Hot & Hot: Waan je in de wereld van de Chinese hot pot

Bij Hot & Hot kook je je eigen eten in een Chinese hot pot. Louise Lu nodigde ons uit om te proeven van Chinese lekkernijen.

14 Mei 2019 Anna Smitsman

blogger Anna studeert journalistiek in Tilburg. Ze is geboren in Rotterdam en kon door de stage terugkeren naar haar moederschip. Ze houdt erg van lekker eten.

Restaurant toevoegen aan favorieten

Hot & Hot

Goudsesingel 340A, Rotterdam Maaltijd: LunchDiner Stadsdeel: Centrum Keuken: Chinees Prijsniveau: Betaalbaar Bekijk restaurant

Hot & Hot: Waan je in de wereld van de Chinese hot pot

Louise Lu neemt ons mee op reis naar de wonderlijke wereld van de Chinese hot pot. Louise werkt als marketingspecialist bij het in december geopende Chinese restaurant Hot & Hot en dineert met ons mee bij het restaurant. De tafels hebben een gat in het midden waar een loeiende pan in wordt geplaatst. Bij Hot & Hot kook je namelijk gezamenlijk je eten. Hot pot is voor Chinezen een beetje hetzelfde als gourmetten voor Nederlanders is. Het is een sociale aangelegenheid waar je zo een paar uur zoet mee bent. 

Gemarineerd orgaanvlees en andere Chinese lekkernijen 


Louise neemt met ons het menu door. Wij willen de ultieme Chinese ervaring en vragen haar te bestellen wat ze zelf met een gezelschap zou eten. Een beetje lacherig gaat ze met ons het menu door. Gemarineerde eendenvoeten en spiermaag, runder- en eendenmaag en bloed. Voor ons geen alledaagse gerechten en een deel van de kaart bestaat uit gerechten die wij zelfs vaak als afval beschouwen. Louise vertelt ons dat dit veel wordt gegeten bij een hot pot in China. We zijn uiteraard erg benieuwd en laten Louise daarom alle Chinese delicatessen bestellen.  

Maak het zo avontuurlijk als je zelf wil 

Als je je minder prettig voelt bij het eten van orgaanvlees is er nog steeds genoeg keuze. De kaart staat namelijk ook bomvol herkenbare gerechten, zoals vers gesneden ossenhaas, rundvleesrolletjes en tijgergarnalen. Je kunt het hier zo avontuurlijk maken als je zelf wil. 

De naam Hot & Hot verwijst naar hoe ‘hot’ de ‘hot’ pot momenteel is.  

Een soepje om te drinken 


Onze gloeiend hete hot pot is klaar en wordt middenin de tafel geplaatst. De kokende bubbels en kleuren zien er feestelijk uit. In het midden vind je soep getrokken van een varkensbot. Het is de bedoeling om dit later te drinken. In de soep drijven grote roodbruine jujube vruchten. Jujube is een boom die van oorsprong in China groeit. Je kunt de vruchten eten en deze worden in de Chinese en Koreaanse traditionele geneeskunde gebruikt om stress te verlichten.  

Drijvende pepers 

De hot pot is in tweeën gedeeld. Aan de ene kant vind je gekookt water met pepers en chili olie. Je kunt zelf kiezen hoe pittig je je hot pot wil maken. Je hebt de keuze uit pittig, erg pittig en extreem pittig. Toen we Louise haar pittigheidsbeschrijving hoorden, hebben we veilig gekozen voor ‘pittig’.  

Milde champignons 

Aan de andere kant vind je kokend water met paddenstoelen en lente-uitjes. Deze kant is mild en bedoeld om je groentes in te koken. Het pittige water is lekker bij vis en vlees. Je mag het natuurlijk ook andersom proberen.  

Sauzenbakje 


Middenin het restaurant staan allemaal bakken waar je je eigen sauscreatie kunt maken. Zo is er onder andere soja-, sesam- en barbecuesaus die je weer kunt afmaken met stukjes pinda, pepertjes of lente-uitjes. Op een plaatje worden alvast wat goede sauscombinaties vertelt. 

Tijdsduur 

Wij hebben geluk met Louise aan tafel die ons precies kan vertellen hoe lang alles moet koken. Zonder Louise is het geen ramp, want op de kaart staat bij elk gerecht hoelang je het moet koken. De tijdsduur varieert van een paar seconden tot vijf minuten. Niet alle gerechten hoef je te koken. Zo is de eenden spiermaag bedoeld als een koude snack.  

Durf te combineren 


Terwijl we alle lekkernijen proberen, schuift eigenaresse Manli Mo ook bij ons aan tafel. Ze vertelt ons trucjes die het eten nog veel lekkerder maken. Zo leren we dat je de noedels in het kokende water moet laten glijden en later moet mengen met de saus van Sichuanese pittige kip. De vers gesneden noedels uit Japan komen helemaal tot hun recht in de saus.  

Aanraders van de eigenaresse 

Manli bestelt voor ons nog de komkommer, short-rib en muizenoortjes. Maak je maar geen zorgen, de muizenoortjes zijn geen echte oortjes. Het is een snack in de vorm van paddenstoel die erg op muizenoortjes lijkt en verrassend lekker smaakt. De komkommer is gemarineerd in heel veel knoflook. Misschien minder handig om te bestellen tijdens een date, maar wel ontzettend lekker.  

Fluwelen reepjes 

De short-rib is erg goed. Het komt van de borst van een koe en is in hele dunne reepjes gesneden. Ondanks dat de prijs wat hoger ligt dan de andere gerechten, namelijk €19,80, is dit gerecht het geld in onze ogen zeker waard. “Ik heb het speciaal uit Australië laten importeren”, vertelt Manli trots.  

In privacy dineren 


De zaak is zo ingericht dat je door de bamboeschermen erg veel privacy hebt. Vooral na een tijdje heb je het gevoel dat er niemand om je heen zit. De pratende mensen en klassieke muziek op de achtergrond zorgen nog steeds voor een uit eten gevoel en rustgevende sfeer. Wij hebben binnen gegeten, maar met lekker weer kun je ook buiten genieten van je hot pot.   

Kom tot elkaar


Met een hot pot heb je echt de tijd om tot elkaar te komen. Wij hebben dan ook drie uur lang uitgebreid gedineerd. Plan vooral je hot pot avond in met je familie en vrienden en laat je verrassen door de lekkernijen die de Chinese hot pot te bieden heeft. 

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
7 stops voor een culinaire wereldreis in de Markthal

Voor de lezers van de Buik zetten we hier zeven tips voor de Markthal op een rij, met diverse smaken van over de hele wereld.

Wijnbeurs.nl tipt het witte eigenwijze geheimpje uit Italië: Pecorino

De Buik licht samen met wijnbeurs.nl drie geweldige zomers wijnen uit de komende weken. Als tweede de witte, eigenwijze Damasco Pecorino.

‘Als één tafel een kan hard lemonade bestelt, wil het hele terras een kan’

In dit verhaal bespreken we Hard lemonade, een ‘jenever mixed drink' bedacht door Nolet Family Distillery in Schiedam, bij de Pui, Bokaal en Biergarten.