Mayra brengt de zee naar Oud-Beijerland

De verschillende combinaties van smaken bij Mayra verrassen en imponeren, maar de fijne sfeer en persoonlijke touch maken de avond compleet.

15 Dec 2025 Marciëlle van der Kraan

blogger Marciëlle een ‘foodie’ noemen is een understatement. Ze is erg nieuwsgierig en het liefst probeert ze dan ook nieuwe producten of gerechten die haar smaakpapillen nog niet eerder hebben mogen waarnemen.

Mayra brengt de zee naar Oud-Beijerland

Aan de Havendam in Oud-Beijerland trekt Mayra Seafood Bar meteen je aandacht: het vernieuwde Looxs combineert maritieme charme met een eigentijdse, stijlvolle uitstraling. Naast de oestermuur en bij de kreeftentank proef je de rijkdom van de zee. Binnen wacht een ontspannen sfeer waarin de gerechten, bijpassende wijnen en de persoonlijke touch van eigenaar Edwin Both en chef Etiënne Kool samen een echt avondje uit creëren.

Kreeftentank in historisch pand


Het historische grachtenpand oogt van buiten charmant en compact, maar binnen blijkt het verrassend ruim. De blikvanger is direct de achterwand vol oesterschelpen, die Both een voor een zelf heeft geplakt en benadrukt samen met de kreeftentank het maritieme karakter van de zaak. Achter de prachtige bar shaken de medewerkers onafgebroken cocktails terwijl zachte, opgewekte muziek de ruimte vult.

Geen poespas


We starten de avond met een glas prosecco in sierlijke glazen die de bubbels optimaal laten luchten. Daarna volgen oesters met verrassende toppings zoals passievrucht en quinoa, die een zomers accent geven aan een verder druilerige herfstdag.

De gerechten die volgen laten zien waarom de zaak ‘de ster van de zee’ genoemd is: scheermessen, mosselen en octopus tentakels. In alles merk je dat roomboter de boventoon voert in dit restaurant. De scheermessen zijn simpel: knoflook, peterselie en een royale scheut boter. Niet te veel poespas, toch is elke hap smeuïg en vol van smaak. 

Uitstekende match


De mosselen zijn stevig gebakken, misschien soms net iets te, maar daardoor wel heerlijk krokant. De octopus is zacht en sappig, geblancheerd en gecombineerd met tomaat, kappertjes, pijnboompitten en een laagje olijfolie. Overal hangt de warme, ziltige geur van zeevruchten en boter, precies zoals je het van een seafoodbar verwacht. 

Bij deze gerechten drinken we een volle, houtgelagerde witte wijn. We vroegen naar iets “lekker vets”, omdat mijn tafelgenoot daar dol op is, en Both stelde niet teleur met zijn wijnkeuze voor ons. De wijn is rijk aan vanilletonen, romig en een ‘aroma van getoast brood’, aldus mijn tafelgenoot. Een uitstekende match.

Ruzie om de laatste hap


Voor het hoofdgerecht krijgen we een uitgebreide selectie borden en schalen. Allereerst een flinke schaal groenten, geroosterd op de barbecue: rokerig en zout. De caesarsalade die erbij staat, heeft een frisse, ziltige dressing en is echt een toevoeging aan het geheel. Anders dan de doorsnee salades die je vaak laat staan.

Dan volgt onze favoriet van de avond: de coquilles, geserveerd met gekonfijte fazant, schorseneer en een eekhoorntjesbroodsaus. Volgens de chef een spontaan gerecht gebaseerd op wat hij die dag in huis had. Een creatieve combinatie van smaken die we nog niet eerder hadden gegeten. We maakten bijna ruzie om de laatste hap. 

Toetjesmensen


Ook de hele zeebaars imponeert: subtiel van smaak, komt zo los van de graat en gevuld met een forse bos tijm. En je wordt hier in de watten gelegd, want bij dit alles krijgen we een soepele rode wijn met tonen van drop en een zachte, ronde afdronk.

Hoewel we inmiddels aardig vol zaten, konden we het dessert niet overslaan. We krijgen een frisse citroen-meringuetaart met witte chocolade, en een crème brûlée met vanille-ijs, een klein zuurtje en een dun, knisperend karamellaagje. 

Wij zijn geen echte toetjesmensen, maar deze crème brûlée laat niets te wensen over. Daarbij schenkt Mayra een mierzoete dessertwijn van gekonfijt fruit, die de avond mooi afrondt.

Persoonlijke touch bij Mayra


Wat Mayra bijzonder maakt, is niet alleen de kwaliteit van de gerechten, maar ook de sfeer en persoonlijke touch. Wij hebben uitgebreid met Edwin Both en chef Etiënne Kool gesproken. In alles merk je hun enthousiasme en passie voor de zee.
Of je nu komt voor een glas wijn met een oester, een uitgebreide avond uit of hun beroemde ‘High Sea’ op zondag: het is een levendige en gastvrije plek aan de haven van Oud-Beijerland. Een plek om te onthouden en zeker om naar terug te keren.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Trakteer een stadsgenoot: Warm Bakkie voor de Stad brengt licht in de donkere dagen

De Buik en Rotterdamse Warme Winter Weken lanceren Warm Bakkie voor de Stad: doe ook mee en deel de warmte deze decembermaand

Markthal: dé plek voor al je feestdageninkopen

Zodra Rotterdam schittert in alle kerstlampjes, verandert de beroemde Markthal in een paradijs voor iedereen die inkopen wil doen voor de feestdagen.

Uit ons magazine: tussen Arubaanse pastechi en Peruaanse empanadas

We geven een voorproefje uit de nieuwe editie van de Buik Magazine, met dit keer een interview met François Geurds en Daniella Jáuregui Jeri.