Langs bij de publieksprijs-winnaars van 'Het Fijnste Franse Restaurant 2023' Bar Bistro LOEVetDIE aan het Zwaanhals in het Oude Noorden. Op de kaart staan Franse klassiekers, waarbij eigenaren en broers Rogier en Maurits Loevendie niet bang zijn om buiten de traditionele Franse lijntjes te kleuren. Een avond vol boter en wijn gegarandeerd.
Prijswinnaars, santé

Een vol terras, de wijn staat koud en de zomerse temperaturen bereiken hun hoogtepunt. De avond begint feestelijk wanneer wij welkom geheten worden door de bediening. "Wij hebben de publieksprijs gewonnen en om dit te vieren bieden wij jullie graag een glas bubbels aan." De trots die er bij de bediening vanaf straalt werkt aanstekelijk en wij proosten graag op deze winst, santé.
De klassieke coupe, roos op tafel en het briochebrood dat wij besteld hebben, sluiten naadloos aan bij de verwachting van een fijn Frans restaurant. Het brioche brood warm, licht zoet, licht zout en zeer luchtig, geserveerd met zachte, goed smeerbare boter.
Klassiek Frans met een twist

Wij beginnen het diner met eendenlever. Een gelaagd voorgerecht met brioche, paling, eendenlever en gekarameliseerde uitjes. Als tegenhanger van deze vette en volle smaken: rode bietenijs. Het ijs zorgt voor de nodige frisheid, maar had iets meer de aardse smaak mogen hebben in plaats van de aanwezige zoetheid. De geserveerde riesling uit de Elzas snijdt perfect door het vet heen.
Daarnaast bestellen we een 'Cocktail van Tomaat', want de naam van dit gerecht integreert ons. De cocktail is opgemaakt in een coupe. In tegenstelling tot de eendenlever is dit gerecht fris, zuur en zoet en omvat verschillende bereidingen van tomaat. Van gepoft tot bouillon en tomatenmayonaise tot croutons.
Ondergedompeld in zeevruchten

De nieuwe Fruits de Mer-kaart overtuigt om als hoofdgerecht een zeevruchtenschaal te bestellen. De keuze kan gemaakt worden tussen Petit, Grande en Superieur. We houden ons in, want ons oog is ook al gevallen op de dessertkaart, en kiezen voor de Petit-schaal met daarbij een Chablis.
De schaal omvat vier voluptueuze Superieur NO. 3 oesters uit Bretagne, een ceviche van scheermes, langoustines met bisqueschuim en gegratineerde krab. Naast de zeevruchten, zijn ook een mandje stokbrood, salade en uiteraard Franse frietjes onderdeel van het hoofdgerecht.
Geen diner zonder Frans dessert

Een Frans dessert kan niet overgeslagen worden en wat is er nu Franser dan een crêpe? Wat er daadwerkelijk geserveerd wordt is ook hier niet wat je zou verwachten. Een gerecht met hangop van aardbei, verse aardbeien, knettersuiker en de crêpe krokant over het gerecht gedrapeerd als een soort koekje. Het is fruitig en een leuke knipoog naar de traditionele variant.
Het tegenovergestelde van dit fruitige dessert is de moelleux, in de Nederlandse volksmond een lavacakeje. Stevig van buiten en zodra je hem opensnijdt, sijpelt de chocolade over je bord. De lava loopt over de glanzende crème anglaise, met daarbij een praliné-ijs en als finishing touch een kletskop. Zoet, vol, romig, een bommetje op de maag, maar oh zo lekker. Hiermee komt onze Franse zomeravond in deze Franse bistro tot z’n eind.