Sinds enkele weken is er een nieuwe aanwinst voor de poké bowl-liefhebbers onder ons: The Poké Box. Op de Posthoornstraat, tussen stations Beurs en Blaak, openden jonge ondernemers Hench en Anhkhoa in januari de deuren van hun zaak. Wij gingen langs voor een praatje en natuurlijk een hapje poké.
Hench en Anhkhoa kennen elkaar van hun studententijd in Rotterdam. Beiden opgevoed door ouders met eigen Aziatische restaurants zit de horeca hun in het bloed. Hun studies in respectievelijk financiën en digitale marketing komen hun horecaonderneming alleen maar ten goede.
Overgewaaid uit Amerika

Hench ontdekte poké bowls in Amerika, waar de trend al langer gaande is. Hij probeerde er verschillende en deed een hoop inspiratie op om zelf de lekkerste creaties te verzinnen. Anhkhoa werkte destijds als accountant en stond afgelopen september zelfs nog op het punt om naar Vietnam te emigreren. Zijn baan had hij al opgezegd en zijn huis was verkocht. Hench haalde hem echter over om in Nederland te blijven en samen met hem The Poké Box te beginnen.
Poké?
Poké, een traditionele Hawaiaanse salade van rijst, rauwe vis, groente en fruit, moet niet verward worden met een sushi bowl, hoewel het eindresultaat soms niet erg van elkaar verschilt. Bij The Poké Box leidt Hench’ Chinese en Anhkhoa’s Vietnamese afkomst tot een mooie fusion van Aziatische smaken.
Het concept van The Poké Box is vergelijkbaar met andere pokézaken: je kiest een basis van witte of bruine rijst met of zonder sla, een proteïne (rauwe zalm, garnalen, tonijn, tofu of kip), verse groente en, naar traditioneel Hawaiaans gebruik, fruit zoals mango of ananas. De bowl wordt afgemaakt met krokante toppings zoals gebakken uitjes of sesamzaad en een dressing zoals wasabimayonaise of Koreaanse bibimbapsaus.
Lokale helden

Wat maakt The Poké Box bijzonder? Hench en Anhkhoa werken samen met zoveel mogelijk Rotterdamse producenten: zo schenken ze koffie van Giraffe, thee van InfiniTea (bekend uit de Markthal) en misschien wel het belangrijkste voor een goede pokézaak: verse vis van Schmidt. Lokale producten van hoge kwaliteit is het uitgangspunt. Verder staat duurzaamheid ook centraal: de poké bowls worden geserveerd in biologisch afbreekbare boxes gemaakt van suikerriet.
Wat poké van The Poké Box extra bijzonder maakt is het marineren van de vis. The Poké Box marineert de rauwe tonijn, garnalen en zalm in een klassieke pokésaus, gemaakt van onder andere sojasaus. Hiernaast komt nog een saus naar keuze over de gehele bowl wat een explosie van smaak geeft.
Boxbar
Bij binnenkomst loop je gelijk tegen de vierkante bar aan, in de vorm van een box. Hench en Anhkhoa wilden voorkomen dat je het bekende afhaalgevoel krijg dat volgens hen vaak met pokézaken samenhangt. Daarom is er ook genoeg ruimte voor mensen die even rustig willen zitten.
De jongens zijn ontzettend enthousiast en gedreven, nemen uitgebreid de tijd voor klanten die hevig twijfelen over toppings en sausjes en maken graag een praatje met de buurtbewoners die de jongens met open armen ontvangen hebben. Er staan nog spannende en innovatieve dingen op de planning van The Poké Box (poké toast!). Ga dus zeker een keer langs.