Op de hoek van de Pannekoekstraat vinden we Gamasot, een klein familierestaurant dat zich focust op de smaken van Zuid-Korea. Al sinds 2009 huisvest hier familie Choi zich met hun zaak – en als we de eerdere verhalen op de Buik moeten geloven is er in die tijd niet gek veel veranderd.
Familiezaak sinds 2009

Bladerend door het archief van de Buik van Rotterdam komen we eigenlijk maar één grote verandering tegen. De keukeninrichting is vrijwel identiek gebleven, de belettering is onveranderd, en de zaak biedt nog steeds dezelfde gerechten aan. Maar nu, zestien jaar na opening, staat dochter ook te helpen in de zaak.
Zij staat ons dan ook vriendelijk te woord bij binnenkomst. Als we vertellen dat we geen reservering hebben, krijgen we het laatste vrije plekje toegewezen, in het midden van de zaak. Nu zegt ‘in het midden’ niet zoveel, de zaak biedt plek aan zo’n 20 gasten en daarmee heb je vanaf elke tafel vrijwel hetzelfde zicht.
Het voelt vanaf aankomst al een beetje als thuiskomen. Alsof je zo aan kunt schuiven bij vaders en moeders, die weer eens wat heerlijks voor je hebben gekookt. Om dat thuisgevoel wat extra kracht bij te geven, nemen we twee klassiekers uit de Koreaanse keuken: beef bulgogi en bibimbap.
Een tegengeluid in de Koreagolf
We kennen de Koreaanse keuken in Rotterdam inmiddels al wel redelijk. Zeker nu de Koreaanse (eet)cultuur een steeds grotere impact begint te krijgen in het straatbeeld, moet je je best doen om er niet mee in aanraking te komen.
Toch is Gamasot anders. Anders in de zin dat het zich niet laat gek maken door de pocha-gekte, niet laat verleiden tot een ‘Squid Game’-menu. Gamasot laat vooral de smaken voor zichzelf spreken.
Tijdloos gerecht

Op een netjes uitgeserveerd bord ligt een ietwat kleine portie bulgogi, we zijn het gewend geraakt om hele schalen vol vlees te zien. De bibimbap wordt met kimchi en gochujang ernaast op tafel gezet.
Een tijdloos gerecht, met simpele ingrediënten. De Koreaanse keuken staat sowieso bekend om haar creativiteit met eenvoudige ingrediënten.
Gamasot maakt het dan ook niet gekker dan het is, en is misschien daarom juist te prijzen. Geen overmatig grote porties vlees drijvend in gochujang (en olie), maar juist perfect uitgevoerde huiselijke gerechten.
Leuk detail, vonden wij, was de manier waarop drinken geserveerd wordt. In een chatjan, een klein keramisch kopje dat normaliter dient voor het serveren van thee. Hoewel we er cola uitdronken, voelde dat toch een stuk traditioneler dan direct uit het blikje.
Gamasot biedt een klassiek Koreaans tegengeluid
Na het bijna schoonlikken van de borden is het tijd om te gaan. Buiten staan ook alweer een aantal mensen te hopen op een plekje.
Gamasot is na zestien jaar het label verborgen parel echt wel ontstegen, maar meer nog is het klassiek tegengeluid te midden van alle soju- en Korean fried chicken-zaakjes.