met truffelmayonaise, Parmezaanse kaas, pijnboompitten en spek. Dit bijgerecht doet aan als loaded fries: de krokante frieten zijn bijna bedolven onder de andere ingrediënten en dat smaakt goed. Als afsluiter genieten wij van de chocolade moelleux, waarbij de warme vloeibare chocola uitloopt op ons bord en zich mengt met het vanille-ijs en de meringue.
Genieten in harmonie

Naast de reguliere gerechten vindt shared dining bij Jut & Jul gretig aftrek. Daarbij zijn er klassiekers te krijgen zoals vitello tonato, maar ook andere opties zoals kerrie-massalakroketjes, tonijnsashimi en 'tartaar Jut'. In combinatie met een uitgebreide (speciaal)bier-, wijn- en cocktailkaart kom je hier je avond goed door. Dit doe je terwijl je uitkijkt op de chefs die in de open keuken met veel toewijding staan te koken. Ook kun je visueel genieten van de prachtige bar die gedecoreerd is met planten, hanglampen en tegeltjes met print.
De sfeer bij Jut & Jul is gemoedelijk en ontspannen. De stamgasten, die elkaar en het personeel goed kennen, dragen daaraan bij. Op lange zomeravonden zullen er ongetwijfeld ook allerlei voorbijgangers plaatsnemen op het ruime terras, dat in coronatijd noodgedwongen en met spoed is opgetuigd. Daarmee geeft Jut & Jul Papendrecht ongetwijfeld een sfeervolle en bruisende impuls. Een aanbeveling als je een keer wil genieten van gangbare gerechten in een Jut & Jul jasje.