Happy Food & Health: vegan en glutenvrij

Happy food en health staat bekend om vegan, gluten- en geraffineerde suikervrije cakes. Deze winter openen ze de deuren van hun zaak en conceptstore aan de Nieuwe Binnenweg.

28 Sep 2018 Donna Ubags

blogger Levend van dag tot dag, maar vooral van maaltijd tot maaltijd. Er zijn drie wegen naar Donna haar hart: breng eten, maak eten of ben eten.

  • 28 Sep 2018

Happy Food & Health: vegan en glutenvrij

Rotterdam is weer een stadsjungle rijker: Happy Food & Health. De nieuwe zaak is een uitbreiding van de gelijknamige business, die horeca al twee jaar voorziet van vegan, gluten- en geraffineerde suikervrije cakes. Ed Sheeran meeneuriënd vinden we eigenaar Erol Cetinkaya: “Ik zie de zaak als de woonkamer bij mijn keuken. Voor een half uurtje of voor een hele dag, iedereen is welkom om zich er thuis te voelen.”

Van kebab naar vegan cakes 

Voordat hij begint met het maken van vegan cakes werkt Erol in de fastfoodsector. Döner. “Ik houd van met mensen bezig zijn, dus in dat opzicht zat ik in de horeca op mijn plek. Daar is dan ook alles mee gezegd. Als mensen – soms al hartstikke dronken - vroegen naar een lekkere wijn, adviseerde ik ze de jus d’orange. Als ze om vier uur ’s ochtends vroegen naar advies voor een vettige hap, had ik de neiging om te zeggen: ‘Geen enkele, ga slapen. Het is veel te laat om dit te eten.’ Je kunt je wel voorstellen dat ik daar niet goed zat op de lange termijn.” 

Erol neemt ontslag en begint met het maken van verantwoorde cakes. Hij duikt er al snel volledig in; hij sport en hij staat in de keuken. “Dat was mijn leven voor lange tijd. Sporten, cakes, sporten, cakes, sporten. Op een gegeven moment groeiden de cakes in zulke hoeveelheden in mijn keuken dat we (Erol's vrouw en hij, red.) ze niet meer op kregen. Mijn personaltrainer zei: ‘Hallo? Leuk die taarten, maar het wordt tijd dat je ze gaat verkopen. Dit werkt zo niet.’ Niet veel later kreeg mijn eerste aanbod om mijn taarten te verkopen bij een espressobar in de stad.” Vanaf dat moment stromen de klanten van Antwerpen tot Amsterdam binnen. Particulieren, bedrijven en horecagelegenheden. “Dit bedrijf begon niet als doel een bedrijf te worden, het begon uit liefde voor de cakes.”

Woonkamer & conceptstore


De vraag neemt razendsnel toe en de overstap naar een professionele keuken wordt al snel noodzakelijk. Bij die keuken opent Erol nu samen met zijn vrouw een dubbele zaak: in de ruimte meteen voor de keuken komt de woonkamer en in de ruimte ernaast komt een conceptstore. Van 10 tot 6 gaat de zaak open en één avond per week organiseren ze een verrassingsdineravond. Overdag wil Erol proberen het gevoel van een woonkamer te simuleren met zijn zaak. “Je hoeft bij ons niet perse te gaan zitten, eten en meteen weer te vertrekken. Je bent meer dan welkom om nog een tijd te blijven hangen of flexwerken.”

Op de toekomstige verrassingsavonden is er plek voor twaalf man en wordt er een volledig vegan, gluten- en geraffineerde suikervrij driegangenmenu geserveerd met een Turkse touch. “Een uitgelezen kans voor mensen met allergieën of bewuste voedingskeuzes om een avondje achterover te leunen en zich te laten verrassen”, aldus Erol.

Fijne smaken 



Wij proeven een aantal gerechtjes die op de wekelijkse diner avond voorbij kunnen komen. Na een plankje met huisgemaakte dips met notenbrood en een tweede gang van Turkse linzensoep met zoete aardappel kunnen we wel stellen dat Erol van elk gerecht zijn eigen ding maakt. De smaken zijn lekker, maar fijntjes. Die mogen wat ons betreft hier en daar wat nadrukkelijker. De cayenne-hummusdip en kruiden bij de soep waar we de waarschuwing ‘pas op, pikant’ bij krijgen, zijn in onze optiek precies goed. Voor het hoofdgerecht geldt hetzelfde. De met quinoa gevulde paprika smaakt erg goed, maar de yoghurt-paprika-olijfoliesaus en losse cayennepeper zijn wel nodig om de smaken sterk genoeg te maken. 


Het sapje ‘Reversed flash’ bevalt heel goed. Gemaakt van verse gele vruchten en amandelmelk: zoet maar precies goed. Van Hulk tot Superman en Batman. Elk sapje op het menu van de zaak heeft een eigen kleur en een bijbehorende superheldennaam. Alles wordt gezoet met natuurlijke producten als ahorn, agave en palmsuiker. 

Vegan cakes  

Erol vertelt: “Het grootste compliment dat ik wel eens krijg is dat mensen na het proeven van mijn traktaties vragen naar de eventuele vegan, glutenvrije of gezonde opties. Met een big smile reageer ik dan: dat was alles dat u zojuist hebt geproefd al.” We begrijpen goed waar deze complimenten vandaan komen; de rijke smaken en mooie structuren doen absoluut niet onder voor ‘normale’ cakes. De snickers-cake is waar Happy Food & Health bekend om staat. Logisch, gezien de perfecte smaakcombinatie van chocola en pinda. 


Onze persoonlijke voorkeur gaat echter uit naar een van de smalle stukjes cake. In gesprek met Erol geven we aan dat veel vegan cheesecakes in het verleden tegenvielen. Niet dat ze niet lekker waren, ze kwamen met hun cashewnootsmaak gewoon nooit in de buurt van een échte cheesecake. Op het moment dat we een hapje nemen van wat hij de ‘Limited Forest cake’ noemt, kijken we elkaar aan en brengen we slechts twee woorden uit: ‘Wauw, cheesecake.’ Hij komt naar ons toe en begint te lachen: “Ik durfde het niet te zeggen na jullie uitspraak, maar dit is inderdaad onze cake die het dichtst bij cheesecake in de buurt komt.” Onterechte bescheidenheid als je het ons vraagt. Ook de carrotcake, triple chocolate salted caramel, banofee en nutella smaken ontzettend goed. Waarbij die laatste ook zeker een aanrader is voor de pure chocoladeliefhebber: cacao tot het licht bittere aan toe.

Dus mochten er nou een keer problemen zijn op het kantoor van De Buik, zien we een middagje flexwerken bij Happy Health & Food met Turkse thee en stuk cake wel zitten. En desnoods trekken we zelf wat kabels uit de meterkast.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
7 stops voor een culinaire wereldreis in de Markthal

Voor de lezers van de Buik zetten we hier zeven tips voor de Markthal op een rij, met diverse smaken van over de hele wereld.

Wijnbeurs.nl tipt het witte eigenwijze geheimpje uit Italië: Pecorino

De Buik licht samen met wijnbeurs.nl drie geweldige zomers wijnen uit de komende weken. Als tweede de witte, eigenwijze Damasco Pecorino.

‘Als één tafel een kan hard lemonade bestelt, wil het hele terras een kan’

In dit verhaal bespreken we Hard lemonade, een ‘jenever mixed drink' bedacht door Nolet Family Distillery in Schiedam, bij de Pui, Bokaal en Biergarten.