De Witte de With, een van de fijnste straten van het mooie Rotterdam: een bruisend (horeca)hart waar altijd iets te doen is en waar je overal terecht kunt voor eten uit alle hoeken van de wereld. Bistro Hartig kennen we als de buurvrouw van LaBru en is gelegen aan de vrijwel gelijknamige zijstraat van de Witte de With: de Hartmansstraat. Kort geleden presenteerde Hartig haar nieuwe menukaart en De Buik mocht komen proeven.
Eerlijk gezegd had ik nog nooit van Bistro Hartig gehoord. Begin 2014 opende Bernadette van Oostrom Soede samen met haar echtgenoot het restaurant aan de Hartmansstraat en veroverde al vele hartige harten. Op een van de zeldzaam zwoele lenteavonden strijk ik neer op het knusse terras van het restaurant en bestel (laten we gek doen) een heerlijk ’s zomerse Aperol. De dames van de bediening zijn hartelijk en we krijgen (meer dan) ruimschoots de tijd om te een keuze te maken van de nieuwe kaart.
De kaart
Bistro Hartig is een van de weinige restaurants waarvan de keuken tot laat open is. Je kunt hier gerust rond half elf nog aan komen zetten voor een laat diner. Hoewel de benaming ‘bistro’ iets Frans doet vermoeden, voelt alles aan Hartig juist Spaans. De kaart bestaat uit tientallen kleine gerechtjes voor een prima prijs. Vega, vlees, vis: op de kaart staat voor ieder wat wils en stilt elk formaat trek.
Smaakvolle start

We bestellen vier gerechtjes en vragen Bernadette er nog twee aan toe te voegen. Terwijl we wachten op de eerste ronde snoepen we van een gezellig gepresenteerd brood met smeersels. Ik ben een van de weinigen die geen aioli lust. Ik vind het een overkill aan knoflook en gewoon niet lekker. Maar bij deze aioli eet ik mijn vingers nog net niet op… Allesbehalve overheersend en door de toegevoegde kruiden heel smaakvol. Ons avondje begint meteen al goed.
Betrokkenheid

We starten licht met een kleine salade en een geroosterde, gevulde paprika. Anno 2016 is deze laatste uiteraard gevuld met quinoa en feta en daar word ik blij van. De wijn smaakt lekker en het gezellige sfeertje maakt het geheel af. We vervolgen ons diner met een gevulde portobello en gegratineerde kabeljauw. Mooie smaken, maar de gorgonzola maakt de gevulde paddenstoel wat aan de zoute kant. De keuken laat ons na deze feedback de losse kaas beoordelen en neemt onze bevindingen mee voor een volgende keer. Een mooie reactie, feedback van gasten is erg belangrijk hier.
Keuze van de chef
Geheel onverwacht krijgen wij als keuze van de chef mosselen geserveerd. Niet mijn eerste keuze, maar het is toch wel erg lekker. Mosselen bereiden is een vak apart, maar Bistro Hartig weet deze schelpdieren bijzonder goed klaar te maken. De bouillon is mooi op smaak en de schelpen zijn schoon. Ik had er wel graag een bijpassend sausje bij gezien, maar dat mag de pret niet drukken. Ook het biefstuk spiesje valt in de smaak (ja, ik als vega heb stiekem geproefd).
Wegdromen bij Hartig

Op deze zwoele lenteavond waan ik mijzelf met de hapjes van Hartig even aan een Spaanse boulevard. Echt haast moet je bij Bistro Hartig niet hebben, de ruimte tussen de gerechten is namelijk redelijk lang. De hartelijke bediening en smakelijke gerechten zijn het wachten echter meer dan waard. Een mooie toevoeging aan het bruisende Witte de Withkwartier. Ik kan je Bistro Hartig zeker aanraden.