Tosca is gelegen aan het Brancoplein in het Oude Noorden. Deze wijk heeft de afgelopen jaren aan populariteit gewonnen en staat bekend om zijn diverse aanbod restaurants en cafés. Negen jaar geleden hebben Akko Dallinga en Céline Maessen met dit fijne restaurant een beetje Toscane naar Rotterdam gehaald.
De ligging midden in een woonwijk aan een groen stadspark met speeltuin zorgt voor een levendige sfeer. Door het enorme terras, wat deels overdekt wordt door druivenranken, en de buitenbar, waan je je echt even in de Méditerranée.
Spannende druiven
We krijgen een aantal wijn-, cocktail- en menukaarten op tafel. Maarten, onze gastheer van vanavond, legt uit dat de keuken Italiaans georiënteerd is met af en toe een uitstapje naar Spanje. Akko is een wijnliefhebber en dat zie je terug in het wijnaanbod.
De wijnen komen voornamelijk uit de Oude Wereld en zijn verdeeld over twee kaarten. Eén kaart met wat minder bekende, en daardoor spannende wijnen die per fles verkocht worden en één met de meer bekende, toegankelijke wijnen die ook per glas te bestellen zijn. Voor zowel Akko als Maarten is het een sport om de juiste wijn te adviseren aan de gasten.
Perfect passend

De tafeltjes op het terras zijn wat breder dan je vaak ziet, wat erg fijn is voor shared dining. Alle bordjes, schaaltjes en glaswerk passen zonder moeite op tafel. Een ander pluspunt is het linnen servet, wat aangeeft dat ze bij Tosca net voor dat beetje extra luxe gaan.
Ons glas cava wordt geserveerd naast een fles tafelwater, wat de hele avond aangevuld wordt. Daarbij komen olijfjes en vers gebakken desembrood met een zachte olijfolie op tafel. Door de warme zomeravond, het geroezemoes van de gasten op het terras en de goede sfeer voelt het fijn om hier te zitten en we kijken uit naar de avond die voor ons ligt.
Pittig zilt

De cava wordt ingeruild voor een fles Rías Baixas Albariño Granbazán 'Limousin'. Een romige wijn, vol, met een elegant rins karakter en helemaal in balans met houtopvoeding. De tafel wordt aangevuld met antipasti, bestaande uit pastrami met mierikswortel, groene appel en gekarameliseerde ui, en mosselen op Zuid-Italiaanse wijze bereid met gesmolten nduja, een fantastisch gekruide pittige smeerworst uit Calabrië. De verrassende combinatie van de pittige worst met de ziltige mosseltjes smaakt voortreffelijk. Chapeau voor Céline in de keuken, het is een gerechtje om je vingers bij af te likken!
Wij denken dat niets de mossels kan overtreffen maar dan volgt de tagliatelle salsiccia, bereid met verse worst, pistache en stracciatella. Op het oog denk je aan een pasta pesto, maar door het gebruik van pistachenootjes krijgt de pasta een veel diepere en intensere smaak. De stracciatella, room van de burrata, zorgt voor een frisse en romige balans.
Winnaar van de avond

Polpo, gegrilde octopus met zwarte puree en pittige tomaat, en saltimbocca, gebakken kalfsoester met parmaham, salie en mozzarella gaan de strijd aan met voorgaande heerlijkheden. Met name de kalfsoester is fantastisch gegaard en ondanks de dun gesneden plakken niet droog. Maar eerlijk is eerlijk, de mosseltjes en de tagliatelle zijn de toppers van de avond.
We snoepen nog wat van de huisgemaakte frietjes en goed gegaarde bimi gereserveerd met bagna cauda, een warme dipsaus op basis van ansjovis en knoflook. Met al deze gerechtjes zijn wij eigenlijk meer dan voldaan. Omdat we nog niet willen dat de avond eindigt besluiten we om de tiramisu en een scroppino op basis van passievrucht te delen. Daar hebben we geen spijt van.
Passie voor het vak
Bij Tosca gaan ze net even een stap verder. Ze hebben een ruime selectie mooie wijnen, maar ook whisky's. De linnen servetten en de gastendoekjes op het toilet dragen bij aan net dat beetje extra. Tosca is niet de standaard Italiaan op de hoek maar een sfeervol, warm restaurant met verfijning in zowel gerechten, wijn als in service. Een topper in het Oude Noorden.