Katendrecht is een nieuw Italiaans restaurant rijker. Op 8 oktober opende Il Gattopardo haar deuren aan de Delistraat, naast Tattoo Bob. Chef Salvatore Randazzo en gastheer Vincent Muller werken al jaren samen en hadden voorheen een restaurant in Rijsbergen, een dorp vlakbij Breda. Nu maken zij een doorstart in Rotterdam, de stad waar Salvatore tien jaar geleden zijn geluk zocht als chef.
Italian fine dining

Kabeljauw met langoustine en bisque
Salvatore groeide op in Sicilië. Hij leerde het vak van zijn ouders en grootouders en kookt al zo lang hij zich kan herinneren. Zijn doel? Iedere gast een authentieke beleving bieden. De focus van restaurant Il Gattopardo ligt op de Mediterrane keuken met Italiaanse/Siciliaanse gerechten als basis. Salvatore werkt alleen met de beste ingrediënten en gebruikt veel seizoensproducten. Het resultaat is pure smaken en gerechten die voor zichzelf spreken. Het ziet er op het eerste oog misschien wat simpel uit, maar vergis je niet: aan elk detail is gedacht. Van het kraakverse, nog warme broodje dat op tafel komt tot de bijpassende wijnen die met zorg worden uitgekozen door Vincent, the devil is in the details.
Verfijnde smaken

Gegrilde octopus met tomatensaus en crostini's
Bij Il Gattopardo kies je voor een drie- of viergangenmenu met of zonder bijpassend wijnarrangement. Al snel komt de eerste gang op tafel. Het is een van de specialiteiten van het restaurant: gegrilde octopus. Hier zie je direct de skills van Salvatore terug, want de octopus heeft een perfecte textuur. De tomatensaus met stukjes zwarte olijf en de krokante crostini’s maken de dis compleet. Mooi om te zien en minstens net zo lekker. De kop is eraf. Tijd voor de tweede en derde gang. Als tussengerecht serveert Salvatore ravioli met huisgemaakte pesto van aubergine. De saus is gemaakt van cherrytomaten en daardoor zoeter dan de saus die bij de octopus geserveerd werd. De bijpassende wijn komt van een Siciliaans wijnhuis en kenmerkt zich door het aroma van kersen. "Deze wijn zit niet te hoog in de tannines, hij moet niet droogtrekken in je mond", legt Vincent uit. Het hoofdgerecht, kabeljauw, is licht en fris dankzij de citrusvruchten. De licht zoute bisque van langoustine complimenteert het geheel en de julienne van groente heeft een lekkere bite.
Siciliaanse patisserie

Cannolo met ricotta en pistache
Salvatore komt uit een familie van patissiers, dus een dessert mag niet ontbreken. We krijgen er twee om te delen. Allereerst de cannolo, niet in het klassieke rolletje, maar in een hoorntje. De cannolo is gevuld met een ricotta die zo zacht is, dat ‘ie haast smelt op je tong. Het krokante koekje en de pistachenootjes complimenteren de zachte ricotta, waardoor de cannolo goed in balans is. Leuk detail: Salvatore importeert de ricotta uit de streek waar hij vandaan komt. Het tweede dessert is een cassatella. Een zoete lekkernij met ricotta, marsepein en een glazuurlaag van poedersuiker. Wát een feestje. Ook hier wordt een bijpassende wijn geserveerd. Vincent vertelt: "Onze desserts zijn voornamelijk zoet. Daarom kiezen we hier voor een dessertwijn met een fris zuurtje in de afdronk." Hij krijgt gelijk. Zoals een dessertwijn betaamt is hij zoet, maar niet overheersend. Na een middag lekker tafelen, keren we met een voldaan gevoel huiswaarts. Il Gattopardo heeft indruk gemaakt.