Het is een hele uitdaging om als 21- jarige een eigen zaak te openen. Toch treed Loesje Tieleman op deze leeftijd in de voetsporen van haar vader. Ze heeft een grote liefde voor de klassieke Franse keuken en eigenlijk voor alles wat met Frankrijk te maken heeft. Dit uitte zich in Louise Petit Restaurant. Wij reisden af naar de Veerhaven en waanden ons in Franse sferen.
Franse chansons in de Veerhaven
De grote rode banken, klassieke schilderijen en de houten bar geven je bij binnenkomst direct een knus en warm gevoel. De Franse chansons op de achtergrond maken het plaatje compleet. We komen binnen in de bistro en lopen daarna door naar het restaurantgedeelte. Binnen zijn er in totaal zestig zitplekken en op het terras, waar je uitzicht hebt op de Veerhaven, is er plek voor veertig personen. Je kunt zien dat Loesje ieder detail heeft willen meepakken in de Franse sfeer.
We nemen plaats voor de lunch en starten met rauwe en gegratineerde oesters en mogen daarna van de voorgerechten proeven. We proeven de salade de tomates met avocado, ei, Hollandaisesaus, brioche en croutons en terrine de foie gras, maar onze favoriete éntree is de tartare de saumon. Deze zalmtartaar wordt geserveerd met avocado, mierikswortel en granny smith. Aan alle details is gedacht, zo staan de gerechten ook in het frans op de kaart.
Bordjes van de markt in Lille
Loesje vertelt dat ze van kleins af aan altijd op vakantie gaat naar Frankrijk. “Ik heb echt een grote liefde voor Frankrijk. Vanaf dat ik zelf kan reizen ben ik vier keer per jaar in Parijs te vinden. Maar ook het zuiden trekt mij enorm. Ik hou van de sfeer en natuurlijk van het heerlijke eten,” vertelt Loesje ons. Om de schattige Franse sfeer ook in dit restaurant terug te brengen, verzamelde ze al het servies op marktjes in Lille. “Het was heel leuk om het mooiste servies te verzamelen en deze naar Rotterdam te brengen. Ik vind het belangrijk om veel aandacht aan de details te besteden, dan krijg je namelijk het totaal plaatje.”

Voor de hoofdgerechten staan er sole meunière (vis in boterige saus), coquelet rôti (kip), cabillaud avec beurre blanc (kabiljauw met boter) en côte de boeuf op het menu. De côte de boeuf werd geserveerd met Franse frietjes, Bearnaisesaus en waterkers. Een heerlijk gerecht dat zeker de moeite waard is om een tripje naar de Veerhaven voor te plannen. Ook de kabeljauw met groene asperges, meiraap, witte botersaus en aardappel puree valt bij ons goed in de smaak.
De desserts

Het dessert kunnen we zeker niet overslaan. We proberen de mille feuille (de Franse versie van een tompouce), crème brûlée en pêche melba .Vooral de crème brûlée met sinaasappel en koffie was heerlijk. Een zoet maar romig nagerecht dat je even in Frankrijk doet wanen.
Loesje opende haar deuren begin september en is iedere dinsdag tot en met zaterdag open van 12:00 uur tot 23:00 uur. ’s Middags kun je genieten van een lunch met een croque monsieur of salade niçoise, bij de borrel van een heerlijk Frans wijntje en ’s avonds van een uitgebreid diner. Voor degene die na de zomer nog terug verlangt naar Frankrijk is dit plekje aan de Veerhaven wat ons betreft het ultieme toevluchtsoord.