Midden in de stad, aan de Van Oldenbarneveltstraat, vind je Nostra. Dit restaurant is al jaren een gevestigde naam voor een gezellige lunch of goed glas wijn. Sinds het najaar kun je er ook dineren, van donderdag- tot en met zondagavond. Eigenaar Sander van Tour, die het restaurant in 2018 overnam, had al langere tijd plannen om uit te breiden. Nu hij de juiste chef heeft gevonden, is het tijd om stappen te maken. Dat proberen we natuurlijk graag uit!
Relaxte sfeer
Bij binnenkomst hangt er een gemoedelijke, huiselijke sfeer. Het is vrijdagavond half zeven en de zaak zit al lekker vol met mensen die aan het eten of borrelen zijn. Mijn tafelgenoot en ik nemen plaats aan een van de tafeltjes boven, van waar je mooi uitzicht hebt op de bar en de keuken. Al snel komt er iemand om de bestelling op te nemen: eerst iets te drinken. Een goede wijn kan daarbij natuurlijk niet ontbreken. Nostra staat van oorsprong namelijk bekend als wijnbar. Die naam houden ze hoog met ruim zeventig soorten wijn op fles. Ik laat me verrassen. Er komt een verdicchio op tafel: een frisse, witte wijn die makkelijk wegdrinkt. Het menu van Nostra bestaat uit verschillende gerechtjes, een selectie van de chef. De menukaart is compact, maar compleet. Er zijn vis-, vlees- en vegetarische opties. Het concept is simpel: je bestelt wat je lekker vindt. Je kunt alles in een keer laten komen, maar de gerechtjes ook verdelen over meerdere rondes. Wil je net als wij lekker lang tafelen? Dan is de laatste optie perfect.
Shared dining

Het item op het menu dat als eerste de aandacht trekt is de risottobal, een echte crowd pleaser volgens Sander. Die mag natuurlijk niet ontbreken bij de bestelling. We vullen ‘m aan met tonijn tataki en gegrilde asperges. De risottobal stelt niet teleur. De combinatie van zachte mozzarellaslierten, kruidige tomatenrisotto en het knapperige korstje maakt het de ideale snack. Een goede start, maar de tonijn tataki steelt deze ronde de show. Niet alleen wordt het gerecht prachtig gepresenteerd, het is ook nog eens een echte smaakexplosie in je mond. De friszure ponzu complementeert de zachte tonijn en de mango zorgt voor een zoete noot. In ronde twee komen er wat zwaardere gerechtjes op tafel, waaronder een andere favoriet van Sander: de entrecote van MRIJ. Het vlees van de entrecote komt van slager Nice to Meat, een begrip in de horecawereld. De steak is perfect medium gebakken en heeft een klein vetrandje, wat zorgt voor een volle smaak. Hij wordt geserveerd met slechts een beetje zout, zodat alle aandacht naar het sappige vlees gaat.
Ronde (wie van de) drie

Toch is er nog ruimte voor een toetje. Met drie desserts op de kaart, krijgen we gelukkig geen keuzestress. De combinatie sinaasappeltiramisu met Licor 43 intrigeert direct. Mijn tafelgenoot gaat voor veilig met de chocolademousse met vanille-ijs en amarena-kersen. De bolletjes vanille-ijs en chocolademousse zien er zo glad uit, dat het bijna zonde is om te starten met eten. De tiramisu wordt gepresenteerd in een glas. Leuk detail: er zit een pipetje met Licor 43 in. Je kunt dus zelf kiezen of en hoeveel likeur je in je dessert verwerkt. Ik twijfel geen seconde en knijp het hele pipetje leeg. Dat zorgt voor een licht vleugje alcohol wat goed past bij de sinaasappelsmaak van de tiramisu. De pistachenootjes geven het geheel een lekkere bite. Een verrassende, maar lekkere combinatie en de perfecte afsluiter van het diner. We keren voldaan huiswaarts, maar schuiven zeker nog eens aan bij Nostra. Voor de tonijn tataki óf om de high wine te proberen.