Van tap tot tafel: de culinaire verrassing van Kaapse Maria

Kaapse Maria aan de Mauritsweg heeft meer in de mars dan alleen de 24 taps met bier en ciders: verrassende gerechten en een gastvrije sfeer voor iedereen.

12 Sep 2025 Zeldi Storni

blogger Eten en fit zijn, dat zijn 2 woorden die Zeldi het beste omschrijven. Uit eten gaan doet ze veelal bij restaurants met een gezondere insteek, bij voorkeur met lokale producten en ingrediënten.

  • 12 Sep 2025

Van tap tot tafel: de culinaire verrassing van Kaapse Maria

De Kaapse Brouwers zijn bij menig Rotterdammer bekend. Allereerst als biermakers en daarnaast als horecagelegenheid op meerdere plekken in de stad. Gastropub Kaapse Maria, gevestigd aan de Mauritsweg, draait al jaren mee (sinds 2017) en heeft zoveel meer te bieden dan alleen het bekende bier of een lekkere snack. Onze tip: ga er eens dineren, net zoals wij deden.

​Genieten op het terras met zicht op de singel


Op een zonnige dag is er weinig beters dan een plekje op het terras, met uitzicht op de levendige Mauritsweg en Westersingel erachter. Onder de parasol genieten wij, samen met de andere gasten, van een ijskoud drankje. 

Op tafel verschijnen Kaapse bekenden: Kaapse Nelis, een frisse pilsener, en Kaapse Maria, een hazy pale ale met een hoppige afdronk.
Met maar liefst 24 taps met ambachtelijke bieren en ciders van over de hele wereld is de keuze voor een volgende ronde allesbehalve eenvoudig. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de natuurwijnen en limonades. Reden genoeg om even goed te blijven zitten.

​Veel meer dan bier


Dat je bij Kaapse Maria een goed biertje kunt drinken, is geen verrassing. Maar de menukaart met creatieve gerechten is een ontdekking. 

Gerechten die wekelijks en met de seizoenen veranderen, gebaseerd op wat boeren en markten te bieden hebben. Alles is à la carte te bestellen, maar wij laten ons verrassen door de chef met een viergangendiner (ook als driegangenmenu mogelijk).

​Smakelijke combinaties


Bij de Kaapse Louise, een vol blond bier, verschijnen de voorgerechten om te delen op tafel. Gefrituurde artisjok met walnootsaus, de klassieker oeuf mayonnaise en rustiek brood met opgeklopte gezouten boter zetten de toon.

Daarna volgt tonijn sashimi met pistache, tomaat, olijf, citroen en olie. Tonijn en pistache: een combinatie die je, eenmaal geproefd, niet snel vergeet. Ook de makreel met tomaat en ‘nduja is een schot in de roos, met een pittige kick die vraagt om een nieuw glas bier of wijn.

​Een plek voor iedereen


Rondom ons klinken de glazen, het balkon aan de voorzijde is gevuld met vrolijk geroezemoes en de tafels staan vol met bier, wijn en ciders. 

Van borrel tot uitgebreid diner, en voor jong en oud: Kaapse Maria is een plek waar iedereen zich welkom voelt. Na een vegetarisch hoofdgerecht van knolselderijpuree, gegrilde groenten en aardappelcompote met Comté, verplaatsen we ons naar binnen voor het dessert.

​Kaapse Maria heeft veel in haar mars


Het pand is veel ruimer dan je van buiten zou verwachten. Met twee verdiepingen en meerdere knusse hoekjes kun je er zowel intiem dineren als met een groep vrienden aanschuiven. 

Het viergangendiner sluiten we af met hangop met dragon en pruim: een dessert vol smaak. We drinken er een Belgian Pale Ale bij, een onverwacht, maar geweldig geslaagde combinatie.

Kaapse Maria, de bediening en de chef hebben ons positief verrast. Een gastvrije plek met heel veel in haar mars.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Trandem opent zondagse wijnbar boven Hofplein

Een pop-up wijnbar op de 10e verdieping boven het Hofplein, daar moet je bij zijn. Ga naar Trandem, maar wees er snel bij.

De Boshut in het Kralingse Bos: net wat spannender dan gemiddeld

Binnenkort opent in het Kralingse Bos De Boshut. Frank Huson en Maaike Groenewegen creëren een plek waar je kan genieten, zonder al te veel poespas.

By Ami Café: de nieuwe brunchplek in de Wijnhaven waar je nooit meer weg wil

De derde in de rij van een reeks opvallende zaken. By Ami Café kiest deze keer voor een middagconcept, aangekleed in savanne-thema. Opent eind oktober.