Thuiskomen bij Gamasot: Koreaanse gerechten in hartje Rotterdam

Bij Gamasot in de Pannekoekstraat proef je authentieke Koreaanse gerechten zoals bibimbap en bulgogi, geserveerd met huiselijke gastvrijheid.

23 Sep 2025 Tom Blijleven

blogger Tom ontdekt graag internationale keukens - vooral in de vorm van kleinere familierestaurants en niche toko's en deli's. Ontdek met hem mee hoe rijk aan culturen Rotterdam is (in eetbare vorm).

Restaurant toevoegen aan favorieten

Gamasot

Pannekoekstraat 103A, Rotterdam Maaltijd: DinerLunch Stadsdeel: Centrum Keuken: InternationaalAziatisch Prijsniveau: Betaalbaar Bekijk restaurant

Thuiskomen bij Gamasot: Koreaanse gerechten in hartje Rotterdam

Op de hoek van de Pannekoekstraat vinden we Gamasot, een klein familierestaurant dat zich focust op de smaken van Zuid-Korea. Al sinds 2009 huisvest hier familie Choi zich met hun zaak – en als we de eerdere verhalen op de Buik moeten geloven is er in die tijd niet gek veel veranderd.

Familiezaak sinds 2009


Bladerend door het archief van de Buik van Rotterdam komen we eigenlijk maar één grote verandering tegen. De keukeninrichting is vrijwel identiek gebleven, de belettering is onveranderd, en de zaak biedt nog steeds dezelfde gerechten aan. Maar nu, zestien jaar na opening, staat dochter ook te helpen in de zaak. 

Zij staat ons dan ook vriendelijk te woord bij binnenkomst. Als we vertellen dat we geen reservering hebben, krijgen we het laatste vrije plekje toegewezen, in het midden van de zaak. Nu zegt ‘in het midden’ niet zoveel, de zaak biedt plek aan zo’n 20 gasten en daarmee heb je vanaf elke tafel vrijwel hetzelfde zicht. 

Het voelt vanaf aankomst al een beetje als thuiskomen. Alsof je zo aan kunt schuiven bij vaders en moeders, die weer eens wat heerlijks voor je hebben gekookt. Om dat thuisgevoel wat extra kracht bij te geven, nemen we twee klassiekers uit de Koreaanse keuken: beef bulgogi en bibimbap.

Een tegengeluid in de Koreagolf

We kennen de Koreaanse keuken in Rotterdam inmiddels al wel redelijk. Zeker nu de Koreaanse (eet)cultuur een steeds grotere impact begint te krijgen in het straatbeeld, moet je je best doen om er niet mee in aanraking te komen. 

Toch is Gamasot anders. Anders in de zin dat het zich niet laat gek maken door de pocha-gekte, niet laat verleiden tot een ‘Squid Game’-menu. Gamasot laat vooral de smaken voor zichzelf spreken.

Tijdloos gerecht


Op een netjes uitgeserveerd bord ligt een ietwat kleine portie bulgogi, we zijn het gewend geraakt om hele schalen vol vlees te zien. De bibimbap wordt met kimchi en gochujang ernaast op tafel gezet. 

Een tijdloos gerecht, met simpele ingrediënten. De Koreaanse keuken staat sowieso bekend om haar creativiteit met eenvoudige ingrediënten. 

Gamasot maakt het dan ook niet gekker dan het is, en is misschien daarom juist te prijzen. Geen overmatig grote porties vlees drijvend in gochujang (en olie), maar juist perfect uitgevoerde huiselijke gerechten.

Leuk detail, vonden wij, was de manier waarop drinken geserveerd wordt. In een chatjan, een klein keramisch kopje dat normaliter dient voor het serveren van thee. Hoewel we er cola uitdronken, voelde dat toch een stuk traditioneler dan direct uit het blikje.

Gamasot biedt een klassiek Koreaans tegengeluid

Na het bijna schoonlikken van de borden is het tijd om te gaan. Buiten staan ook alweer een aantal mensen te hopen op een plekje. 

Gamasot is na zestien jaar het label verborgen parel echt wel ontstegen, maar meer nog is het klassiek tegengeluid te midden van alle soju- en Korean fried chicken-zaakjes.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Meneer Choi, hoeder van de Koreaanse keuken

Meneer Choi houdt (bijna) in z'n eentje de eer van de Koreaanse keuken in Rotterdam hoog. De Buik schoof aan in zijn Hopperiaanse eethuis Gamasot.

Ian van Eck over de geuren van wijn: ‘puur parfum’

Ian van Eck praat ons op De Buik geregeld bij over wijnen. Deze keer gaat het geuren en welke invloed die kunnen hebben op je smaakpapillen.

Bentō Café, een oase van rust op het Weena

Bentō Café heeft sinds de renovatie een vernieuwde plek met open koken, huisgemaakte onigiri en binnenkort ook merchandise.