Culinaire kunst als nooit tevoren: het eetschilderij van Marnix Lange tijdens Weelde Tongen

Tijdens de laatste culinaire Weelde Tongen maand introduceert Marnix Lange zijn Eetschilderij.

8 Mrt 2020 Kim Longwood

blogger Gepubliceerd (online) auteur en dichter Kim Longwood ademt de kunst van het woord. Ze duikt graag in haar (soms spreekwoordelijke) pen om de verhalen van culinaire wonders en creatievelingen te delen.

Culinaire kunst als nooit tevoren: het eetschilderij van Marnix Lange tijdens Weelde Tongen

De laatste culinaire maand van Weelde Tongen is aangebroken. Een concept waarbij er van oktober 2019 tot maart 2020 in het restaurant op het Weelde terrein iedere maand een wisselend menu gekookt wordt door verschillende chefs uit Nederland. Dit keer is het de beurt aan Marnix Lange, misschien wel de meest unieke gast chef.

Bij aankomst worden we gegroet door Kim Pieters, eigenaresse van Weelde. Ze heeft ontzettend veel zin in de openingsavond, omdat ze weet hoe uniek de ervaring zal zijn. Ook Clarissa Slingerland en Romy de Gier van ArtPublicity staan te springen. Zij vertegenwoordigen Marnix vol trots en laten ons weten dat ze dolenthousiast zijn dat hij zijn kunsten een maand lang gaat vertonen bij Weelde. 


Foto: Leanne Dekker

De keuken is in rep en roer. Drie chefs, waaronder Marnix, zijn druk met de voorbereidingen. Zo’n 54 gasten moeten voorzien worden van een deel van het dadelijk te presenteren eetschilderij. Marnix werkt samen met chefs Paul Toorop en Andrew van Zelst, voormalig onderdeel van het keukenteam van Calaboose in Kralingen. Er lijkt een perfecte harmonie boven de pannen, bakken en snijplanken te hangen. De drie mannen maken zich klaar voor het optreden van de avond. 

Een introductie in het hoofd van Marnix 

Vol trots neemt Marnix plaats op een minipodium. Hij vertelt – na zijn medechefs en mensen die zijn deelname aan Weelde Tongen hebben mogelijk gemaakt te hebben bedankt – over zijn inspiratiebron. Marnix werkt met natuurlijke producten die dicht bij de natuur staan. Eerlijk, lokaal geproduceerd, biologisch en biodynamisch. Waar mogelijk gebruikt hij ingrediënten afkomstig uit het voedselbos. Omdat deze gewassen in een natuurlijke omgeving groeien met veel biodiversiteit, zijn ze nog smaakvoller en verstoort de oogst de natuur niet. 

Marnix Lange 


Er wordt verteld dat Marnix na de koksopleiding werkte voor grote chefs in Nederland, Amerika en Australië. Tijdens zijn reizen woonde hij een tijd bij een stam in het oerwoud van Papoea-Nieuw-Guinea. Hij leerde hun taal en at hun eten. Enkele van deze mensen zagen hiervoor nooit eerder een westerse man. Marnix zag op zijn beurt ook iets nieuws: een afstemming met de natuur en een vredigheid die hij niet kende van thuis. Deze ervaring raakte hem diep en nam hij mee naar huis. 

Terug in Nederland werkte Marnix enkele jaren als chef-kok in verschillende restaurants. Toch bleef hij het verlangen voelen om meer in afstemming te leven met de natuur. Hij besloot een camper te kopen en reisde gedurende een jaar langs verschillende biodynamische boerderijen in Europa om er te werken. Hier zag hij hoe in de natuur alles met elkaar samenhangt en balans vindt met elkaar. Dat de planten en dieren tijd nodig hebben om te volgroeien. En dat dit soort producten op een onbeschrijflijke wijze voller en rijker zijn van smaak. Met dit inzicht besloot Marnix om alleen nog met deze volwaardige producten te werken. 

Marnix leeft nu met zijn geliefde op een landgoed tegen de Belgische grens, waar zij midden in de natuur hun permacultuurtuin verzorgen. Hier zien zij de gewassen groeien in alle verschillende fasen, ontdekken nieuwe smaken en koken precies met wat de natuur hen nú biedt. 

Het Eetschilderij 


Foto: Leanne Dekker

Het Eetschilderij is het resultaat van een zoektocht naar de verbinding tussen mens en natuur en naar de betekenis van gezondheid en vitaliteit van de aarde en haar bewoners. Marnix laat zich inspireren door seizoensgebonden producten die in zijn tuin groeien. Op speelse wijze komt een eetschilderij tot stand, maar altijd met een serieuze focus op een zo bijzonder mogelijke belevenis. 

De tijd is daar. Het witte doek wordt van de grote tafel die prominent midden in het restaurant is geplaatst getrokken, waardoor een gigantisch wit ‘canvas’ tevoorschijn komt. Glimmende platen die als puzzelstukjes tegen elkaar aan liggen, wachtend om geverfd te worden met de mooie ingrediënten die Marnix speciaal voor deze avond heeft geselecteerd. 

Marnix, Paul en Andrew lopen met geconcentreerde blikken de keuken uit richting het canvas. Er volgt een vogelvlucht aan soepele bewegingen waarbij crèmes van biet, scheppen quinoa, dotten kaas en stukken rabarber als verfspetters neerdalen. Het is een werkelijke kleurexplosie waar iedereen met grote ogen naar staat te kijken. De culinaire wereld kent veel kunsten, maar dit is wel heel bijzonder, heel uniek. 

Het resultaat is prachtig. En het leukste is dat alle losse platen dienen als bord. Per persoon kan er een plaat uit het eetschilderij geschoven worden, waarop ingrediënten liggen die stuk voor stuk vol van smaak zijn, zoals Marnix’ zijn uitleg beloofde. 

Een maand lang genieten 


Tot en met 29 maart kun je bij Weelde terecht voor het Weelde Tongen concept om te proeven van en versteld te staan door de kunsten van chef Marnix Lange, in samenwerking met Paul Toorop en Andrew van Zelst. Marnix bereidt een viergangen menu bestaande uit kleine hapjes en een eetschilderij per tafel. Blije Wijnen verzorgt de natuurwijnen passend bij het menu, maar ook pop-up wijnbar en shop CULT zal geopend zijn voor een lekker drankje na het diner. Weelde is geopend van woensdag tot en met zondag van 10:00 tot 23:00 uur en op vrijdag en zaterdag van 10:00 tot 02:00 uur. 

Catering in de vorm van eetbare kunst 


Na zijn maand bij Weelde kookt Marnix verder, maar niet in een eigen restaurant. Hij verzorgt zijn eetervaring op locatie, inclusief de volledige catering, de koks, het servies en bestek en de grote tafels. Een bijpassend natuurwijn arrangement is ook een optie. 

Het Eetschilderij kent drie varianten: dining stijl, walking dinner en retreat. Bij de ‘dining stijl’ zitten de gasten aan tafel als in een restaurant terwijl de chef het kunstwerk dresseert. Het ‘walking dinner’ wordt geserveerd aan statafels. Beide arrangementen vallen onder een meer gangenmenu met een eetschilderij als hoofdmaaltijd. De ‘retreat’ is één groot kunstwerk op een lage tafel waar de gasten omheen zitten. De focus ligt hierbij op het werk van de natuur. Samen met de gasten nemen de chefs een moment om hun dankbaarheid voor het voedsel te tonen.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Dit is volgens jullie het beste terras van 2025!

Jullie hebben de hele zomer kunnen stemmen op jullie favoriete terras van Rotterdam. De winnaar met 443 stemmen: By Ami!

Met dit kookboek kan je in een ramp nog steeds zalig koken

Een nieuw kookboek, uitgebracht door vier veiligheidsregio's. Naast recepten die handig zijn in een tijd van nood, vind je ook praktische tips.

Van tap tot tafel: de culinaire verrassing van Kaapse Maria

Kaapse Maria aan de Mauritsweg heeft meer in de mars dan alleen de 24 taps met bier en ciders: verrassende gerechten en een gastvrije sfeer voor iedereen.