Wijntje bij Ferro niet meer weg te denken uit Berkel

Ferro in Berkel en Rodenrijs is een prima plek voor een vrijmibo of diner. De kaart bestaat uit kleinere gerechten, veel vis, maar ook vlees van de dag.

14 Mrt 2016 Gerdien Barnard

blogger Gerdien Barnard heeft als reisjournalist al op veel bijzondere plekken gegeten. Ze werkt nu als freelance tekstschrijver en journalist. Haar tip: bestel altijd iets dat je niet kent.

Restaurant toevoegen aan favorieten

Ferro

Herenstraat 40, Berkel en Rodenrijs Maaltijd: LunchDiner Keuken: Internationaal Prijsniveau: Betaalbaar Bekijk restaurant

Wijntje bij Ferro niet meer weg te denken uit Berkel

Hoog tijd voor De Buik om de pionier in ‘nieuw culinair Berkel’ op te zoeken. Ferro was de eerste die Berkelaren een gezellige borrel met goed eten gaf, zonder aan de vertrektijden van de laatste metro te hoeven denken. Het eenjarig jubileumfeest staat voor de deur, dus we pakken de fiets en gaan naar een van de leukste wijnbars in de suburbs.

Het winkelend publiek wordt het makkelijk gemaakt. Mocht je Ferro in eerste instantie niet kunnen vinden; de wijnvaten bij de Herenstraat leiden je regelrecht naar de juiste plek. In de zomer zit je hier heerlijk op het terras aan het water, met tot laat in de avond zon. Je zou het nu niet zeggen, maar op deze plek was ooit de smederij van het dorp gevestigd. Het oude pand was echter niet meer te redden en er verrees nieuwbouw, maar de naam herinnert gelukkig nog aan de ‘ijzeren historie’.

Industrieel en trendy

We worden welkom geheten door knappe obers, die stoere leren schorten dragen, als ware het de smid zelf. En ook het interieur heeft die industriële smederijlook: grote aluminium buizen aan het plafond, een bakstenen muur, gietijzeren en leren details en veel bruintinten. De grote bloemenvazen en zwart-witfoto’s aan de muren maken het trendy geheel helemaal af. Er zijn zowel hoge als lage tafels en aangezien Ferro een restaurant-wijnbar is, ontbreekt ook een enorm wijnrek niet. Op sommige plekken zijn de spotjes net iets te fel, maar buiten dat voelen we ons er prima thuis.

Tonijn als topper


Wij beginnen met de vers gesneden rundercarpaccio en de Ferro-bestseller: de tonijn met soja-ui en ingelegde groenten. De carpaccio is heerlijk vers en dik. Je proeft vlees en dat is geen vanzelfsprekendheid bij carpaccio. De tonijn is verrukkelijk en ook voor ons nú al de topper van de kaart. Het spookt even door ons hoofd om de hele avond alleen maar deze tonijn te blijven bestellen, maar we houden ons in.

Berkel smachtte naar een wijnbar

Aan het roer van dit sfeervolle restaurant staat de 26-jarige Letty Wuijts. Pardon, 26 jaar? Ja hoor, deze Rotterdamse verhuurde als makelaar enkele jaren geleden steeds meer woningen in Berkel en Rodenrijs, maar vroeg zich wel af waar al die mensen (vaak ex-stadsbewoners) dan na een week hard werken gezellig een wijntje konden drinken. Berkel barst van het wijnbar-publiek, maar had geen wijnbar. Een schot in de roos. 'Berkel groeide en groeide, kreeg veel jonge inwoners vanuit Rotterdam, maar er was nog altijd geen moderne horeca met mooie gerechten en goede wijnen. Ik zat dan wel in het vastgoed, maar mijn horecabloed ging stromen: ik zette mijn zinnen op een eigen zaak.' 

Crowdfunding

Op je 25e een eigen horecazaak beginnen; dat lijkt niet alleen pittig, dat is het ook. Letty besloot via crowdfunding een deel van de investering te bekostigen. Lokale ondernemers werden benaderd, wat tevens gunstig was voor haar naamsbekendheid en (potentiële) klantenkring. Berkel zag wel wat in het plan, het financiële plaatje kwam rond en in maart 2015 opende Ferro haar deuren.

Blijven hangen na de borrel


De kaart is sinds de opening meerdere keren veranderd, maar staat nu als een huis. De dinerkaart bestaat uit kleinere gerechten die je gemakkelijk kunt delen. Dus geen standaard ‘voor-hoofd-na’, maar bestel gewoon waar je trek in hebt en kijk daarna weer verder. Ook ideaal voor wie na de borrel en de borrelhappen toch nog blijft plakken. Er staat opvallend veel vis op de kaart. Van tonijn en oesters tot black tiger gamba’s en kingcrab.

Vlees/vis van de dag


Naast de kleinere gerechten is er voor ‘traditionele eters’ of ‘blijf-van-m’n-bord-af-gasten’ een vlees- of visgerecht van de dag. Mijn tafelgenoot is er één van de laatste soort en bestelt het vlees van de dag: entrecote met aardappelgratin en gegrilde groenten. Ik ga voor de gegratineerde coquilles en ben meer dan tevreden met m’n keus. Ook de opmaak van de borden (trendy Scandinavisch aardewerk) verdient een compliment. Kleine kunstwerkjes, maar niet te gek.

Precíes goed


Na de tonijn en coquilles lust ik eigenlijk best nog wat, dus kiezen we voor de buitenlandse kazen en de moelleux met crumble en yoghurtijs. We smullen en smullen. De porties zijn precies groot genoeg en de wijnen smaken precies goed bij alle gerechten. Je merkt dat de zaak na een jaar z’n draai heeft gevonden en niet meer weg te denken is in Berkel. Wij weten wel waar we voortaan de vrijdagmiddagborrel moeten houden…

Op 25 maart 2016 wordt het eerste jubileum gevierd tijdens de tweemaandelijkse Ferro’s Friday.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Met dit kookboek kan je in een ramp nog steeds zalig koken

Een nieuw kookboek, uitgebracht door vier veiligheidsregio's. Naast recepten die handig zijn in een tijd van nood, vind je ook praktische tips.

Bij Sumeyra in Rotterdam-West doe je een bakkie en je Bulgaarse boodschappen

Ontdek Sumeyra in Oud-Mathenesse: een warme buurtplek vol unieke smaken in Rotterdam.

Van tap tot tafel: de culinaire verrassing van Kaapse Maria

Kaapse Maria aan de Mauritsweg heeft meer in de mars dan alleen de 24 taps met bier en ciders: verrassende gerechten en een gastvrije sfeer voor iedereen.