Proeflokaal HUGO: de huiskamer van Kralingen

De Buik ging langs voor eetcaféklassiekers bij Proeflokaal HUGO zoals schnitzel en spareribs, en ook voor vernieuwing in de vorm van cheesecake en een esma.

6 Nov 2023 Pascalle Winde

blogger De Rotterdamse Pascalle Winde is opgevoed als een echte bourgondiër en wordt enorm enthousiast van goede voeding en sport.

Restaurant toevoegen aan favorieten

Hugo

Oostzeedijk 245, Rotterdam Maaltijd: LunchBorrelenDinerLate night Stadsdeel: Oost Keuken: Internationaal Prijsniveau: Betaalbaar Bekijk restaurant

Proeflokaal HUGO: de huiskamer van Kralingen

Sinds jaar en dag kennen Rotterdammers en vooral Kralingers het café op de hoek van de Oostzeedijk en de Slaak als Café de Dijk. Sinds kort is het studentencafé flink verbouwd, van eigenaar gewisseld en voorzien van een nieuwe naam: Proeflokaal HUGO. De Buik ging langs voor eetcaféklassiekers als schnitzel en spareribs en toch ook voor vernieuwing in de vorm van cheesecake en espresso-martini.

​Rotterdams karakter in voormalig Café de Dijk


Proeflokaal HUGO heeft zijn naam te danken aan Hugo van Cralingen, één van de eerste heren van Kralingen, waar ook de populaire wijk Kralingen naar vernoemd is. Het pand, gevestigd op de hoek van de Oostzeedijk, is lang door het leven gegaan als Café de Dijk en is na een goede make-over helemaal klaar voor een tweede leven.

HUGO ademt het Rotterdamse karakter; nuchter, vriendelijk en enorm gastvrij. Wat ons direct opvalt bij binnenkomst is de leuke sfeer van een oud bruin café zonder dat het oud en stoffig lijkt. Er zit een gemengd publiek en op de achtergrond horen we klassiekers uit jaren '70 en '80. Dit zorgt voor een ontspannen en levendige sfeer waarin we ons direct thuis voelen

​Spareribs om je vingers bij af te likken


Na een zeer warm welkom door het barpersoneel kiezen we ervoor om eerst plaats te nemen aan de bar voor een aperitiefje, een Rotterdams witbiertje van Brouwerij Noordt voor mij en een Pornstar Martini voor mijn tafelgenoot. Ondertussen bestuderen we op ons gemak de kaart. Omdat het lastig kiezen is tussen zoveel lekkers, besluiten we ons met de voorgerechten te laten verrassen door de chef. De cocktails die geserveerd worden zijn prefab cocktails, maar daarom niet minder lekker. Een prima binnenkomer!

Twee hartige voorgerechten werden ons aan de bar voorgeschoteld; de spareribs en een potje van in knoflook en brie gegratineerde champignons, geserveerd met een mandje brood om lekker mee te soppen. De ribs zijn buitengewoon mals, de lichte pittigheid en de subtiele tinteling op de tong geeft het vlees karakter. Ideaal te combineren met een herfstbok van de tap of een glas pinot noir. De gegratineerde champignons met brie en stokbrood zijn ook om je vingers bij af te likken, een verrukkelijk potje waar we geen genoeg van krijgen.

​Gewoon goed kroegeten


We verhuizen voor het hoofdgerecht naar een tafeltje, want dat eet toch iets praktischer. We raken aan de praat met mede-eigenaar Rogier (samen met zijn broer Maurits, Robèr Willemsen en Joyce de Jong ook bekend van onder meer LOEVetDIE, Melief Bender en De Pui, red.): “We zijn nog maar een paar dagen open en we hebben gelukkig een fijne chefkok kunnen vinden, een topper die houdt van gewoon goed en lekker eten koken, zonder poespas”.

Daar is geen woord aan gelogen, ook het hoofdgerecht valt goed in de smaak. De steak wordt geserveerd met gekarameliseerde uien, bacon, en groentechips. Het vlees is van goede kwaliteit, heeft geen overdreven kruiden nodig en smelt zowat op je tong. De champignonsaus is een lekkere aanvulling, met een delicate smaak die de steak niet overstemt. Het mosselpannetje is prima van smaak, geserveerd met twee heerlijke huisgemaakte sauzen; de klassieke mosselsaus en een cocktailsaus. Een goed vullend hoofdgerecht, maar ik bespeur hier en daar wel een baardje, zandkorrel of een kapotte mossel. Ruimte voor verbetering.

​Esma of een Crembru?


Onze buiken beginnen inmiddels al aardig vol te zitten, maar we hebben nog een plekje over voor dessert. We zijn er snel uit, eenmaal de no-bake cheesecake voor mijn tafelgenoot en een crème brûlée pour moi! Ook laten we ons overhalen door het personeel om er een espresso martini bij te nemen, nu we er toch zitten.

De no-bake cheesecake heeft een knapperige Oreo-bodem, wordt geserveerd met verse bosbessen en heeft een luchtige, romige structuur. De crunchy korst van de crème brûlée ontbreekt helaas, wat altijd het leukste onderdeel is van dit gerecht. De smaak en textuur zijn verder perfect, niet te stijf, de romige vanillesmaak smelt zacht in je mond. Een goede afsluiter zonder te zwaar op de maag te liggen. Goed in combinatie met de espresso martini. Mijn tafelgenoot is geen fan van ''esma’s'' maar na even proeven vindt ook zij deze cocktail een aanrader; zoet zonder overheersende koffiesmaak.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Hangen, zingen, dansen en spellen spelen: het kan allemaal bij De Raaf

Het monumentale pand van Station Noord krijgt nieuw leven ingeblazen: De Raaf. De Buik spreekt eigenaren Melvin Oostrum en Mickey Fentross.

Vietnamese familiegerechten proeven bij Madame Saigon

De Buik ging langs bij Madame Saigon, de dromerig gedecoreerde Vietnamees, net om de hoek van de Witte de With-straat.

Shake it like you mean it: 8 cocktailbars om deze zomer te bezoeken

Rotterdam barst van de plekken waar mixologie tot kunst is verheven. Samen met Sligro selecteerden we 8 cocktailbars waar je deze zomer niet omheen kunt.