Bij de Franse keuken gaan de ogen snel naar de Middellandse Zee, maar Normandië met haar Atlantische kust heeft minstens zo veel te bieden. Locale Kaap op Katendrecht is een bistro die deze hartelijke boerenkeuken eert, gewoon op het gezellige stadse Deliplein. Wij gingen langs en proefden een selectie van vis- en groentegerechten.
Lunchen op zondag op de Kaap

Het is zondagmiddag, en voor de verandering gaan we namens de Buik een keer uitgebreid lunchen in plaats van dineren. En dan niet de traditionele lunch die we hier in Nederland gewend zijn met een broodje kaas, nee dit keer gaan we voor een uitgebreide bourgondische lunch.
We reizen af naar Locale Kaap, een knus vis- en vegetarisch restaurant gevestigd op het Deliplein op Katendrecht. Bij binnenkomst ebt de hectiek van de stad direct weg en we wandelen direct het rustige Normandië binnen.
Une ambiance Normande

Het gebruik van schaal- en schelpdieren is kenmerkend in het restaurant waarmee het de culinaire tradities van de streek Normandië eert. Er hangt een fijne ambiance in de bistro, mede door het eigenzinnige interieur dat doordrenkt is met Normandische invloeden, zoals de collectie aan serveerschalen in de grote wandkast, een decoratieve boom gemaakt van grote Sint Jans Schelpen, de wijnfles kandelaars op tafel, over elk detail is nagedacht.
Biologische streekproducten

De passie van de eigenaren is duidelijk zichtbaar, beide hebben een lange ervaring in de horeca en sterke roots in Frankrijk. Wat hen drijft, is het gebruik van lokale, biologische producten en het vertalen van de Franse smaken naar een toegankelijke culinaire ervaring.
Eigenaresse Emmy Walburg (Emmy heeft dit lokaal met haar man Rob Baris, waarover de Buik eerder schreef: Rob leerde de stad eten, red.) licht nuchter toe: "De boeren doen al de helft, zij geven de pure smaak aan het product."
Een proeverij van vis- en groentegerechten

Gelukkig begint onze proeverij met een glaasje bubbels, in dit geval een crémant de limoux. We laten ons verrassen door de chef en er volgt een mooie selectie aan kleine vis- en groentegerechten. Van wilde zalmforel tot de hardloper tataki van tonijn tot witlof met dragon, gehuld in een aardappeljasje. De brioche met warme Mont d’Or kaas blijft ons het meest bij. Deze gaat vergezeld van uienconfit en peer, waardoor dit als lunchgerecht, als voorgerecht en als dessert kan stralen.
De gerechten zijn prachtig opgemaakt en de smaken zijn puur en verfijnd. Je merkt dat er over de gerechten is nagedacht, de smaken dagen elkaar uit vullen elkaar goed aan.
Emmy licht toe: "We willen Franse gerechten serveren met ingrediënten van topkwaliteit die je normaal alleen ziet in sterrenzaken, maar willen ons restaurant tegelijkertijd laagdrempelig en toegankelijk houden voor een groot publiek."
Even terug in Frankrijk

Voor het hoofdgerecht besloten we de langoustines en de bouillabaisse te delen. De Bouillabaisse à la Kaap bestaat uit een mix van poon, kabeljauw, gamba, mul, calamaris en schelpen in een rijke vis- en garnalenbisque, geserveerd met rouille en crouton.
De langoustines worden naast elkaar geserveerd op een grote schaal, verfijnd gemarineerd met tijm en gedresseerd met een verleidelijke citroenmayonaise. Bij de eerste hap van de bouillabaisse sluiten we even onze ogen. "Dit is nou Frankrijk," fluisteren we.
Een goede plek voor een date

Tijdens het natafelen, onder het genot van een koffie en klein dessert, vraagt mijn tafelgenoot abrupt aan Emmy: "Mag ik gelijk een tafel reserveren? Ik heb binnenkort een date en zou graag weer hier terugkomen."
De Franse charme, gemengd met een vleugje Rotterdamse nuchterheid, maakt dit restaurant tot een plek waar smaken samenkomen in een ongedwongen sfeer waar we graag weer terugkomen. Voor een romantische date bij kaarslicht of gewoon een gezellige brunch.