Het Statencafé in Blijdorp gaat in de volgende culinaire versnelling

Het Statencafé in Blijdorp is een café voor comfort food of gezellige borrel: interessante smaakcombinaties, waarbij Europees met Aziatisch samensmelt.

4 Jan 2024 Lieke van Wilpen

blogger Als hospitality consultant maakt Lieke van haar grootste passie haar werk. Inspiratie opdoen, de trends volgen en concepten ontwikkelen waarbij gastvrijheid de belangrijkste waarde is.

Het Statencafé in Blijdorp gaat in de volgende culinaire versnelling

Ondernemers Sven Beijk en Wim de Klerk openden Het Statencafé in Blijdorp met als doel dé ontmoetingsplek van de wijk te worden. Door de brede kaart en openingstijden kun je hier zes dagen in de week vanaf de lunch tot aan diner en borrel terecht. 

Tot kort geleden kwam je bij Het Statencafé voor met name ‘klassiekers’ als Eggs Benedict, mosselen en biefstuk, maar de recente wisseling van de wacht in de keuken heeft voor een verfrissende nieuwe kaart gezorgd. De Buik ging langs en liet zich verrassen door chef Rohini.

​Warm onthaal voor iedereen


Het is zondagavond 18.00u wanneer we Het Statencafé binnen binnenstappen. Het is er gezellig druk. Al snel wordt duidelijk dat het café een brede doelgroep aantrekt en dat gasten om verschillende redenen aanschuiven.

Of je net van de tennisbaan komt, een borreltje wilt drinken voor je thuis gaat eten of je verjaardag viert met een groep vrienden op de vide; het kan allemaal. Wetende dat de horeca kampt met het moeizaam aantrekken van goed personeel, worden we deze avond positief verrast door de aandacht en hartelijke benadering vanuit het team.

​Aziatische verrijkingen


We bestuderen de dinerkaart grondig en ontdekken dat er een duidelijke rode draad van Aziatische invloeden loopt door de ingrediënten van de gerechten. Rohini vertelt ons later dat ze hiervoor heeft gekozen, omdat ze zelf de Aziatische keuken erg goed vindt. Ze groeide op in Blijdorp en is blij dat ze via Het Statencafé de ruimte heeft om deze gerechten aan haar gasten te presenteren.

Al kan ze zich ook inbeelden dat gasten in eerste instantie kiezen voor wat hen bekend voorkomt.. Ze stelt voor ons te laten proeven waar ze trots op is en waarvan ze hoopt dat deze in de toekomst vaker door de gasten zullen worden ervaren. Daar zeggen wij uiteraard geen ‘nee’ tegen.

​Verrassende starters


Ik vind het leuk om - als de kaart het toelaat - het diner te beginnen met een oester. Niet eerder stuitte ik op een Pornstar Martini variant met passievrucht, vanille en karamel. De licht ziltige oester steekt goed af tegen het zoet en zuur van de smaakmakers. De combinatie zorgt voor een zowel stroef als sappig mondgevoel. Even wennen voor wie de traditionele oester gewend is, maar zeer de moeite waard om te proberen.

De Duck L’orange Mousse lijkt het op het eerste gezicht een stevige ragoutstructuur te hebben, maar blijkt een zacht-romige eendenconfit waarbij de sinaasappel rasp zorgt voor een fris bittertje. Een starter die we op basis van de kaart in eerste instantie niet besteld zouden hebben, maar waarbij we zeer positief verrast waren door de textuur en het rijke smaakprofiel. De Smiling Donkey, de favoriete rode wijn van onze gastvrouw, blijft hierbij goed overeind.

​Niet jouw 'ordinary' pork belly


Pas bij de volgende ronde gerechten valt de achtergrondmuziek in het restaurant ons op. De jazzy/bluesachtige deuntjes passen goed bij het interieur, waarbij de stijl van het grand café en bistro samensmelten. De strakke jaren ‘30 vormgeving doet eer aan de persoonlijke voorkeuren van de architect van het pand; de Rotterdamse Jo van den Broek.

Van de warme starters - Tamarinde Gamba’s en pork belly - is de charsiu buikspek onze uitgesproken favoriet. De serveerwijze met Mango-Madame Jeanettesaus is nieuw voor ons, maar de ingrediënten sluiten perfect op elkaar aan. Het vlees is super mals, heeft een krokant randje en knispert net als de cassave-shiitake crumble in je mond. Rohini begeleidt de buikspek met een frisse en - zoals we dachten te herkennen - licht gefermenteerde relish van Som Tam - een van origine Thaise papaya salade.

​Een go-to voor comfort food


Alle hoofdgerechten op de kaart roepen bij ons een knus wintergevoel op. De gerechten hebben een hoog ‘comfort food gehalte’ en nodigen uit om in deze periode van korte dagen vaker terug te komen.

De ratatouille wordt feestelijk gepresenteerd met flinterdunne kleurrijke laagjes. De smaakcombinatie heeft iets weg van moussaka, maar dit gerecht is uiteraard vegetarisch en zeer goed geschikt als alternatief voor een traditionele lasagne. De Vongole Chowder is iets kruimig, licht pittig en wederom zeer smaakvol met uitgebalanceerde ingrediënten. Een goed vullende maaltijdsoep door de vele schaaldieren en grof gesneden wortel.

​Krachtige afsluiter


Het afsluitende gerecht van onze avond voelt als drie desserts in één: de machtige dark chocolate brownie wordt verlicht door een zoete toffeesaus, geflambeerde banaan en room met citrusgel. Wanneer je fan bent van desserts, houdt hiervoor dan zeker nog wat ruimte vrij. Of kom een volgende keer terug, dat zullen wij zelf ook absoluut doen.



Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Dit is volgens jullie het beste terras van 2025!

Jullie hebben de hele zomer kunnen stemmen op jullie favoriete terras van Rotterdam. De winnaar met 443 stemmen: By Ami!

Met dit kookboek kan je in een ramp nog steeds zalig koken

Een nieuw kookboek, uitgebracht door vier veiligheidsregio's. Naast recepten die handig zijn in een tijd van nood, vind je ook praktische tips.

Bij Sumeyra in Rotterdam-West doe je een bakkie en je Bulgaarse boodschappen

Ontdek Sumeyra in Oud-Mathenesse: een warme buurtplek vol unieke smaken in Rotterdam.