Sinds begin april is de Glashaven een zaak rijker: Harvest Coffee Brewers. Ze nemen hier geen halve maatregelen, want er wordt veel meer gebrouwen dan alleen koffie. Met een ontbijt- en lunchkaart waarmee ze beloven te verrassen, scheppen ze dan ook verwachtingen. Wij gaan langs om te kijken of deze verwachtingen waargemaakt kunnen worden.

In contrast met de donkere buitenkant van het gebouw voelt het binnen heel strak aan. De grote raampartij aan de achterkant biedt uitzicht over het water en werpt een helder licht over het goed doordachte interieur. De counter waarop de verschillende koffiemachines staan, loopt over in een ruime bar waaraan gewerkt, gegeten en vergaderd kan worden; ontworpen en gemaakt door eigenaren Zjevaun en Loes.
Koffiekenners
Bij Harvest Coffee Brewers kan natuurlijk niet gegeten worden zonder een kop koffie te proeven. De Bottomless Batch Brew, een wisselende filterkoffie die je gratis bij kan laten vullen wanneer je kop leeg is, is een koffie afkomstig van de Rotterdamse koffiebranderij Manhattan Coffee Brewers. Deze valt bij ons enorm in de smaak. Een milde filterkoffie waarbij je na een kop genoeg cafeïne binnen hebt gekregen om de mogelijke after-lunch dip voor te zijn. Of, zoals de barista ons vertelt, de perfecte ochtendkoffie.
Het koffieaanbod wisselt regelmatig. In de zaak heb je ook de mogelijkheid om je favoriete koffie mee naar huis te nemen; zo staan er zakken met koffiebonen van Man Met Bril, Manhattan Coffee Brewers en Colonna Coffee klaar om gebruikt te worden voor je eigen huis-, tuin- en keukenkoffieapparaat.
Off-the-menu
Na een blik op het menu is de eerste keuze snel gemaakt: een yoghurtbowl met zelfgemaakte granola en stoofpeer. Keuze nummer twee wordt door de keuken gemaakt, wij laten ons namelijk verrassen door een off-the-menu aanrader: een tosti van brioche. Deze staat niet standaard op de kaart, maar wij geven ons graag over aan de creativiteit van de keuken.

Waar een stoofpeer wellicht wat winterse gevoelens oproept, sluit deze ontbijt- of lunchbowl perfect aan bij het lentezonnetje van een aprilmiddag. De knapperige granola is niet te zoet en goed op smaak. Het frisse, zachte stoofpeertje met lichte anijs- en kaneelsmaak zorgt als tegenhanger van de stevige crunch voor een verrassend zonnige combinatie.

Na deze tosti voorgeschoteld te hebben gekregen, kunnen we wel stellen dat het standaard broodje ham-kaas bezig is met een culinaire opmars. Het witte casinobrood is vervangen door een brioche-sandwich van drie lagen, besmeerd met verse fruitjam en sambal, belegd met een royale laag kaas en salami en afgetopt met Parmezaanse kaas. Uiteraard wel geserveerd met het traditionele bakje (huisgemaakte) ketchup. Deze opeenstapeling van zoet en hartig is perfect om de stevige trek te stillen en biedt een ruime portie comfortfood.
Hipstercake en bacterie-thee

In het kader van de eerdergenoemde culinaire opmars komen er nog meer verrassingen op tafel. Vers uit de keuken staat er opeens een enorme plak cake voor ons neus. Je raadt het al: geen gewone cake, maar een variatie op bananenbrood gemaakt met avocado en pistache. Mierzoet, semi-gezond en vooral enorm vullend. Wat ons betreft ook weer een groot succes.

Maar de verrassing van de dag komt toch wel van de nieuwste special op de kaart: kombucha. Een gefermenteerde (non-alcoholische) drank gemaakt met onder andere thee, suiker en de kombucha-zwam, die we steeds vaker op menukaarten zien verschijnen. De bacteriën en gisten in de zwam zorgen voor de specifieke smaak. Een stuk van de zwam, ook wel SCOBY genoemd, wordt tien dagen in de thee op kamertemperatuur gefermenteerd. Het mengsel wordt gezeefd en is dan goed voor consumptie. De kombucha op de kaart is gemaakt door Bainrotterdam, een nieuw bedrijf dat zich sinds kort bezighoudt met de productie van de drank. Het is een frisse, zomerse drank en doet denken aan een stevige ice-tea. Ondanks dat er geen koolzuur aan is toegevoegd, zorgt de bereidingswijze voor een aangename tinteling op de tong. Niet op de kaart verkrijgbaar, maar wel een aanrader: kombuchasiroop mengen met een alcoholische drank naar keuze.
Zowel de avontuurlijke als de meer traditionele eter en drinker kunnen terecht bij Harvest Coffee Brewers. Yoghurt van de kaart of speciale verzoekjes, de keuken weet er wel raad mee. Neem je laptop of je gezelschap zeker mee, want bij de veelzijdige zaak zit je altijd goed.