Kaat Mossel viert het mosselseizoen met muziek, gezelligheid en natuurlijk heel veel mosselen

Kaat Mossel biedt goede vis en een gezellige sfeer op een toplocatie aan de binnenhaven van Rotterdam op de Admiraliteitskade.

28 Jul 2019 Rens van der Veen

blogger Overdag werkt Rens als grafisch ontwerper, ’s-avonds en in het weekend is hij op zoek naar mooie wijnen en gerechten, zij het in eigen wijnkast en keuken – of de horeca van Rotterdam tot Den Haag.

Kaat Mossel viert het mosselseizoen met muziek, gezelligheid en natuurlijk heel veel mosselen

Als we het hebben over eten, hebben we het over zilver servies en witte tafelkleden, toch? Niet dus, vond Catharina Mulder. Deze ‘Keurvrouw der Mosselen’, beter bekend als ‘Kaat Mossel’, moest hier niks van hebben. Om haar naam in ere te houden doen wij dat dit mosselseizoen ook niet. En laat dit daar nou net een goede tijd voor zijn. Dit seizoen ruil je je vork in voor een lege schelp, het kleed voor een slabbetje, en duik je als een vis in het water de mosselpan in.

Gezellige drukte aan de Admiraliteitskade 


Aan de historische binnenhaven van Rotterdam, waar de scheepslieden vroeger hun vissersboten aanmeerden, vinden we Kaat Mossel. Het mosselseizoen is net gestart wat te merken is aan het volle terras en de jolige sfeer. Twee mannen staan zingend op het terras en maken muziek met een cello en een gitaar. Een paar tafels en een fornuis vormen de basis van een mobiele keuken naast het terras. Hiervandaan worden in sneltreinvaart bakjes met mosselen gevuld. De felle middagzon creëert een contrast met het donkere interieur. Het houten meubilair, de Tiffany lampen boven de tafels en de vele schilderijen geven het restaurant de gezellige sfeer van een bruincafé. 

De eerste indruk 


Het volle terras doet al vermoeden dat dit restaurant een plek is waar vaste gasten vaker terugkomen. Dit vermoeden wordt bevestigd door de vele handjes die bij binnenkomst door de personeelsleden worden gegeven. Zo ook door Walter, die ons een glas sauvignon blanc uit Spanje inschenkt, en vertelt over het bakje mosselen dat wij bij aanvang op tafel krijgen: “Je kan er natuurlijk voor kiezen om je mosselen in een sausje te dippen, maar eigenlijk is dit helemaal niet nodig. Je doet er de smaak van de mossel geen eer aan.”  

Meer dan mosselen in het net 


Het muzikale duo onder naam van The Bronco Brothers gaat inmiddels binnen enkele tafels langs om een serenade te spelen voor de etende gasten. Onder het genot van ons glas wijn en het rumoer van de muziek schuift de ober even aan om te vertellen over het menu. Zitten er alleen mosselen in het visnet? Natuurlijk niet. Vis in het algemeen is waar Kaat Mossel om bekendstaat. Zo zijn er al meer dan eens verhalen van de beroemde zeetong in de wandelgangen voorbijgekomen. En daar is alles ook nog niet mee gezegd. Voor vleesgerechten als steak tartaar of kalfslever kan je bij dit restaurant ook prima terecht. 

Tartaar van tonijn


Gezien deze dag om mosselen draait willen wij hier niet te veel van afwijken. Wij laten ons verrassen met mosselen op drie verschillende wijzen. Maar eerst: de tartaar van tonijn. Deze wordt op Oosterse wijze bereidt met sojasaus en wordt zelfs met wasabi en gember op het bord geserveerd.  

Le moment suprême

En dan: de mosselen. Voor ons liggen drie kommen, waaronder de Provençaalse mosselen met tomaat, laurier, knoflook en mosselgroenten en mosselen met truffel en crème fraîche. ‘’Dit is wel iets waar je trek in moet hebben’’, vertelt de ober ons. De derde variant zijn mosselen op Oosterse wijze met laurier en rode peper. Om de mosselen te accompagneren schenkt Walter ons een nieuw glas wijn in. Ditmaal gaat het om een chardonnay uit de Languedoc met een lichte houtlagering. Waarschijnlijk wist hij dat wij de mosselen met truffel op tafel zouden krijgen. Deze mosselen waren vol van smaak maar niet te machtig. De pittige mosselen waren overigens ook een erg aangename verrassing.  

Ron Hirt, chef en eigenaar van het restaurant, mag de eerste mosselen van het nieuwe seizoen aan zijn gasten voorschotelen. Tot grote teleurstelling van de ondernemers in Yerseke waren de allereerste mosselen van het seizoen namelijk bij dit restaurant in Rotterdam te vinden in plaats van in het vissersdorpje. Hij brengt ons een bezoekje aan tafel om te vragen hoe alles smaakt. Daar kunnen we kort over zijn: wij hebben niks te klagen. 

Crème brûlée


Omdat een vierde gang geen overbodige luxe is voor een stevige lunch besluiten wij dat een nagerecht er ook nog wel bij kan. De crème brûlée wordt hier niet geserveerd in een lullig kommetje. Nee, ze gooien een soepbord vol met de Franse crème. Hierbij wordt overigens niks afgedaan aan de presentatie. 

Een ode aan de keurvrouw

Niet alleen de goede mosselen, maar ook de eigenzinnige en Rotterdamse sfeer zijn typerend voor het visrestaurant aan de binnenhaven. We kunnen met een gerust hart stellen dat Catharina Mulder zich niet omkeert in haar graf.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
7 stops voor een culinaire wereldreis in de Markthal

Voor de lezers van de Buik zetten we hier zeven tips voor de Markthal op een rij, met diverse smaken van over de hele wereld.

Wijnbeurs.nl tipt het witte eigenwijze geheimpje uit Italië: Pecorino

De Buik licht samen met wijnbeurs.nl drie geweldige zomers wijnen uit de komende weken. Als tweede de witte, eigenwijze Damasco Pecorino.

‘Als één tafel een kan hard lemonade bestelt, wil het hele terras een kan’

In dit verhaal bespreken we Hard lemonade, een ‘jenever mixed drink' bedacht door Nolet Family Distillery in Schiedam, bij de Pui, Bokaal en Biergarten.