Eind november opende aan de Van Oldenbarneveltstraat Mosqat. De zaak serveert heerlijke vegetarische en veganistische creaties met de nadruk op gerechten uit het Midden-Oosten, zoals ambachtelijke falafel en hummus. Daarnaast is er bij Mosqat veel aandacht voor specialty coffee, waarvoor de koffiebonen worden geleverd door LOT61 uit Amsterdam.
Eén shot is geen shot

Op het eerste gezicht lijkt Mosqat een reguliere, stadse koffie- en lunchzaak. Fijn licht, zelfs op een druilerige januarimiddag, gezellig rumoer van een stomende espressomachine en een koffiebarplaylist, gezelschap van veel planten, bezoekers met linnen tasjes, een betonnen counter en een kleine uitgestalde collectie viennoiserie voor bij de ochtendcafeïne. Het is een ideale plek om bij te kletsen, te werken, te eten of de krant te lezen zonder al teveel opsmuk. Maar karig, dat zijn ze niet bij Mosqat. Dat blijkt al uit de koffiekaart die kopt 'coffee served double shot as standard'. Anders gezegd: ze beloven een straffe bak, voor de prijs van een laffe. En ze stellen niet teleur. De koffie van de Amsterdamse branders LOT61 smaakt in dit Rotterdamse etablissement gewoon zoals 'ie moet, net als de perfect opgeschuimde chai latte overigens. Ook voor niet-koffiedrinkers valt er dus wat lekkers te leuten bij Mosqat. Een extra pluspuntje voor de plantaardig consumerende medemens: de vraag of je reguliere melk of havermelk wenst wordt standaard gesteld.
De wereld van tahin, citroen en peterselie

"Gaat je vegetarische hart hier sneller van kloppen?" Er wordt instemmend geknikt. Het gesprek aan het met gerechtjes overladen tafeltje naast ons belooft veel goeds wanneer we het menu van Mosqat bestuderen. De keuken is vleesvrij en daar zal zelfs de meest verstokte carnivoor geen last van ondervinden. Het blijft verbazingwekkend hoeveel verschillend moois je uit Midden-Oosterse basisingrediënten zoals kikkerwten, tahin, citroen, peterselie en pita kunt halen. We proberen een zijdezachte hummus met huisgemaakt zuur, die samen met een fiks zure salade zorgen voor een perfect evenwicht, en we proeven de signature Mosqat Fatteh, bestaande uit lauwwarme kikkererwten met romige yoghurt-tahinisaus, ook vegan verkrijgbaar, granaatappel en fatteh (gebroken knapperig flatbread). Beide smaakbommen die zorgen voor een feestje voor de smaakpapillen. Dat deze twee lunchgerechten ondanks een grote overlap aan bestanddelen toch totaal verschillend aandoen, onthult dat een kok met kennis de keuken in de kelder van Mosqat bestiert.
Iets voor erbij

Voor hen die net als wij van sterke smaken houden zijn ook de gevulde druivenbladeren een aanrader. Deze pakketjes knallen bijna uit elkaar van smaak en brengen wat welkome pit op het midden van je dag. En de zoetekauwen mogen ons later bedanken voor de tip om de muhallebi te bestellen. Dit is een Arabische puddingsoort waarin we niet alleen kardemom, maar ook wat rozenwater terugproeven. Hartverwarmend, heerlijk en snel op tafel. Op het tweede gezicht blijkt Mosqat dus meer dan een standaard koffie- of lunchzaak. De barista’s zijn - zeker in een tijd van personeelstekorten - uitermate vriendelijk en vlot en de gerechten zijn vers, authentiek en voor Randstedelijke begrippen zeker niet overpriced. We werden al blij toen we bij Mosqat binnenliepen en onze rikketiks bonken ook naar hartenlust wanneer we de zaak weer verlaten. Op de gevel van Mosqat prijkt de heldere, maar summiere omschrijving 'coffee.food'. Daarmee doen ze zichzelf wat ons betreft tekort, want Mosqat biedt veel meer dan dat: koffie, gezonde en smaakvolle Midden-Oosters gevulde bordjes en een glimlach toe.