Hotpot is in Azië al tijden populair, maar is nu ook Nederland aan het veroveren. In Amsterdam is Yuan's Hot Pot de hotpot hotspot, in Rotterdam heb je Hot & Hot, al eerder verschenen op de Buik, en Yuguo, waar we nu een kijkje zijn gaan nemen. Yuguo zit op een misschien niet erg voor de hand liggende plek: tussen de winkels op de Hoogstraat, naast de poffertjes tent. Om in het restaurant te komen daal je de trap af naar het souterrain. In deze hotpot grot word je verwelkomd door paarse verlichting, Chinese popmuziek en de vriendelijke eigenaar Jim. Niet hip, maar gezellig en comfortabel.
Wat is hotpot?

Hotpot is een pot met soep waar je allerlei lekkers in doopt. Het is bekend onder vele namen. Shabu shabu in Japan, Steamboat in Maleisië, Lau in Vietnam, Thai suki in Thailand en Huo guo (letterlijk vuurpot) in China. Tussen de landen is er natuurlijk wel verschil in de bouillon en de dingen die je in de bouillon doopt. Ook binnen China zijn er ook verschillende types hotpot te vinden. Het meest populair is de hotpot uit Sichuan, met flink veel pepers waaronder de Sichuan peper (de peper die prikkelt op je tong). Bij Yuguo gebruiken ze ook Sichuan peper in de hotpot, maar in beperkte mate. “We willen het niet te heftig maken voor de gasten”, aldus Jim.
Hoeveel magen had een koe ook alweer?

Van wat je in de hotpot stopt, is vooral de structuur belangrijk. Wij kiezen voor zijdezachte plakjes rund- en lamsvlees die smelten op je tong, maar ook voor de juist harde gummi vlees- en visballetjes. Daarnaast zachte zoete tofuvellen, rubberige zwarte zwam en knapperige lotuswortel. Alles gaat los in de pan, wat betekent dat je af en toe wel even goed moet vissen. Om deze reden rijgen ze in sommige restaurants de ingrediënten aan stokjes. Alles wat je uit de soep vist kun je vervolgens nog in een sausje dopen dat je zelf samenstelt aan de ‘sausbar’.
Voor zover de veilige keuzes. We proberen ook wat exotischer Chinese favorieten: rundermaag en eendenbloed. Een koe heeft vier magen, en je kunt ze alle vier eten. Bij Yuguo serveren ze er twee: de eerste maag, ook wel rumen of pens genoemd, en de derde maag, ook wel boekmaag genoemd (de tweede en de vierde zijn de netmaag en de lebmaag). De pens is erg knauwerig en heeft een geur waar je je even overheen moet zetten. Misschien meer iets voor de gevorderde maageter? De boekmaag heeft een meer gelaagde, zachtere structuur en is daarmee onze favoriet. De plakjes eendenbloed hebben een soort gelei structuur. Wij hadden deze eigenlijk iets sappiger verwacht.
Wie of wat is Yuguo?

Yuguo is sinds september 2018 open. Op de woensdagavond dat wij er zijn is het erg rustig, maar Jim vertelt ons dat het goed loopt. “Normaal gesproken is de bezetting zo’n 60-70%.” Zijn doelgroep zijn ‘import Chinezen’ zoals hij het noemt en Nederlandse en Chinese studenten. Als we kijken naar wat wij kwijt waren, lijkt het ons wat aan de prijs voor studenten, maar wij hadden dan ook wel een zeer ruime selectie van de kaart. Met andere keuzes kun je hier zeker voor een heel redelijke prijs eten.

Yuguo heeft nog een tweede eigenaar, Gao, die de keuken bestiert. Beide heren hebben gekozen voor een hotpot restaurant omdat ze hier een markt voor zien in Nederland. Hotpot is een ideale manier om met een groep vrienden lekker lang te tafelen en veel verschillende dingen te proberen. Het is soms lastig om de wat meer exotische ingrediënten te verkrijgen, daarom werken ze bij Yuguo met een actuele papieren lijst waar je je keuzes op aanvinkt.
Naast hotpot serveert Yuguo ook grill spiesjes. Hiervan hebben we alleen de kippenhartjes geprobeerd, die heerlijk gekruid zijn met onder andere komijn. Op aanraden van Jim zijn we op een zaterdag teruggegaan naar Yuguo om hier meer van te proberen. We proberen dan onder andere de runderpees spies, die helemaal niet pezig maar juist zacht plakkerig is. En voor de hotpot eten we die zaterdag, waarop het inderdaad een stuk drukker is in de zaak, geweldig zachte ossenhaas en mooie grote garnalen. Bij Yuguo is er dus genoeg te ontdekken en proberen!