Begin maart heeft de eigenaar van Stockholm en Kade 4 een nieuw restaurant geopend aan het rijtje in de Oude Haven. Op de plek waar voorheen de Dutch Maritime Pub zat, kun je nu bij Matelief genieten van shared dining gerechten en het klassieke Rotterdamse gevoel door het uitzicht op de haven en de gebouwen.
Klassiek stukje Rotterdam

De Oude Haven is een van de meest historische stukjes van Rotterdam. 's Zomers is het terras tussen de oude gebouwen, de haven, de boten en uitzicht op de Willemsbrug een heerlijk plekje in de gezellige sfeer van de Oude Haven. Met Matelief is er een nieuwe hotspot toegevoegd aan dit fantastische stukje Rotterdam. Binnen vind je een kleurrijk interieur met aan de wanden grote schilderijen van scheepslui en buiten een royaal terras. Matelief is al een bekende plek voor de studenten in de avond om een lekker biertje of wijntje te drinken, maar heeft ook bijzondere shared dining gerechten.
Typisch Oude Haven
We strijken neer op het terras. Voor een dinsdagavond valt op hoe druk het is. Het terras zit vol toeristen, studenten en gezinnen die in de zon aan het borrelen zijn. In de bediening werken voornamelijk studenten. De sfeer is precies hoe je het verwacht in de Oude Haven: gezellig, relaxed en met een nostalgisch gevoel door de historische omgeving. Op de kaart staan shared dining gerechten die je niet alledaags ziet, zoals een shoarma gemaakt van jackfruit of vegetarische mini burgers met geitenkaas en spinazie. De bediening helpt met het maken van een keuze en raadt een aantal gerechten aan waardoor wij de knoop door kunnen hakken.
Verfrissend en smaakvol

Gedurende de avond krijgen we verschillende koude en warme gerechtjes geserveerd onder het genot van een pinot grigio. We starten met gegrilde pompoen met gekonfijte uiencrème. Afgetopt met de zwarte uiencrème ziet het gerecht er vooral bijzonder uit. De pompoen is zoet en zacht, erbij zit een krokantje van kaas, die het zoete en zachte omslaat met iets hards en zouts. Het volgende bord vindt zijn oorsprong in Noord-Europa: zalm en biet. De zalm wordt urenlang in bietensap gemarineerd waardoor hij de zoete, aardse smaak overneemt en een stralende rode kleur krijgt. De zalm ligt op een bedje van aardappel gemengd met mosterd en dragon. Het gerecht is verfrissend, simpel maar erg smaakvol.
Gewoon en toch bijzonder

Bij Matelief serveren ze een mix van vlees, vis en vegetarische gerechten. Het meest bijzondere gerecht van de avond is gegrilde watermeloen met geitenkaas. De watermeloen wordt gegrild, waardoor hij wat zachter is dan normaal. De zoete, frisse smaak is behouden en de stukjes geitenkaas erop geven het gerecht een zoute twist. De mini gambaburger is aan te bevelen. Een wit, klein broodje met een knapperige korst, gevuld met een grote gamba die is afgetopt met verfrissende limoenmayonaise. Het broodje is zacht van binnen en krokant van buiten, de gamba is goed gekruid met knoflook en de limoenmayonaise maakt het gerechtje helemaal af door een verrassend zure maar ook frisse smaak aan het broodje toe te voegen.
Schattige toetjes
Als ‘guilty pleasure’ krijgen we een tartelette gevuld met pure chocolademousse. Het harde koekje van zanddeeg is moeilijk te doorbreken, maar als dit eenmaal lukt stroomt de chocolademousse eruit. Het kleine zandtaartje is afgetopt met frambozen die wat zuurs aan de sterke smaak van de mousse toevoegen. Hiernaast vind je op de kaart nog een aantal klassiekers zoals de appeltaart, fruitsorbet of een kaasplateau.
Neerstrijken met een vuurtje

Aan het begin van de avond scheen de zon nog vol op het terras, drie uur later is het begin april al een stuk kouder aan het water. Gelukkig staan op het terras ook tafels met daarin een vuurtje om de gasten gedurende de avond warm te houden. Met uitzicht op het mooie stukje haven en de klassieke gebouwen is Matelief een heerlijke plek om te genieten van de gerechten met bijzondere smaakcombinaties, borrelhapjes, wijn, gin-tonics en het adembenemende uitzicht.