De Euromast blijft toch wel een fenomeen in Rotterdam en daarbuiten. Als geboren en getogen Limburgse wilde ik deze beroemde toren ook wel eens met eigen ogen zien en reisde ik afgelopen week af naar Het Park om te proeven van de nieuwe herfstkaart. Vol verwachting namen wij plaats in de chique maar sfeervolle brasserie en waren erg onder de indruk van het wijde uitzicht over de stad. De ondergaande zon in combinatie met de Erasmusbrug, de vele hoge gebouwen en de Maas hebben ervoor gezorgd dat ik toch een beetje verliefd op Rotterdam ben geworden.
Een sorbet van basilicum

Terwijl mijn aandacht nog bij het uitzicht zit, is het al tijd voor het voorgerecht. Er wordt verteld dat we een proeverij van de kaart krijgen: allerlei kleine gerechtjes met bijpassende wijnen. Aangezien een keuze maken op menukaarten vaak als lastig wordt ervaren, klinkt dit ons goed in de oren. Een bord met een rillettes van heilbot, gekonfijte eend en een tarte tatin van peen en ui werd als allereerst geserveerd. Als liefhebber van eend gelijk een goede binnenkomer, vooral in combinatie met de malbec Mendoza uit Argentinië. Bovenop de rillettes van heilbot is een bolletje sorbet van basilicum gelegd. Een erg bijzondere, maar smaakvolle combinatie. Het koude van de sorbet maakt het gerechtje erg fris en anders dan dat je waarschijnlijk gewend bent.

Voor het hoofdgerecht wordt er gegrilde tournedos, gebakken zalm en pompoentaart met geitenkaas geserveerd. Ondanks dat ik normaal gesproken niet zo’n geitenkaas fan ben, geniet ik van de pompoentaart. De smaken passen goed bij elkaar en tot mijn verbazing baal ik stiekem een beetje dat het snel op is. Wie weet dan toch een geitenkaasfan.
Focus op duurzaamheid
De Euromast speelt met de nieuwe herfstkaart in op duurzaamheid van de gerechten. Marketing manager Gigi Halley vertelt dat ze het als de Euromast zijnde belangrijk vinden om zich op dit onderwerp te richten. “Het is tegenwoordig erg belangrijk om met je omgeving bezig te zijn. We willen ook dat onze werknemers meer feeling krijgen met de producten waar ze mee werken. Zo organiseren we iedere maand een masterclass en nemen we werknemers mee naar leveranciers om het echte verhaal achter een product te leren kennen.”
Biet voor de liefhebber

Na het hoofdgerecht strekken we onze benen en lopen we het platform rondom de brasserie op om plaats te nemen in de Euroscoop. Vanuit hier heb je een 360 graden panoramisch uitzicht over de stad. Inmiddels is het al donker geworden en wordt het uitzicht gevuld met flikkerende lichtjes die over de hele skyline zijn verspreid. Nieuwsgierig nemen wij na onze uitgebreide kijk op de stad weer plaats aan de tafel waarop de desserts met bijpassende dessertwijnen worden geserveerd. Wederom drie kleine gerechtjes: een paddenstoel van vanillebavarois, een chocolade marshmallow met bietensorbet en de ‘koffiedroom’ met vanille-roomijs, koffie merengue en karamel. Laatstgenoemde was werkelijk waar een droom, alsof er een engeltje over je tong piest, zou mijn moeder zeggen. Waar je wel echt van moet houden, en dus niet mijn voorkeur had, was de combinatie marshmallow met bietensorbet. De een houdt juist van de aardse bietensmaak, maar zelf was ik niet fan van de combinatie met de zoete chocolade marshmallow.
Hoeman Mazhari, restaurantmanager van de brasserie vertelt echter dat ze het juist leuk vinden om te spelen met verschillende combinaties en ingrediënten. “Biet heeft een hele specifieke smaak en daar houden veel mensen niet van, laat staan bij een dessert. Maar toch wilden wij hier mee experimenteren en van het ingrediënt een sorbet maken. De echte biet-liefhebber bestelt dan eerder zo’n soort gerecht en dat is dan voor ons juist leuk om te zien dat mensen die ervan houden dit gerecht bestellen in plaats van dat ze voor de zoveelste keer een standaard nagerecht voorgeschoteld krijgen. Zo proberen we de kaart net iets spannender te maken dan normaal gesproken.”
Voldaan vertrek ik weer richting het zuiden met de boodschap dat de Euromast een aanrader is om te dineren. Een verrassingsdriegangenmenu krijg je namelijk al voor €36.50 euro met daarbij een fantastisch uitzicht. Wat mij betreft een tripje naar de Euromast waard, ook voor iedere Rotterdammer.