Ontbijten met het gevoel van een zwoele cocktailavond, dat doe je bij Ayla

Dat je een goede avond kunt stukslaan bij Ayla wisten we al, maar hoe is het ontbijt?

5 Dec 2016 Lisanne van Nieuwkerk

blogger Verhuisde van 010 naar 020. Zoekt graag tentjes op, met of zonder natte t, die een tweeledig doel hebben: goed voor zowel de smaakpapillen en als voor de omgeving.

Ontbijten met het gevoel van een zwoele cocktailavond, dat doe je bij Ayla

Het is half 9 in de ochtend en na een rit van een uur hebben we zin in koffie, heel erg veel zin in koffie. Na geparkeerd te hebben in de nieuwe parkeergarage onder het Schouwburgplein lopen we gemakkelijk, kruisend over de zebrapaden, naar het altijd drukke Kruisplein, waar Ayla te vinden zou moeten zijn.

Wanneer je zelf geen haast hebt, heeft het Kruisplein in de ochtend wel wat: de drukte van de fietsforenzen en de vele taxi’s van en naar het Centraal Station suizen om je heen. Als je jezelf dan heerlijk nestelt in een koffietentje kan je al die drukte aan je voorbij laten gaan terwijl je ernaar kijkt, heerlijk. Ayla is met haar gele letters goed te zien en gelukkig is een van de eerste dingen die ze vragen wanneer we binnenkomen in dit Mediterraan ogende pand: hebben jullie zin in koffie? Dat hebben we zeker.

Mediterraans ontbijten


Ik ben gek op ontbijten, niet een beetje, nee, heel erg. Als er ergens gesprekken over ontbijten worden gevoerd, ben ik er als de kippen bij om mee te kletsen. Ik vind het namelijk erg belangrijk om de tijd te nemen om goed en uitgebreid te tafelen in de ochtend. Op het eerste gezicht schat je Ayla niet in als een plek waar je kan ontbijten, dus ik ben erg benieuwd. Hoewel ze hebben geprobeerd om ook vanaf de buitenkant aantrekkelijk te ogen, doet de zaak je in eerste oogopslag toch denken aan een eetcafé. Ik ben dan ook ietwat sceptisch bij binnenkomst. Moet een restaurant als Ayla wel een ontbijtplek willen zijn? Meestal zijn de goede ontbijt- en koffietentjes echt goed in ontbijt en koffie en moet je je als restaurant vooral bij je eigen leest houden. 

Wanneer je gaat zitten voelt alles Mediterraan aan, zo ook de kaart, met voor mij herkenbare en onherkenbare gerechten. Dat heeft wel wat. Ze bieden wat je verwacht bij een ontbijtkaart – eiergerechten en yoghurt – maar dan toch een tikkie anders. Terwijl we onze prima bak koffie opdrinken, bestuderen we de kaart. Ik kies de Açai bowl, één van de vier glutenvrije opties. Daarbij moet gezegd worden dat de andere drie alleen glutenvrij zijn als er iets weggelaten wordt. Glutenvrij brood is helaas niet aanwezig. Mijn vriend kiest de shakshuka. 

Zwoele cocktailsfeer


Ik mag dat Mediterrane sfeertje wel. Zelfs in het toilet waan je je in zwoele sferen en ook de vruchtensapjes worden opgemaakt als een cocktail. Samen met de gezellige muziek, het vriendelijke personeel en alle Mediterrane details voelt het geheel eigenlijk als een zwoele cocktailavond, met als enige verschil dat je nu nog moet werken. 


Het ontbijt is heerlijk, we kunnen niet anders zeggen. De shakshuka, een gerecht met onder andere ei en tomatensalsa, wordt geserveerd met heerlijk brood wat je zelf kan kruiden. Hoewel dit gerecht het ook prima zou doen als diner, is het toch heerlijk als afwisselend ontbijt. En dan de açai bowl, goed gedaan Ayla! Als groot fan van de versie van Picknick, wilde ik niet vergelijken, maar eigenlijk kan dat ook helemaal niet: deze is echt anders en voldoet helemaal aan het Mediterrane concept wat Ayla in alles doorvoert. Een aanrader dus. 

Ontbijtspot met potentie

Eenmaal buiten besluiten we dat Ayla een leuke ontbijt/koffie plek is: midden in de stad, vlakbij CS en je kan er prima flexwerken als je dat zou willen. Als ze echt bekend willen staan voor het ontbijt, zullen ze naar onze mening wat meer een ontbijtvibe moeten creëren: krantjes, licht muziekje en professionele barista’s. Nu bleek een cappuccino met soja toch nog wat spannend. Het eten was echter heerlijk, dus als Ayla Rotterdammers aan de ontbijttafel wil krijgen, hebben ze alle ingrediënten in huis.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Met Ayla heeft Kruisplein 153 een nieuwe bestemming

Vragen jullie je ook al een tijdje af wat er met dat pand van Ontbijtbar en Avenue gaat gebeuren? Wij wel, dus we zochten het voor julie uit.

Bij de nieuwe Bar Kruk hoef (en wil) je straks niet meer weg

Klaartje van den Dool van Klaar Gemaakt opent binnenkort Bar Kruk, in Blijdorp. De kaart is gevuld met kleine gerechtjes en goede (alcoholvrije) wijnen.

Nieuwe stap voor Rose Tieleman en Osteria Liz

Rose Tieleman heeft Osteria Liz verkocht en gaat nu horeca ondernemers helpen bij hun conceptontwikkeling. Liz blijft bestaan, onder nieuwe eigenaren.