Wel allemachtig, een nieuwe kaart bij bistro Hartig!

Bistro Hartig heeft een nieuwe kaart waarbij je je vingers aflikt. Heerlijke gerechten voor de liefhebber van vlees en vis en vega.

23 Nov 2016 Ghislaine de Roij

blogger Naast schrijven houdt Ghislaine zich het liefst bezig met eten en drinken. Ze is dan ook een veel geziene gast in de horeca van Rotterdam

Restaurant toevoegen aan favorieten

Gastrobar Hartig

Hartmansstraat 20A, Rotterdam Maaltijd: Diner Stadsdeel: Centrum Keuken: InternationaalFusion Prijsniveau: Betaalbaar Bekijk restaurant

Wel allemachtig, een nieuwe kaart bij bistro Hartig!

Toen ik uitgenodigd werd om de nieuwe kaart te komen proeven bij bistro Hartig zei ik – nee schreeuwde ik – natuurlijk volmondig ja! Lekker aanschuiven na een lange dag werken en de heerlijkste gerechten voorgeschoteld krijgen, komt altijd gelegen in mijn leven. Samen met een aantal tafelgenoten ben ik heerlijk in de watten gelegd door Stephan en Bernadette, de twee eigenaren van bistro Hartig op de Hartmansstraat. Een eetgelegenheid waar kwaliteit, smaak en écht contact met de gast centraal staat.

Rond zeven uur schuiven we met zijn viertjes aan in het knusse restaurant. De sfeer is ontspannen en de ruimte voelt aan als een mooie, luxe en warm ingerichte huiskamer. ‘Dat is wat wij ook uit willen stralen, geeft Stephan aan, maar wel mét die extra culinaire beleving. Het concept Hartig is toegankelijk voor iedereen en dat is wat wij uit willen dragen met onze inrichting en kaart.’

Van bistro naar gastro


De nieuwe kaart van Hartig is twee weken jong en in zijn geheel vernieuwd. Met deze kaart wil Hartig een hoger segment aanboren en afrekenen met het ‘tapasimago’. In feite is Hartig namelijk meer een gastrobar: ze serveren kleinere gerechten met invloeden uit de gehele wereld. Het aanbod is gemêleerd en er is voor ieder wat wils, het gastvrije en deskundige personeel zorgt voor een heerlijke en fijne beleving.

Bij Hartig zit je (gelukkig) niet lang met een knorrende maag: al snel na binnenkomst serveren ze ons een versgebakken zuurdesembrood met tapenade, humus en aioli. Het brood is heerlijk luchtig en lekker van smaak en wordt speciaal gemaakt door de buurman van Hartig, Bas Bakt. Het ruikt heerlijk, dus hongerig vallen we aan… Nadat de ergste honger gestild is door het heerlijke brood, worden we voorzien van het Hartig Plateau. De combinatie van de verschillende vlees- en kaassoorten maakt ons heeeeel blij (en gulzig) en is perfect als tussengerecht met een goed glas wijn.

Beestachtig lekkere carpaccio


Hierna volgt de koude gang met drie gerechten van de kaart: de carpaccio, de tonijn en de parelcouscoussalade. De carpaccio heeft een lekkere bite door de rucola en een goed gebalanceerde truffelsmaak dankzij de Saltufo: een truffelsalami met een laagje van Parmezaanse kaas. Door mijn tafelgenoten word ik al snel ‘het beest’ genoemd, omdat ik vol overgave blijf aanvallen op dit gerecht. De parelcouscoussalade is een verfrissend gerechtje dat op zich prima aansluit bij zowel de carpaccio als de tonijn, maar naar mijn smaak was deze alleen iets te zuur. 

Vlees, vis en vega


Nu is het tijd voor wat warme gerechtjes: de lamsrump met mint en korianderpesto, de piri-pirigarnalen en de puntpaprika. Laatstgenoemde is één van de klassiekers en favoriet voor veel van de vaste gasten en is een van de weinige gerechten die ze hebben meegenomen van de vorige kaart. Volgens Bernadette is dit gerecht nog steeds enorm populair en wanneer ik mijn eerste twee happen neem, kan ik dit helemaal begrijpen. De combinatie van quinoa, ruimschoots feta en een beetje mint is heerlijk en het ziet er ook nog eens uit als een feestje! Mijn persoonlijke favoriet van de avond is met afstand de piri-pirigarnaal. Deze garnalen uit de oven zwemmen in een badje van knoflookolie waar je je vingers bij aflikt. Gelukkig komt alles met nog meer Bas Bakt-brood om heerlijk te dippen. Ook de lam smaakte ons allen goed. Hij is mals en door de pesto krijgt het gerecht een Italiaans tintje.

Authenticiteit


Natuurlijk heb ik nog een plekje overgehouden voor het nagerecht. Dit keer krijgen we van Bernadette de cheesecake, brownie en de appeltaart. Hartig werkt graag samen met bedrijven uit de buurt, dus de brownies en de cheesecakes worden versgebakken gehaald bij Boaz Brownies & Cakes op de Witte de Withstraat. Bij de brownie krijg je walnoten, vanille-ijs en een caramelsaus, verschillende smaken dus! Zelf ben ik niet zo’n enorme cheesecakefan, maar hier viel niks op aan te merken. We waren het er alle vier over eens dat de appeltaart, die zelf gebakken wordt bij Hartig, echt smaakte naar grootmoeders huisgemaakte versie. Heerlijk authentiek dus.

Culinaire ontspanning bij Hartig


Ik kan niet anders zeggen dat dat ik een heerlijke avond heb gehad en genoten heb van het eten. Ik voel me uitgerust, ontspannen en voldaan en heb veel verschillende smaken tot me mogen nemen. Bij Hartig wordt aan iedere eter gedacht. Ook vegetariërs hoeven zich bij Hartig absoluut niet tekortgedaan te voelen: ‘Vegetarische gerechten zijn vaak het ondergeschoven kindje. Bij ons is dit zeker niet het geval. Er wordt minstens evenveel aandacht besteed aan onze vegagerechten en we zijn altijd op zoek naar speciale smaakcombinaties en vernieuwende opmaak,’ aldus Stephan. 

Tot slot, een leuke tip: de komende donderdagen staan bij Hartig in het teken van kunst (en eten & drinken natuurlijk) –PAINTING THE DREAM- . De achterste muur in het restaurant zal de komende maanden helemaal beschilderd worden door kunstenares Danielle Henger van Rijssen. Hier wordt de familiedroom en de geschiedenis afgebeeld en is een project van meerdere maanden. Dit kan je online volgen via de website en Facebook. Uiteraard is het ook mogelijk hierbij live aanwezig te zijn op alle donderdagen tijdens de lunch.

Foto's: Tim Boxhoorn

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.

Bas Van Ree 26 Nov 2016, 12:07

Kijk nou, er wordt gewoon wordt toegegeven dat proevers van de BUIK gratis eten en drinken in ruil voor hun gejubel. Foutje van de redactie? ;)

Lees ook deze verhalen
Eenheidsworst - Bemin het onbekende

Ian van Eck praat ons op De Buik geregeld bij over wijnen. Deze keer gaat het over vergeten druivenrassen die volgens hem de komende tijd het verschil maken.

Uit ons magazine: mind the tourist traps: dit zijn de beste adresjes vlakbij toeristische hotspots

We delen een verhaal uit de tweede editie van de Buik Magazine, met dit keer een artikel over per stad de beste adressen in de buurt van toeristische hotspots.

Volgend jaar opent do. by Little V op de beroemde hoek van het Weena

In het voormalige Engels op de hoek van het Groot Handelsgebouw opent Tan Do 'do. by Little V', een Frans-Vietnamees restaurant dat de hele dag geopend is.