Saskia en Martin Vaandrager, ooit uitbaters van restaurant De Hef op het Noordereiland, openden 5,5 jaar geleden hun restaurant NOVA in Bergschenhoek, pal aan de Rotte. De culinaire boerderij waar voorheen restaurant Lindehoeve zat, serveert gerechten met een klassiek Franse inslag in een tot in de puntjes gestyled decor.
Eten in het groen aan de Rotte

De rit vanuit het centrum van Rotterdam voert je langs de groene oase die het Bergse Bos heet, richting een beeldige oude dijkboerderij aan de Rottekade, met, hoe kan het anders, uitzicht over de Rotte.
Met zoveel natuurgeweld in de directe omgeving zou je niet zeggen dat je op slechts een half uur fietsen of rijden verwijderd bent van de drukke binnenstad. NOVA heeft een prachtige buitenruimte, met een ontvangstterras met zicht op het water aan de voorkant en een dinerterras aan de achterkant dat uitkijkt op het bos.
Aandacht voor detail

Alles bij NOVA is tot in de puntjes verzorgd en de zorgvuldige aandacht voor het voorkomen van de zaak wordt binnen dan ook verder doorgevoerd. De kleur van de houten plafondbalken komt terug in de halfronde banken en het verdere interieur wordt opgefleurd met turquoise stoelen, gouden details en diverse planten en kleurrijke kunstbloemen.
De warmte die het restaurant uitstraalt zien we terug in de gastvrouwen van de avond. Het is alsof je bij ze thuis aanschuift, wat in het geval van de eigenaresse niet ver van de waarheid is. Samen met het gezin is zij met de overname van het restaurant verhuisd naar de bovengelegen woonverdieping van de boerderij.
Chef Martin van NOVA kookt ingetogen...

Bij restaurant NOVA eet je een 4-gangen menu voor een vaste prijs, waarbij je de keuze hebt uit minimaal drie gerechten per gang. Mijn tafelgenoot is al enkele maanden van het vlees af en ook hem wacht per gang een smakelijke optie. Na een frisse amuse met asperge en brood met huisgemaakte basilicumboter, begeleid door een glas huischampagne, volgen de eerste gerechten.
Het voorgerecht met burrata met rode biet is romig en zacht, met een krokantje van tapioca als knapperige tegenhanger. Het kalfsvlees met gekarameliseerde walnoot en olijf is een plaatje om te zien en een goede weerspiegeling van zowel het oog voor styling van Saskia als van de kookstijl van chef Martin: ingetogen en zonder omhaal.
... en smaakvol zonder fratsen

Het lijkt erop dat ik de goede keuze heb gemaakt voor het tussengerecht, want de kreeftenbisque is populair en wordt bij meerdere tafels om ons heen al eerder uitgeserveerd. Het is een romige soep met de subtiele smaak van schaaldier, met ernaast toast met Argentijnse gamba. "Aan techniek bij NOVA geen gebrek", aldus mijn tafelgenoot die geniet van de goed uitgevoerde truffelrisotto met een zachtgekookt eitje.
De dorade van het hoofdgerecht is opgeleukt met kerrie en kokos en de tournedos, die geserveerd wordt met eigen jus, is botermals. Ook hier geen poespas: het vlees wordt geserveerd met boontjes, aardappel en uiencompote. Martin zijn luxere versie van het Hollandse avg'tje (aardappel, vlees en groente, red.), smaakvol en zonder fratsen.
Huisgemaakte digestieven

Afsluiter van de avond is een witte chocolade lava cake met mango. Lekker met zoete, zure en frisse elementen en wederom prachtig opgemaakt. NOVA maakt hun eigen limoncello, arancello en limoencello en we kunnen het niet laten om hiermee af te sluiten, vergezeld door een kopje koffie.
Erbij krijgen we nog een stukje pecantaartje en oer-Hollandse boterkoek.
NOVA: een geweldig restaurant om in de buurt te hebben
We kunnen ons niet anders voorstellen dan dat de bewoners van Hillegersberg, Prins-Alexander (Ommoord ligt op een steenworp afstand, aan de overkant van de Rotte), Nesselande en de noordelijke randgemeentes blij zijn met een restaurant zoals NOVA in de buurt.
Je beleeft er een ontspannend avond in een prachtige omgeving, zowel binnen als buiten, waar je geniet van bescheiden gerechten die met oog voor detail zijn opgemaakt.