Tapas weer cool maken. Lola Bar & Kitchen aan de Schiedamse Vest flikt het. Ligt het aan de levensgevaarlijk lekkere sangria of schuilt er meer achter het succes? We bemachtigden een tafel om het uit te zoeken.
Tapas weer cool maken. Lola Bar & Kitchen aan de Schiedamse Vest flikt het. Ligt het aan de levensgevaarlijk lekkere sangria of schuilt er meer achter het succes? We bemachtigden een tafel om het uit te zoeken.
Lola is de talk of foodie town de afgelopen tijd. Een goede maand geleden gooide mede-eigenaar Casper von Bannisseht de deuren open. Sindsdien schuimt het over van de gasten. De reden mag zonneklaar zijn. Lola is allereerst een fraaie venue om rond te hangen. Hoge plafonds, frisse huisstijl en een dijk van een bar. Het is met een reden dat Lola in haar naam ook de nadruk legt op ‘Bar’. Dat heeft alles te maken met het concept van Casper en de zijnen. “Lola is een avond uit. Je kunt hier ook laat aanschuiven om te kunnen eten en/of aan de bar een drankje doen. We zien dat het concept werkt. Steeds vaker blijven gasten na het eten hangen.” De mengels van het barpersoneel zijn in elk geval veelbelovend. De kick-off van de avond: een homemade witte sangria (virgin) met gember, citroen en limoen. Een smakelijke cooler op een bedwelmende zomeravond. A propos: bij binnenkomst slingerde de ober meteen een fles kraanwater op tafel. 1 – 0 voor Lola.
Het eten dan. In een tapasbar kun je nogal overvallen worden door de hoeveelheid gerechten. De gulden middenweg is altijd een gevecht tussen ogen en maag. Lola tackelt de keuzestress slim met hun pinchos- en tapasplank, een selectie van de kaart door de chef. De pinchos zijn de starters van vandaag. Voor onze neus verschijnen al snel negen beeldschone kunstwerkjes. Op verzoek is de helft vega; kan ook allemaal zonder vlees en vis, overigens. Wat er zoal tussen ligt: tortilla met gerookte zalm en saffraanmayo, gebakken chorizo met zilverui en groene asperge met geitenkaas en verse tijm. Dit zijn meteen ook de drie bites die het sterkst zijn bijgebleven. Tijm met geit is een klassieker, maar niettemin een eervolle vermelding waard - perfect in balans. Ui en chorizo vormt ook al zo’n huwelijk dat gemaakt is om tot de dood in stand te blijven. De zalm met saffraan mag zich ook in dit rijtje aansluiten, al is de zalm net wat te heftig om de saffraan in stand te houden.
We kunnen de gerechten tot dusver samenvatten in de woorden kwalitatieve eenvoud. En dat geldt ook voor de tapas die op tafel worden gezet. Het is eenvoudig en goed. Een korte opsomming van de plank: drie soorten kaas, charcuterie, merquez van kalkoen, gegrilde groene asperges met aubergine, gamba’s, spies van kippendij (net als de garnalen en groentes van de houtskoolgrill), chorizokroketjes, patatas bravas en een schaaltje olijven en gerookte amandelen. We bestelden nog twee bijgerechten: mosselen met chorizo en wortels gekookt in sinaasappelsap. Te veel lekkers om stuk voor stuk te omschrijven, maar er zit aandacht en smaak in de gerechten. De dips en sauzen erbij zijn bijvoorbeeld allemaal huisgemaakt. Van de yoghurtdip met gekonfijte limoen kun je lepels tegelijkertijd naar binnen werken.
De twee planken met Spaanse delicatessen vulden de maag bijzonder goed af. Voor een opvallend nette prijs ook nog. Je kunt voor ongeveer twee tientjes de neus het licht uit je ogen smullen. Is er nog ruimte voor een dessert? Nee, maar we nemen ‘m wel. De aanrader is de churro’s met sinaasappelsuiker, pure choco en een smeersel van masacarpone en witte chocolade. We raakten er dermate door vervoerd dat we vergaten om er een foto van te schieten.
Medio mei zal er een nieuw Spaans restaurant openen op de Schiedamse Vest: Lola.
Restaurant Nonna’s Cucina opent in Nieuwerkerk: Italiaans shared dining, private dining-zaal en evenementen zoals Festa Della Nonna.
Na de verplichte funderingswerkzaamheden mocht Bar Benthuis begin september de deuren weer openen. Oud en vertrouwd, maar dan net iets beter.
Geniet van de volgende voordelen: