Na vijf jaar in de keuken te hebben bij Destino heeft chef Reinbert Sneep een half jaar geleden de zaak overgenomen. Nadat het restaurant tien jaar enkel ’s avonds geopend was, heeft de kersverse eigenaar besloten op vrijdag, zaterdag en zondag ook de deuren tijdens de lunch te openen. Verwacht geen soepjes, broodjes en salades, maar een authentieke Spaanse tapaskaart met veel dagopties.
Aan de Zaagmolenkade, met onder andere Mangiare, de Brunchclub, Fermin, Mevrouw Meijer, Tosca en Zino als (indirecte) buren, bevind je je in het culinaire centrum van Rotterdam-Noord. Als een van de oudste restaurants in deze buurt (Destino gaat alweer haar tiende levensjaar in) in heeft Destino zeker bijgedragen aan deze stempel.
Bij binnenkomst wordt ons oog direct getrokken naar een vitrine vol olijven, ansjovis en ingeblikte conserven. Ook de pinchos op de bar en de flessen wijn aan de wand trekken de aandacht. Op de achtergrond geen Julio Iglesias, maar moderne muziek. “Net als in de Spaanse restaurants”, aldus Reinbert.
De Spaanse elementen komen overal in terug en de lunch bij Destino is ook op die manier ingezet. Hier neem je ruim de tijd om van een lunch met meerdere gerechten te genieten. Dit kan zowel à la carte als met het wisselende lunchmenu. Wij laten ons graag verrassen en gaan voor de volledige ervaring.
Ambacht, kwaliteit en smaak

We beginnen met pinchos: sneetjes witte baguette met geitenkaas, courgette, piccolo jam, Pedro Ximenez en sjalotjes. Deze pincho is subtiel van smaak, zacht zoet, romig en toch fris. De tweede pincho is belegd met serrano ham, die verrassend fris en lichtzout is, mango met chili, rozenwater, sherryazijn en tomaat. Dit begin belooft veel goeds.
Reinbert vertelt ondertussen met enthousiasme over zijn leveranciers en het keukenproces, waar hij de hoogste kwaliteit van verwacht. Ambacht speelt hierbij een belangrijke rol. Zo maakt zijn keukenteam zelf de vis schoon, maken ze alle sauzen, marinades en jus zelf en heeft hij korte lijntjes met traiteurs, tuinders en drankleveranciers uit de buurt.
Van kip tot calamares

Ondertussen wordt een vichyssoise geserveerd, een van oorsprong Frans-Baskische soep, maar vandaag de dag zeer populair in (Baskisch) Spanje. Dit romige soepje is een leuk tussengerechtje, waardoor we uitkijken naar de volgende rondes. Deze laten niet lang op zich wachten. Kip-Iberico kroketjes en gefrituurde en gegrilde calamares van de plancha volgen al gauw. De kroketjes lijken simpel, maar zijn verrassend smaakvol. De knapperige buitenkant en de zachte binnenkant met vlees van hoge kwaliteit zijn heerlijk.
De calamares zijn bijzonder mals en smaakvol en met een beetje citroensap eroverheen perfect fris. De sepia is, zoals het hoort, wat stug en de kleur van het pulpovlees is prachtig. Het bordje is dan ook binnen de kortste keren leeg.
Spaanse smaken met Hollandse groenten

Wanneer het volgende gerechtje, pompoen met blauwe kaas, wordt geserveerd kijken we verrast op. Dit is toch geen Spaans gerecht? Maar we klagen niet, want het is meer dan smaakvol. De salieblaadjes maken het gerechtje echt af. Reinbert vertelt dat ze bij Destino graag Spaanse smaken serveren, maar dat dit in verband met de Nederlandse seizoenen lastig kan zijn. Hierdoor wijken ze soms naar Hollandse groenten uit mét Spaanse smaken of bereidingswijze.De porties zijn wat klein; en dat is maar goed ook, want er volgen er nog een paar rondes.
Het overgrote deel van de rondes vallen bij ons goed in de smaak, maar de salade met frisée, spruitjes, cranberries en kastanje is naar onze mening wat saai. De eendenborst daarentegen is heerlijk. Geserveerd met geroosterde pastinaak en een jus van truffel is deze halve canard van de kwaliteit waar Reinbert het al eerder over had. De eend is krokant van onder, mals van binnen en mooi rosé van kleur. De eend smelt zowat op de tong.
De vis van de dag

Hier houdt het gelukkig niet op. De Merluza, oftewel heekfilet, is van hetzelfde niveau als de eend. Deze in Nederland onbekende, en helaas onbeminde, kabeljauwachtige is razend populair in Spanje. Het is een delicate vis, die snel overgaar is, dus je zal hem niet vaak op de kaart zien. Bij Destino durven ze het wel aan. Ze bakken de heek op de plancha en garen hem daarna licht na. Dit zorgt voor een superzachte vis die zowat uit elkaar valt als je er alleen al naar kijkt. De heek wordt geserveerd met roze tapijtschelpen, ook wel de mosselen van de rijken genoemd. Deze schelpen zijn familie van de vongole en hebben een wat ziltige oceaansmaak; een goede tegenhanger van de heek. De heek is een daggerecht wat dus niet standaard op de kaart staat. Wij hopen dat dit gauw terugkomt, want het is een heel mooi gerecht.
Thee als dessert

In de lijn met de alcoholvrije trend heeft Reinbert er ook voor gekozen om zijn dranken uit te breiden. Enthousiast vertelt hij hoe hij samen met een kok verschillende theeën is gaan proeven. Hier hebben ze een selectie gemaakt van theeën van hoge kwaliteit, met smaaknoten als ‘tabak & leer’, zoals bij de Puehr. “Een mannelijke thee”, aldus Reinbert. Met de verschillende soorten thee maken ze ook infusies bij Destino, waaronder een Oolong met Licor 43 of een London Fog. Deze laatste wordt door Reinbert aangeraden en we volgen het advies van de gastheer graag.
De thee is een earl grey thee die geserveerd wordt met warme melk welke geïnfuseerd is met vanille. Na de thee precies drie minuten te laten trekken schenken we de warme melk erbij. Een zoet ‘vloeibaar dessert’ is het resultaat. Voor de zoetekauwen onder ons waarschijnlijk een waar cadeautje. Voor ons nét iets te zoet.
Destino is van alle markten thuis

Het enthousiasme voor het koken van Spaanse gerechten straalt bij elk gerecht eraf. Reinbert vertelt graag en uitgebreid over de producten, leveranciers, smaken en bereidingswijzen. De keuze om ook tapas te serveren bij de lunch is wat ons betreft de juiste. Neem er wel de tijd voor; we hebben twee uur lang genoten van alle gerechtjes die Destino te bieden heeft.