Renilde: een culinaire stadsoase bij uitstek

De Buik ging voor een ‘all-in’ ervaring in het Depot en maakte voor haar bezoek aan Renilde ook een rondgang door de exposities van het depotgebouw.

9 Jul 2025 Lieke van Wilpen

blogger Als hospitality consultant maakt Lieke van haar grootste passie haar werk. Inspiratie opdoen, de trends volgen en concepten ontwikkelen waarbij gastvrijheid de belangrijkste waarde is.

Renilde: een culinaire stadsoase bij uitstek

Verscholen tussen de bomen op het dak van het Depot, ligt restaurant Renilde. Al sinds de opening onder leiding van chef Jim de Jong wordt er dagelijks een nieuw menu geserveerd. Ingrediënten die in de ochtend worden geleverd door lokale leveranciers, vind je ‘s avonds terug op je bord. Soms in de meest pure vorm, soms bewust zoals je het niet eerder hebt gezien of gegeten.

De Buik ging dit keer voor een ‘all-in’ ervaring in het Depot en maakte voor haar bezoek aan Renilde ook een rondgang door de exposities van het onderliggende depotgebouw.

​Ronddwalen door het Depot

Wie zich volledig wil onderdompelen in de magie van het Depot, kan de uren voorafgaand aan een vier-gangendiner bij Renilde naar eigen invulling op excursie langs de wisselende tentoonstellingen en depotcompartimenten.

Hoewel hier 155.000 kunstobjecten aanwezig zijn, is ‘de pot’ geen traditioneel museum. Hier krijg je, zeker als je een rondleiding volgt door de opslagruimtes, een bijzonder kijkje in de wereld van conservering en restauratie van museumstukken.

In het Depot bepaal je zelf hoeveel kennis je tot je wilt nemen. Heb je toch behoefte aan meer verdiepende informatie, dan vind je dat in de Depot-app. Zelf vind ik dat fijn, zodat het niet snel een ‘information overload’ wordt. Dwalend door het gebouw kun je door het raam gluren naar de meest bijzondere werken.

Alsof je in een kijkdoos loopt. Bij één van de exposities is de informatie bewust beperkt. Want is het wel nodig om het verhaal en de naam van de kunstenaar te weten om het werk te begrijpen of hier een eigen interpretatie aan te kunnen geven?

​De keuken van chef De Jong

Het keukenteam van De Jong kookt met dat wat hen wordt ‘voorgeschoteld’ en geeft een creatieve invulling aan hoe je om kunt gaan met ingrediënten die voorhanden zijn. Hierdoor ligt het voor de hand dat meerdere gerechten in het dagmenu van Renilde tot stand zijn gekomen door een, op ons eerste oog, ongewone combinatie van ingrediënten.

Zo wordt het diner geopend met een bouillon van aardappelschillen en een tartelette amuse met een rokerige geitenyoghurt. De bouillon roept een associatie op met ambachtelijke friet met schil en heeft door de rozemarijnolie ook iets weg van de meer premium aardappelchips. Verrassend om dit met een totaal ander mondgevoel te kunnen ervaren; het smaakt zeker naar meer.

De tartelette die volgt zorgt juist daarna voor verfrissing, door de combinatie van aangezuurde room, haricot vert en munt. We verheugen ons op wat komen gaat.

​Complementaire drankarrangementen bij Renilde

Voorafgaand aan het diner komt een oude bekende aan tafel. Sjanne Vlug, van het voormalige restaurant Fermin, is de huidige sommelier bij Renilde. Ze geeft ons de mogelijkheid om te kiezen voor een non-alcoholische of alcoholische drank-spijs combinatie.

We kiezen ervoor om beide opties te proberen en komen er gedurende de avond achter dat zowel het wijnarrangement als het alternatieve drankaanbod de moeite waard is en complementair aan de gerechten die worden geserveerd. Wat vooral beklijft is de ‘wine proxy’ Rouge en Voiture van Cul Sec, een alcoholvrije tegenhanger van natuurwijn.

Een meer klassieke viognier uit de Ardèche combineert Sjanne met een ‘al dente’ aspergespaghetti in een opgeschuimde kaassaus en besprenkeld met cacao nibs. Terwijl het kaasaroma vrij stevig is, blijft de wijn hierbij goed overeind en zorgt deze samen met de overige ingrediënten voor een gebalanceerd smakenpalet.

Mijn favoriete wijn-spijs combinatie deze avond is de kruidige Malvasia Rosa, die qua smaakprofiel perfect aansluit bij het dessert; ijs gemaakt van het blad van de Oost-Indische kers, in een pittige sap van paprika en chili, en vers rood fruit. Een prikkelend sluitstuk van een uniek diner.

​Bezoek aan Depot en diner aan Renilde combineren

De verscheidenheid in de wijnglazen en de bloemenvaasjes leidt tot een gesprek over de expositie ‘Huilend Glas’. De expo vertelt het verhaal over instabiel glas, waarbij door experimenten met de glasreceptuur direct bij productie wordt ingeleverd op de kwaliteit en levensbestendigheid van het glaswerk. Door de chemische reactie die als gevolg hiervan ontstaat kan het glaswerk tranen vormen, scheurtjes vertonen of op termijn zelfs uit elkaar vallen.

Door het diner te combineren met het bezoek aan het Depot eerder op de dag, schijnt er een ander licht op onze eetervaring.

​Dakterras vol bomen

Omdat Renilde zich op het dak van het Depot middenin een boomrijke omgeving bevindt, is het ook de ideale plek om de opgedane indrukken te laten landen én om even tussen de gangen door te pauzeren met een wandeling over het dak.

Tijdens ons diner slenteren zo nu en dan ook bezoekers voorbij die het openbare park willen bezoeken. Het ver-reikende uitzicht vanaf hier laat geen twijfel over dat je je in het hart van de stad begeeft, al zou je door het groene landschap en de rustige energie dat toch bijna vergeten.

​Extra foto's:

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Vietnamese familiegerechten proeven bij Madame Saigon

De Buik ging langs bij Madame Saigon, de dromerig gedecoreerde Vietnamees, net om de hoek van de Witte de With-straat.

Shake it like you mean it: 8 cocktailbars om deze zomer te bezoeken

Rotterdam barst van de plekken waar mixologie tot kunst is verheven. Samen met Sligro selecteerden we 8 cocktailbars waar je deze zomer niet omheen kunt.

De beste smashburgers in Rotterdam: hier eet je ze

Ontdek de 12 beste plekken voor smashburgers in Rotterdam. Van sappige classics tot creatieve specials: er is voor iedereen wat in Rotterdam.